Uppländska 1600-talsslott och norrländska fågelöar

Han är programledare, artist, textförfattare, komiker, ljudproducent och skådespelare. Anders Lundin har många strängar på sin lyra. Lite extra klappar hans hjärta för natur och historia, två intressen som fört honom till många spännande platser.

TEXT: INGELA ENGBLOM

DET ÄR EN GLAD ANDERS LUNDIN som ringer upp mig i väntan på att hans son ska spela nästa match i en fotbollsturnering. Samtidigt som han utdelar ”high fives” till spelarna berättar han om jobben som börjar komma tillbaka efter pandemin. – Plötsligt gick proppen ur och från att ha haft ingenting i kalendern befinner jag mig nu i ett utbrott av förfrågningar. I dessa tider tackar jag ja till nästan allt vilket öppnat upp för helt nya upplevelser, vilket är positivt. Jag sa till och med ja till Arga snickaren vilket jag absolut inte ångrar. Det var kul att ha dem i huset och dessutom fick vi lite fixat hemma, berättar han.

SOM ALLA FRILANSANDE kulturarbetare blev Anders hårt drabbad av pandemins restriktioner. Produktionerna Mitt i naturen och Allt för Sverige blev inställda. Han hade precis släppt en skiva men kunde inte åka på turné. När han då fick frågan från produktionsbolaget Hildurs om han ville vara med och göra en podd om Svenska Folkets Historia tvekade han inte. – I normala fall hade jag tvingats tacka nej på grund av tidsbrist. Tack vare pandemin fick jag nu chansen att göra något som jag drömt om. Som utbildad historielärare älskar jag att grotta ner mig i vår historia.

TILLSAMMANS MED VÄNNERNA Lars och Magdalena In de Betou skapar han historiska skildringar för Spotify i poddformat. Arbetet består av noggranna efterforskningar, manusskrivande, dramatisering för skådespelare och ljudredigering. – Jag beställer alla böcker jag kan få tag i. Med Svenska Folkets Historia vill vi komma nära människorna och själva livet. Det handlar om dop, bröllop och begravningar. Det senaste avsnittet beskriver olika lekar på 1600-talet.

ANDERS ÄR FASCINERAD av New Sweden. Mellan 1638 och 1655 hade Sverige en koloni i Nordamerika. Att han är programledare för TV-serien Allt för Sverige, där svensk-amerikaner letar efter sina rötter, är förmodligen en bidragande orsak till hans stora intresse för kolonin. Det finns få klenoder sparade från den epoken men Skoklosters slott har en kista med unika föremål från New Sweden. Det är knappast någon slump att förra finalen i Allt för Sverige spelades in kring slottet. – Jag vill verkligen rekommendera alla att göra ett besök på Skoklosters slott. Det är som om tiden stannat där. Slottet är välbevarat och det är lätt att leva sig in den tidens bestyr och bekymmer. Att vara programledare innebär mycket mer än att läsa ett manus inför kamera och mikrofon. En SVT-produktion som krävt noggranna förberedelser och research är Mitt i naturen. Anders Lundin har inte bara ett genuint intresse för historia. Djur och natur har sedan barnsben legat honom varmt om hjärtat. Under de år han har arbetat med Mitt i naturen har han fått en unik chans att lära sig ännu mer om livet på vår planet. Programmet har fört honom långt ut i världen men också till många spännande resmål i Sverige. – En plats jag minns extra starkt är ön Sandskär långt ut i Haparandas skärgård. Där filmade vi fåglar och sälar. Det är en av de mest fridfulla och vackra platser jag har varit på, berättar han.

EN ANNAN INSPELNING SOM gav mersmak var en bäversafari utanför Skinnskatteberg. Han berättar att det var en spännande och fin upplevelse att sakta glida nerför ån i skymningen och till sist få syn på de skygga djuren. – Den kvällen fick mig att drömma om att få vara med på ett vargsafari och ligga och spana på en lya ute i vildmarken, berättar Anders.

NU HAR INSPELNINGARNA av Mitt i naturen kommit igång efter pandemin. Programinnehållet har fått anpassas efter rådande omständigheter och de utlandsresor som initialt var inplanerade har bokats om till Sverige. Förhoppningsvis kommer de ändå att kunna åka till Rumänien och Bulgarien i början av hösten för att dokumentera naturlivet där. – Att jag nu får arbeta med både natur och historia ger en känsla av att livscirkeln slutits. Det är intressen som jag burit med mig sedan barnsben. Jag är lyckligt lottad som får ägna mig åt det jag brinner för.

Anders Lundin i korthet

Född: 1958
Yrke: Programledare, artist, skådespelare,
komiker, textförfattare
Familj: Kerstin Ryhed Lundin
och två barn
Aktuella projekt:
Mitt i naturen och Allt för Sverige
båda på SVT, Svenska Folkets
historia – podd på Spotify, ”Här är
jag nu” – musikalbum, ”Expedition
livet” – föreställning om livet på
planeten, Hackat & klart – skämtsam
Youtubekanal från köket.