Njut av sommarens sista dagar

SENSOMMARTID ÄR OFTA HELT MAGISK. NATUREN BÖRJAR SKIFTA FÄRG SAMTIDIGT SOM TEMPERATUREN FORTFARANDE ÄR BEHAGLIG. VATTNET ÄR BADBART OCH DE STÖRSTA TURISTSTRÖMMARNA HAR ÅKT HEM. PACKA WEEKENDBAGEN OCH NJUT AV SVERIGE NÄR DET ÄR SOM BÄST.

TEXT: INGELA ENGBLOM

ÅRE.

I SEPTEMBER BÖRJAR FJÄLLEN klä sig i höstskrud och luften är klar och frisk. Alla sommarens aktiviteter går fortfarande att göra. Vandra upp till Åreskutan och njut av utsikten över fjällvärlden eller plocka svamp i lägre terräng. Cykelturismen har gjort Åre till en levande destination även under barmarkssäsong. Testa liftburen cykling eller ge dig ut på natursköna landsvägar och stigar. Sensommaren är också perfekt för vattenaktiviteter. Paddla kajak eller kanot i Åresjön eller pröva fiskelyckan i en fjällsjö. Åre har ett imponerande utbud av restauranger som fokuserar

YSTAD.

EN RESA TILL YSTAD ÄR SOM en resa utomlands. Strosa runt bland de 300 korsvirkeshusen och insup atmosfären i de pittoreska kullerstensgränderna. Smaka på skånska bakverk i de små caféerna och shoppa lokalt hantverk i butikerna. Ta ett dopp vid Ystad havsbad eller vandra utmed Sandskogens Strand. Är du intresserad av deckare finns en Wallanderguide så att du kan vandra runt i hans fotspår och besöka hans hem. Ystad har blivit en matdestination som lockar ”foodies” från när och fjärran. En lång odlingssäsong och gammal skånsk mattradition har banat väg för en ny spännande gastronomi.

KARLSTAD.

INGEN STAD KAN VÄL vara bättre att förlänga sommaren i än Karlstad. Där skiner ju alltid ”sola”. Men även om molnen skulle hopa sig är staden väl värd ett besök. På Värmlands Museum möter samtida konst klassisk värmländsk och på det gamla danspalatset Sandgrund hänger Lars Lerins fantastiska akvareller. Runtom i Karlstad finns spännande utekonst. Sök reda på projektet ”Artscapes” muralmålningar eller gå längs Solapromenaden, utmed Klarälven, och titta på statyer av värmländska ikoner som Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding. Karlstad har också flera scener för musik, opera och teater så det kan vara värt att kolla upp vad som händer när du har tänkt att åka dit.

MARSTRAND.

DÄR SKÄRGÅRDEN tar slut och havet tar vid, bara 45 minuter från Göteborg, ligger Marstrand. Kustsamhället består av två öar, Koön och Marstrandsön. Det är på den senare som Carlstens Fästning och huvudorten ligger. Den består av charmig skärgårdsbebyggelse med pittoreska hus och smala gränder. Överallt är havet och Carlstens Fästning närvarande. Marstrand har en lång historia och den mest kända är väl den om fästningen som blev ett fängelse. Helger, under hela september, går det att besöka Carlstens Fästning. Gästhamnen är den största i landet och även om högsäsongen börjar gå mot sitt slut dominerar seglarna livet på ön. Men hit kommer även många för att sola på de varma klipporna och vandra utmed de fina stigarna, både på Marstrandsön och Koön. Bohuslän är dessutom ett mecka för alla som älskar färska skaldjur.