VÄRLDSOMSEGLAREN: GUNNAR KRANTZ

”Vi lever verkligen i en unik del av världen

Han har seglat på jordens alla hav, upplevt exotiska platser och sett isberg på nära håll. Ändå menar han att inget slår Sveriges kuster.
Möt Gunnar ”Gurra” Krantz
– en kappseglare i världsklass.

TEXT: INGELA ENGBLOM
FOTO GUSTAV KAISER (DÄR INGET ANNAT ANGES)

NI KANSKE KÄNNER IGEN honom som skepparen i Kanal 5:s ”Över Atlanten”. I programserien hjälper han sex seglingsovana kändisar att bemästra havets alla utmaningar. Om det är någon som har erfarenhet av just det så är det Gunnar ”Gurra” Krantz.  Att kappsegla på världsnivå har varit hans yrke sedan unga år. Bland annat har han varit skeppare i de prestigetyngda tävlingarna Whitbread Round The World Race, Volvo Ocean Race och America’s Cup.

– Jag är en rastlös själ utan akademisk bakgrund. Som ung älskade jag att kappsegla och risken att jag skulle ha blivit en ”sailbum” var stor. Men så tog jag jobb som segelmakare och hamnade i kappseglingsvärlden, berättar han.

FYRA PERSONER, Arved von Gruenewaldt, Pelle Pettersson, Wictor Forss och Thomas Wallin, hade på den tiden ett avgörande inflytande på Gurras karriärval. Via dem fick han möjlighet att komma ut på den internationella scenen. Gurra bestämde sig för att satsa seriöst på kappseglingen och startade ett bolag i sitt namn. Nu, 40 år senare, kan han blicka tillbaka på ett otal kapp-seglingsuppdrag runt hela världen. Västindien, Australien,USA och fyra varv runt jorden! 70 procent av tiden som kappseglare har han spenderat utomlands.
– Kanske är det därför som jag har lärt mig att uppskatta Sverige så mycket. Ingenting slår vår natur och våra kust-sträckor, säger Gurra.

LITE ÖVERRASKANDE SÄGER han att motor är bättre än segel när man ska uppleva nya platser. Segling är en fantastisk tävlingsform men krånglig när man vill åka på upptäcktsfärd. Själv går han också gärna ner på djupet och upp i luften.
– Jag både dyker och flyger. Jag önskar att alla fick chansen att se Stockholms skärgård från ovan. Först då inser man hur storslagen och ofattbar stor den är.  Det är inget problem att fylla en hel sommar med nya smultronställen – varje dag – i Stockholms skärgård. En livstid räcker inte för att besöka alla öar. Åk från ställe till ställe, hitta en egen vik eller en mysig krog med härligt folkliv. Välj mellan långa och korta dagsetapper.
– Med egen båt har du skalet på ryggen men det går också att hitta trevliga gästgiverier och hotell utmed hela kusten. Själv gillar jag naturhamnar utan el och rinnande vatten. Att kasta ankar långt ut i havsbandet, njuta av tystnaden och tända fotogenlampan när mörkret faller är magiskt, säger han

FAMILJEN HAR ETT STÄLLE i Fjällbacka dit Gurra och hans fru ofta åker. Under somrarna har han noterat en tydlig skillnad mellan väst- och östkust. Om du på östkusten hittar en fin vik där det redan ligger en båt åker du vidare till nästa. På västkusten läggar man sig gärna intill den andra båten.
– Ett tips, om du vill vara ifred på en härlig klippa, är att börja hångla med vännen du har med dig. Min fru och jag vet av egna erfarenheter att det funkar!

DET ÄR TÄTT MELLAN SKÄMTEN och ibland är det svårt att veta vad som är sant och vad som är tillspetsat. Gurra är en bra berättare och har nära till skratt. Att han älskar västkusten är uppenbart. De pittoreska fiskehamnarna  som har blivit sommarparadis, de nyfångade skaldjuren och de kala inbjudande klipporna. Skärgården här skiljer sig från Stockholms genom att den är långsmal och går i nord-sydlig riktning.
– De brukar säga att de har en E6:a även på sjön. Fördelen med det är att du kan ge dig i väg långt utan att behöva vända båten, förrän du skall hem förstås

GURRAS ERFARENHET FRÅN norra Sveriges skärgård är ett VM i Luleå 1988. Det är ett oförglömligt minne. Sverige visade sig från sin allra bästa sida. Tidpunkten var runt midsommar och solen gick aldrig ner (vilket knäckte det japanska teamet som inte kunde sova). Staden var välkomnande, skärgård Högsommarvärme och 24 grader i vattnet. En månad tidigare hade vi varit uppe och rekat leden. Då fick vi åka snöskoter på isen, berättar han.

GURRA VILL EGENTLIGEN INTE jämföra de olika kuststräckorna. Det finns ingen som är bättre eller sämre, alla har sin charm. Skåne som inte har någon direkt skärgård har i stället fantastiska hamnar. En drömresa vore att ta båten från Haparanda, åka hela vägen runt södra Sverige och upp mot Norge
– Vi får inte glömma våra grannländer. När du dyker i fjordarna runt Trondheim kan du plocka pilgrimsmusslor, hummer och marulk. Estlands och Lettlands kuster är verkligen dolda pärlor med otroliga stränder. Sist men inte minst, Ålands charmiga skärgård är värd vartenda besök. Vi lever verkligen i en unik del av världen.

FÖRUTOM KAPPSEGLING HAR Gurra under årens lopp skrivit böcker, föreläst och haft flera olika företag. Efter inspelningarna av ”Över Atlanten” var det meningen att han skulle börja varva ner och ta det lite lugnare. Men det hände någonting ute på Atlanten tillsammans med kändisarna. Det var en utvecklande upplevelse och deltagarna inspirerade honom till att tänka om. Sångaren Tommy Nilssons ord: ”Jag backar bara när jag tar sats” skulle komma att bli avgörande för Gurra.
– När jag i somras fick ett sms med tips om att Gåshaga Marina på Lidingö var till salu tvekade jag inte. Nu har jag 161 båtar att ta hand om på vintern, 280 bryggplatser, verk-städer och en handfull anställda. Jag njuter varenda dag!

Gurras favoriter
i Stockholms
skärgård

Sandhamn – en lättillgänglig oas som med fördel besöks off season

Bergholmen, Island Lodge – privat glamping och hög gastronomi på f.d. militärö

Gillinge/Villinge – ett ”hemligt” smultronställe med fantastisk naturhamn i Stockholms skärgårds södra havsband

Sillö sund –en naturlig vattenled norr om Rödkobbsfjärden.