Rulla fram ut med en europeisk flod

Kom nära det lokala livet i Europa och upptäck platser du normalt sätt inte kommer till. Med cykel som transportsätt går det att undvika de stora turiststråken och upplevelsen blir mer genuin än om du åker bil. Dessutom blir semestern aktiv och de välförtjänta måltiderna dubbelt så goda.

TEXT: INGELA ENGBLOM

BUDET AV CYKELRESOR I EUROPA har exploderat.Idag erbjuder ett stort antal arrangörer paketeraderesor med cykel. Det kan vara allt från kortaredagsutflykter till veckolånga resor. Välj mellanlätt, medel eller tuff nivå. Utgå från en och samma plats ellerbyt boende utmed resan. Cykla på egen hand med karta ochbagagetransport eller i grupp med guide. Lunchstopp, besök avsevärdheter och boende är förbokat. Cykelresor finns på mångahåll. Medelhavets öar lockar liksom Europas kustlinjer ochinte minst är det populärt att lära sig om olika vinregioner. Härtipsar vi om tre floder som är värda att upptäcka på två hjul.Varför inte bo på en båt utmed vägen?

DONAU – EN ÖSTERRIKISK CYKELKLASSIKER
Cykla längs den Donaufloden från Passau i Tyskland ochgenom Österrike till Wien. Denna klassiska tur passar bra förnybörjare då cykelvägarna oftast är både flacka och trafikfria.Ni följer Donaufloden och passerar blomstrande ängar, grönadalar, pittoreska byar och sagolika slott.Donau är en flod kantad av historiskt intressanta platsersom til lexempel de medeltida städerna Krems och Wilhering.Missa inte Schlögenerkröken med dess utsikt eller klostreti Melk. När ni når vinregionen Wachau får ni möjlighet attnjuta av goda Riesling-viner och besöka de vackert belägnaterrassodlingarna. Innan ni återvänder hem har ni säkert blivitserverade en och annan knödel och Sachertårta.Endera väljer ni en tur där bagaget väntar på er på resansnästa hotell eller så bor ni på en båt som följer er på vägen.Hela turen är cirka 320 kilometer lång och brukar genomföraspå en vecka med många trevliga stopp.

DONAU – EN ÖSTERRIKISK CYKELKLASSIKER
Cykla längs den Donaufloden från Passau i Tyskland och genom Österrike till Wien. Denna klassiska tur passar bra för nybörjare då cykelvägarna oftast är både flacka och trafikfria. Ni följer Donaufloden och passerar blomstrande ängar, gröna dalar, pittoreska byar och sagolika slott. Donau är en flod kantad av historiskt intressanta platser som till exempel de medeltida städerna Krems och Wilhering. Missa inte Schlögenerkröken med dess utsikt eller klostret i Melk. När ni når vinregionen Wachau får ni möjlighet att njuta av goda Riesling-viner och besöka de vackert belägna terrassodlingarna. Innan ni återvänder hem har ni säkert blivit serverade en och annan knödel och Sachertårta. Endera väljer ni en tur där bagaget väntar på er på resans nästa hotell eller så bor ni på en båt som följer er på vägen. Hela turen är cirka 320 kilometer lång och brukar genomföras på en vecka med många trevliga stopp.

LOIRE – FRANKRIKES TRÄDGÅRD
”La Loire à Velo” är en 900 kilometer lång cykelrutt genom Loiredalen. Den har en egen hemsida där det finns förslag på ett tiotal etapper. Enklast är nog ändå att vända sig till en arrangör som hjälper till med programförslag och transport av bagage.Här är det inte lika vanligt med kombinationen båt-cykel,men den finns. Ni cyklar på markerade cykelvägar och mindre landsvägar genom det grönskande landskapet som följer floden Loire. Svårighetsgraden räknas som lätt till medelsvår då lederna oftast är enkla att cykla men ibland något kuperade.Loiredalen är ett blomstrande landskap, fyllt av vin odlingar och trädgårdar. Många väljer Loire för dess fantastiska slott varav vissa är kända för sin vinproduktion. Ni stannar till i de genuina franska byarna och njuter av lokala specialiteter tillsammans med ett glas vitt från Sancerre eller Pouilly-Fumé.