ETT ÄVENTYR PÅ RÄLS

Lös en tågbiljett och ge dig ut på äventyr – inom landet eller ut i Europa. Landskapen utanför tågfönstret skiftar karaktär, du passerar storstäder och pittoreska byar. Kanske får du en ny vän i kupén. Att semestra med tåg är en annorlunda upplevelse men inte helt enkel. Till din hjälp finns Facebookgruppen ”Tågsemester”.

TEXT: INGELA ENGBLOM | ISTOCK PHOTO

FACEBOOKGRUPPEN ”TÅGSEMESTER” har över hundratusen medlemmar. Följarna fyller sidan med matnyttiga tips och inspirerande information om tågresor över hela världen. Här samlas miljövänner, tågnördar och människor som helt enkelt älskar att resa. Hur och varför uppstod Facebookgruppen? Grundar-en heter Susanna Elfors. Hon är teknologie doktor och hållbarhetsentreprenör med fokus på hållbar stadsutveckling. Som expert på miljöfrågor vill hon leva som hon lär och tidigt insåg hon att flyget är en av de värsta miljöbovarna. Så när hon sommaren 2011 skulle åka på semester bestämde hon sig för att ta tåget till Gardasjön. Trött, efter många tågbyten och få timmars sömn nådde hon till slut sitt mål.
– Gardasjön var fantastiskt men inte resan dit. Dålig komfort och oskäligt tidiga morgnar på olika perronger i Europa. Jag hade också föreställt mig att jag skulle träffa an-dra miljövänner på tåget och dela erfarenheter och tankar med dem. Det visade sig att majoriteten av medresenärerna valt tåget för att de var flygrädda, berättar Susanna.

DET VAR SÅ IDÉN OM en Facebookgrupp uppstod. Dels för-stod Susanna att det fanns ett behov av att dela och få ta del av information och kunskap. Dels ville hon åstadkomma en förändring.
– För att tåget ska ha en chans att konkurrera med flyget måste komforten bli högre, bokningarna fungera och bytena bli färre. Att samla många människor omkring de här frågorna kändes angeläget, säger hon.
2014 hade Tågsemester 3000 medlemmar. Sedan hände något. Malena Ernman valde bort flyget efter påtryckningar från sin dotter. Då hade vi ännu inte lärt känna Greta Thunberg men hennes effekt började redan göra verkan. Att Malena Ernman valde bort jobb på Nya Zealand för upp-drag med tågavstånd fick många att tänka till.
– Engagemanget ökade lavinartat och jag blev tagen på sängen. Vi var snart uppe i 40 000 medlemmar och de som skrev inlägg om sina resor och erfarenheter fick mängder av kommentarer och likes, säger Susanne.

MEDIA OCH POLITIKER FICK OCKSÅ upp ögonen för Facebookgruppen. Tågsemester blev en rörelse med möjlighet att påverka. Susanna blev inbjuden till EU-möten och intervjuad i TV-soffan. 2019 startade hon och kollegan Andreas Sidkvist Tågsemester.nu med syfte att underlätta och förbättra tågresandet. Arbetet resulterade i boken ”Tåg-semester” och arrangemang med talare, workshops och underhållning. Tyvärr blev 2020 års events inställda
men Facebookgruppen har levt vidare under pandemin och nu börjar engagemanget tillta igen.
– Intresset för Sverige har ökat under det senaste året. Många skriver inlägg om sina resor till Norrland men även om weekendresor till småstäder runt om i landet.


ATT RESA PÅ EN TÅGSEMESTER i Sverige är enkelt. Vill man ut i Europa är det betydligt knepigare menar hon. Kunskap underlättar och den finns hos Facebookgruppens medlemmar.
– Tågsemester har hjälpt många tågresenärer att hitta sin rutt. Skriver du en fråga har du garanterat svar inom någon minut.
Att välja tåg före flyg på semestern gör resan annorlunda. Det går fortfarande att åka långt bort men det krävs mer tid. En weekend till Barcelona eller en vecka på Mallorca går bort. Men om man kan avsätta lite fler dagar blir upplevelsen desto rikare.
– En av tågets största fördelar är att det går att fylla resan med många olika sorters upplevelser. Varför inte kombinera storstad med vandring och sandstrand?

EN AV SUSANNAS FAVORITRESOR är att ta tåget till norra Sverige. Hon menar att det finns så mycket att uppleva där. Midnattssolen i Abisko, vandra på Kungsleden och att möta den samiska kulturen.  
– Jag har varit i Abisko två gånger och det är helt fantastiskt. När pandemin är över går det också att resa vidare till Narvik och Lofoten, även det är jättefint. Resan genom norra Sverige med fjällen utanför tågfönstret är en underbar upplevelse. Man behöver inte alltid åka långt bort för att uppleva sådant som är spännande och annorlunda, säger Susanna.

ÄVEN OM DET FINNS MYCKET ATT förbättra på tågfronten väger fördelarna tyngre. Förutom att du reser klimatsmart med gott samvete har du vyerna genom fönstret och fantastiska möjligheter att träffa nya människor. Du kan läsa, jobba och spela kort.
– När du åker tåg är det själva resan som är målet med semestern.
 Det är svårt att sia om hur framtiden efter pandemin kommer att gestalta sig. Susanna hoppas att en eftertänksamhet infunnit sig och att viljan att resa hållbart har ökat. Slow travel började bli en trend redan innan Covid-19.
– Tidigare har vi haft en tendens att rusa mellan olika resmål. Vi fotar mer än vi upplever. Om vi istället tar det lugnt och stannar till har vi större chans att lära känna nya kulturer, träffa lokalbefolkningen och uppleva det genuina, säger hon.

DET BÖRJAR ÄVEN HÄNDA saker inom EU och tågindustrin. Nya och snabbare linjer planeras varav några kommer att börja rulla redan i år. Flera nya bokningsappar har lanserats och den tågcharter som startade före pandemin kommer med all säkerhet att återupptas så fort det är möjligt.
– Det är positiva förändringar på gång. Extra roligt är det att veta att flera av våra EU-politiker inspirerats av Facebookgruppen. Det känns fantastiskt att Tågsemes-ter faktiskt bidrar till ett mer hållbart resande, avslutar Susanna.

Susanna Elfors tipsar om resmål med tåg:

ABISKO
NARVIK
ALPERNA
FRANSKA RIVIERAN STORBRITANNIEN

NYHETER:
2021: Nattåg Amsterdam-Zürich & Stockholm-Berlin
Framtida planer:
16 nya direktlinjer planeras i Europa. Bland annat en mellan Amsterdam och Rom via Köln, Basel och Milano utan byten. 2023 och 2024 öppnar fler sträckor med sovtåg då Wien och Paris knyts ihop samt Zürich och Barcelona.

Railtic.com Boka färd- och platsbiljett på det flesta av Europas tågbolag på ett och samma ställe – snabbt, smidigt och digitalt