”Den klassiskasol- & badsemesternär tillbaka”

VINCENT GOODBRAND, TICKET PRIVATRESOR:

I höst åker vi till solen. De som planerar en weekendresa till utlandet väljer helst en storstad men den ska bjuda på värme, uteserveringar och helst en badstrand. Spanien och Italien ligger högt i topp inför höstens minisemestrar, men det är även ett par otippade ställen som är på uppgång.

TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: TICKET OCH ISTOCKPHOTO

HÖSTEN ÄR EN PERIOD på året då många vill resa bort över en helg. Det är ett sätt att förlänga sommaren och få ett välbehövligt avbrott före jul. Vincent Goodbrand, PR & communications manager på Ticket Privatresor berättar att trycket efter weekendresor utomlands är högt i höst. 2023 är det första normala året efter pandemin. Vi började visserligen resa förra året men det var kaotiskt då varken personal eller rutiner fanns på plats. När resebyrån Ticket jämför sin aktuella statistik så är det mot 2019, före Covid. Då åkte vi på weekendresor till storstäder som Amsterdam och Paris. Shopping, muséer och spännande krogar lockade. Idag ligger storstäderna fortfarande i topp men nu är önskemålet att de även ska kunna erbjuda ett varmt klimat. – Under några år har vi tvingats att stanna i mörkret i Sverige. Nu vill vi öka på antalet soltimmar. Det finnas ett stort behov av värme och ljus, säger han.

OM VI TIDIGARE ÅKTE TILL BERLIN och London så är det Barcelona och Rom som gäller i år. Förutom citykänsla och fantastiska sevärdheter finns det möjlighet att njuta av solen. Barcelona har badstrand mitt i city och från Rom är det inte långt ut till kusten. Många har också upptäckt att Malaga är en spännande storstad i solen. Det går flera flyg om dagen från Sverige vilket gör det möjligt att resa dit på en förlängd weekend. 

Förutom helgerna är höstlovet en vecka då många svenskar är på resande fot. Om målgruppen för weekendresor är par och kompisgäng så dominerar familjerna under vecka 44.
– Barnfamiljerna är en viktig målgrupp för oss och höstlovet är i princip fullbokat. Förutom Malaga är Teneriffa och Cypern heta destinationer. Bangkok börjar också synas i statistiken. Förutom pandemin har kriget i Ukraina och det ekonomiska läget påverkat hur vi reser. En väsentlig skillnad i dag mot tidigare är att resenärerna tittar mer på kostnaderna.
– Våra kunder är mer om sig och kring sig idag. Priset är viktigt – både vad gäller själva resan och prisläget på plats. Plånboken styr och många försöker hitta billigare destinationer, säger Vincent. Även om de flesta länderna i Europa har euro skiljer sig prisläget åt mellan dem. Spanien är fortfarande relativt prisvärt, särskilt de platser som är mindre exploaterade. Vincent nämner Alicante som ett exempel på en prisvärd destination. Före pandemin fanns staden inte med deras topplistor. Idag ligger den trea. Alicante är en perfekt weekenddestination som har allt. Fantastisk mat, sandstränder i stan, kultur, historia och framförallt en härlig atmosfär. – Eftersom inte Alicante är ett lika stort resmål som till exempel Barcelona och Malaga blir priserna lägre där, säger han.

NÄR VI NÄRMAR OSS JUL och nyår går resorna längre bort. Gran Canaria har länge varit ett populärt resmål under vintern och är det fortfarande. Under pandemin försvann i princip resorna till Sydostasien men nu är de tillbaka. Thailand lockar med sin exotiska kultur, vänliga befolkning, kryddstarka mat och sitt varma klimat. Många saknade Asien under Covid och nu längtar de tillbaka. Resorna västerut, mot USA, har dock inte kommit igång än. En svag krona har gjort det dyrt för oss att vistas där. Dubai med sina exklusiva hotell har inte heller kommit tillbaka som den stora destination den var före pandemin.

HÄLSORESOR HAR VARIT en het trend under många år. Nästan alla resebyråer har erbjudit aktiva semestrar med massor av sport och träning. – Det intresset har krympt, även om det finns kvar. Nu verkar det som om vi vill komma iväg för att koppla av och ta det lugnt. Det är de klassiska semestrarna, med sol och bad, som är tillbaka igen. En annan förändring efter pandemin är att allt fler köper charter- och paketresor. Många råkade illa ut i början av pandemin. Vissa som bokat sin resa på egen hand blev strandsatta och andra som drabbades av avbokningar fick inte pengarna tillbaka. Även vana resenärer fick upp ögonen för fördelarna med Resegarantilagen som gäller för alla paketresor.

– Idag, när vi inte rest på några år, och ska åka iväg med hela familjen är det tryggt och skönt att bara ha en leverantör att vända sig till – vid bokningen men framförallt om någonting oförutsett händer, säger Vincent. Om du blickar lite längre fram, vad ser du då? – Paketresorna kommer att vara fortsatt eftertraktade. Tiderna är oroliga och vi kommer att vara mer försiktiga än vi var tidigare. Samtidigt vill vi utforska nya platser. Istället för att åka till andra sidan jordklotet väljer vi platser i närområdet. Albanien och Bulgarien kommer starkt. Destinationerna österut är prisvärda och det ekonomiska läget gör att allt fler söker sig ditåt.
Albanien och Bulgarien är spännande länder som inte så många har besökt än. För varje år blir de mer etablerade som turistdestinationer och utvecklar hela tiden sitt erbjudande.

FÖR 30 ÅR SEDAN VAR ALBANIEN
helt isolerat men idag lockar landets Medelhavskust med sol och bad. Det finns mycket mer att upptäcka i Albanien. Landskapet är varierat och naturen ofta dramatisk. Här finns såväl antika lämningar som bunkrar från kalla kriget. I Bulgarien väntar Svarta havets kust på soltörstande svenskar. Här finns badorter för både partysugna och barnfamiljer. Längre in i landet finns möjlighet till fantastisk vandring utmed det 600 kilometer långa Balkanberget med sina höga toppar. Kloster, monument över Sovjettiden, kulturpalats… Precis som Albanien är Bulgarien rikt på spännande sevärdheter. De bägge länderna har något för alla smaker och målgrupper. Kanske blir Tirana och Sofia framtidens stora weekendstad.