EN HÄLSOREVOLUTIONÄRS RESA

Maria Borelius är vetenskapsjournalisten som mitt i livet blev kokboksförfattare. Hennes böcker inspirerar till en antiinflammatorisk livsstil och har gjort succé långt utanför Sveriges gränser. Själv har hon levt halva sitt liv utomlands och är lika ”hemma” i London som i Rom.

TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: PETER KARLSSON OCH LENNART WEIBULL

VEM HAR INTE HAFT en period i livet då allt tycks gå utför i en nedåtspiral? Värk, nedstämdhet, återkommande infektioner och valkar runt midjan som inte vill försvinna. När det drabbade Maria Borelius blev det startskottet på en resa som skulle resultera i fem böcker om vad hon kallar Hälsorevolutionen.

MARIA BORELIUS ÄR KANSKE MEST KÄND för att ha varit vetenskapsjournalist på Rapport och programledare för vetenskapsprogrammet NOVA. Hon är även kommunikationsrådgivare med vetenskaplig inriktning och kolumnist i Dagens Industri. – Och nu har jag blivit hälso- och kokboksförfattare. Steget kan tyckas långt med det är det egentligen inte. Jag är biolog i grunden och har alltid intresserat mig för mat och träning, berättar hon.

MARIAS HÄLSORESA BÖRJADE
när hon fyllt 50. Hon led av svår ryggvärk, kände sig nere och fick återkommande infektioner. Först trodde hon att det berodde på för många resor, klimakteriet och utflugna barn. När hon till slut vände sig till vården hade läkarna inga svar. Som van researcher hittade hon en kvinna i Nordamerika som gjort sig ett namn genom att coacha toppeliten inom träning. Maria frågade om hon kunde tänka sig att ta hand om en ”vanlig” 52-årig kvinna och fick ett positivt svar. I mejlboxen landade ett stort antal sidor med ett kost- och träningsschema. – Till min förvåning låg störst fokus på maten och efter sex veckor var värken borta, jag vara pigg och frisk. Men jag hade inte fått någon vetenskaplig förklaring till instruktionerna och hade ingen aning om vad som faktiskt hade hänt i min kropp. Samtidigt, på Lunds universitet, kom Maria i kontakt med en professor i nutritionskemi på universitetet. Hon forskade om något helt nytt, det forskargruppen kallade antiinflammatorisk kost och påvisat en rad positiva effekter, både fysiska och kognitiva. Den diet hon beskrev var identiskt med det kostschema som Maria Borelius fått från sin coach. Maria Borelius blev nästan chockad. – Då började min kunskapsresa. Året är 2013 och jag hade aldrig hört talas om antiinflammatorisk mat men ville veta mer. Jag reste runt jorden, träffade forskare och gurus. Jag samlade in fakta, tips och recept. Jag var min egen testpilot och upptäckte hur min hälsa hela tiden förbättrades. Det var så idén till min första bok väcktes. Om den här livsstilen fungerar så bra för mig borde den även vara bra för andra, säger hon.
NÄR MARIA BORELIUS BERÄTTAR återkommer hon ofta till begreppet låggradig inflammation. Den kan bland annat orsakas av stress och ohälsosam mat och är en bidragande orsak till tre av fem dödsfall i västvärlden enligt Harvard University. Men du kan motverka inflammation genom att leva en antiinflammatorisk livsstil som har tre delar. Bra mat, som stödjer tarmfloran och kontrollerar blodsockret. Daglig motion. Och klok stresshantering. Minskade ledsmärtor, en bättre viktfördelning och högre koncentration är bara några av de vinster som en förändring i kost och träning kan bidra till. I Maria Borelius första bok, Hälsorevolutionen, har hon utvecklat sina tankar om en antiinflammatorisk livsstil och delar med sig av sina erfarenheter.

DET SOM BÖRJADE SOM EN HOBBY har resulterat i fem bestsellers som givits ut i 14 länder. Den senaste, Hälsrevolutionen Kokboken, kom ut i slutet av 2022 och är fylld av färgsprakande bilder och inspirerande recept. – Min mat är lika livsbejakande som hälsosam. Jag är själv en njutare som älskar fest, upplevelser och härliga måltider. För mig är det ingen uppoffring att undvika socker och gluten. Det finns så mycket annat som kan förgylla tallriken. För Maria handlar den antiinflammatoriska livsstilen inte enbart om kost utan lika mycket om känsloliv, att undvika stress och att röra på sig. Hon vill dela med sig av sina positiva erfarenhet och hoppas kunna hjälpa andra. Det är inte bara genom böckerna som kunskapen sprids. Tillsammans med förläggaren och producenten Carina Nunstedt har hon en podd som också heter Hälsorevolutionen. – Där utforskar vi det nya hälsolandskapet ur en rad olika synvinklar. Vi tar upp både framsteg och misstag samt berättar om det senaste inom hälsoforskning och antiinflammatorisk livsstil, berättar hon.

MARIA BORELIUS HAR INTE BARA studerat vetenskap. Hon har även utforskat en rad platser runt om i världen. Halva sitt liv har hon levt utomlands och studerat i New York och Oxford. Tills för bara två år sedan kallade hon London för sitt hem och idag bor hon i Rom. Vad var det bästa med att bo i London? – Det är som att leva mitt i världen. 40 procent av invånarna kommer från andra länder vilket gör att det finns så otroligt många spännande människor att möta och främmande kulturer att lära känna.

MEN LONDON ÄR OCKSÅ EN INTENSIV STAD med trängsel och ett högt tempo. För Maria blev Londons alla parker oaser att hitta lugnet i. Redan som ung, när hon besökte sin engelsk mormor i London, lärde hon känna stadens grönområden. En av mormoderns favoritparker var Kew Gardens. Den botaniska trädgården ligger bara en halvtimme från Londons city och är ett mecka för alla trädgårdsintresserade. Här kan besökare uppleva öken, fjäll och regnskog i de viktorianska växthusen, promenera på gångbanor uppe bland trädtopparna och låta sig inspireras av de engelska blomsterrabatterna. Det är lätt att fylla en hel dag i Kew Gardens. Här finns mycket mer än bara växter. Bland annat ligger kung George III:s sommarhus Kew Palace och en hög buddistisk pagod med utsikt ända in till London här. En annan park med en pagod är Battersea Park. Grönområdet ligger utmed Themsen i Wandsworth, mitt emot Chelsea. – Battersea Park är min personliga favorit. Trots att parken ligger centralt hittar inte så många turister hit. Här finns ett litet naturreservat, som jag flydde till när jag ville undvika storstadsstressen och röra på mig, berättar hon.

LONDON ÄR EN STAD FYLLD AV MUSÉER med olika inriktningar. Marias favorit är Science Museum i South Kensington, inte helt otippat med tanke på hennes bakgrund. Muséet är gigantiskt och visar det mesta som har med teknik och vetenskap att göra. Utställningarna är ofta interaktiva och spännande för såväl stora som små. På andra sidan gatan ligger Natural History Museum som är ett måste för alla dinosauriefantaster. Sist men inte minst, vill Maria Borelius slå ett slag för Londons matkultur. Hela världen finns representerad här och det är lätt att göra en smakresa runt jordklotet utan att byta stad. – London ligger dessutom i framkant vad gäller modern och hälsosam mat. Det har varit en stor inspirationskälla för mig och mina böcker. Jag älska att besöka Chelsea Farmers Market och botanisera i deras hälsokostbutik, den är verkligen i framkant. 

SEDAN TVÅ ÅR TILLBAKA BOR MARIA och hennes man i Rom. Det är också en stad med en fantastisk matkultur. I Italien kretsar livet kring måltiderna. – Jag får ofta frågan vad jag gör i Rom när jag inte äter pasta eller pizza. Men Italien är framför allt råvarornas land. På grönsaksmarknaden finns inte bara en slags zucchini eller blomkål. Det finns flera olika, i olika färger och former. Här finns tomat- och salladssorter som du aldrig har sett tidigare. Det är en fröjd att både handla och äta i Rom.

OFTAST LAGAR DE MAT HEMMA
men går gärna ut och äter på de små lokala kvarterskrogarna. Hon berättar att restaurangnotorna inte alls blir lika höga som i Sverige men det gäller att vika in på sidogatorna och undvika de stora turiststråken. En favorit är den enkla kvarterskrogen Abruzzi. – Det är både gott och billigt. Vi går dit lika mycket för den genuina matens skull som för den familjära atmosfären. Många turister vallfärdar till Pantheon och Piazza Navona efter middagen för att ta en drink och titta på folklivet. Ett tips är att istället gå till kvarteret runt Hadrianus tempel (Il tempio di Adriano). Här är stämningen mer äkta och när mörkret lägger sig syns ett ljusspel över de antika kolumnerna.

Vilka är dina favoritservärdheter i Rom?
– Vi bor intill Fontana di Trevi och den är lika vacker oavsett tid på dygnet. Jag tröttnar aldrig på fontänen som Anita Ekberg badade i. En annan sevärdhet som man absolut inte får missa är Forum Romanum. Vi brukar gå dit när det skymmer. Då är det lugnare och ljusskenet magiskt.

TROTS LÅNGA KÖER är det Sixtinska kapellet ett måste på en resa till Rom. Ett tips är att boka en guide. Takmålningarna av Michelangelo blir ännu mer sevärda när betydelsen bakom dem berättas. Är man i Rom fler dagar än en weekend och känner för att röra på sig är ett tips att ta sig ut till katakomberna. Därifrån är det fint att vandra en sträcka på Via Appia Antica. Omgivningarna utmed den historiska vägen är både vackra och rogivande. På helgerna packar romarna en picknick och beger sig hit för en promenerad med familjen. En fördel med Italiens huvudstad är att det är gångavstånd mellan det mesta. Det innebär att det lätt blir väldigt många steg på en dag och ömma fötter. – Mitt hetaste tips inför en resa till Rom är att packa sköna skor. Lämna lackskorna hemma, utforska staden till fots och njut av ”la dolce vita”.

Hälsorevolutionen Kokboken

Maria Borelius senast bok innehåller över 60 recept som stöttar den antiinflammatoriska livsstilen, håller blodsockret stabilt och fyller dig med energi.

SOLSOPPA

Det här är en version av Tempelsoppa som är gjord efter samma principer, men har jobbat sig uppåt från Tempelsoppans pandanivå, där inget motstånd överhuvudtaget finns, till något mer solgult och stunsigt. Serverad till lunch i en solgul sopptallrik, med ett delat löskokt ägg, är detta happy spring. Fullt med fibrer, polyfenoler, fina proteiner och fetter. Hej alla välvilliga laktobaciller i tarmfloran, här kommer ett skepp lastat med godsaker till just er!

2 PORTIONER, CA 35 MIN
1 liten rödlök
2 morötter
½ blomkålshuvud (ca 300 g) 1 gul paprika
5 dl vatten
1 kyckling- eller
grönsaksbuljongtärning
½–1 tsk malen curry
½ msk olivolja
10 sötmandlar
1 dl havremjölk
salt och svartpeppar

TILL SERVERING
kokta ägghalvor klippt kryddgrönt, t ex krasse

1. Skala och hacka löken grovt. Skala och skär morötterna i stora slantar. Skär blomkålen i stora bitar. Ansa och skär paprikan i grova bitar. Lägg alla grönsaker i en kastrull. Häll på vattnet. Smula i buljongtärningen, krydda med curryn och häll i olivoljan. Koka upp och koka sedan på svag värme under lock i cirka 25 minuter tills grönsakerna är mjuka. Låt svalna något om din mixer kräver det.

2. Mixa soppan riktigt slät. Hacka mandeln och mixa med havremjölken. Rör ner i soppan. Smaka av med salt och peppar.
 
3. Servera med kokta ägghalvor och klippt kryddgrönt.

BISSES ENERGY SMOOTHIE

Havtorn är ett intressant bär med medicinalhistoria. I både traditionell kinesisk medicin och ayurveda har det använts för att läka en lång rad symptom, för att ge vacker hy och att minska risken för dia-betes 2. Den vackra orangea färgen döljer ett bär rikt på omega 3-fettsyror och vita-min C. Du hittar lättast havtorn i frysdis-ken. Bisse, min yngsta, gillar vackra starka färger, så denna blev hennes när hon bör-jade träna mer på allvar. Hon pluggar, och då kan träning och bra mat ge stadga till dagens rytm.

1 PORTION
4 msk fryst havtorn
2 msk fryst mango
1 skopa proteinpulver
myntablad (hittar du ingen färsk mynta,ta en påse pepparmyntate och klippsönder)
1 glas havre-, kokos- eller mandelmjölk
Kör ihop i en mixer, häll upp i ett fint glas
och drick.