MINIVECKA I EUROPA

VÅRSOL i ALPERNAS SKIDBACKAR

HAR DU INTE KOMMIT IVÄG till Alperna i vinter eller har det inte blivit tillräckligt med dagar på snö? Än är det inte för sent för en skidresa i Europa. Är du rädd om årets semesterdagar går det att åka till Alperna under en minivecka. Det är inga problem att få ihop tre hela skiddagar med underbar skidåkning under en långhelg. Dessutom är det ett billigare alternativ än att åka en hel vecka. Om din hemort i Sverige är nära en internationell flygplats finns det gott om direktflyg till skidnära städer i Frankrike, Italien, Österrike och Schweiz. Flera skidresearrangörer erbjuder dessutom paketerade kortveckor i sina vinterprogram. De går att boka vissa veckoslut till utvalda orter med kort transfer. Bad Gastein, Wagrain och St. Anton är några exempel. 

VÄLJER DU ATT ÅKA PÅ EGEN HAND är Engelberg ett bra alternativ för en långweekend i bergen. Skidåkningen i Titlis skidsystem är bland de bästa i världen och med tåget från Zürich flygplats går det snabbt och smidigt att ta sig dit. När du kliver av på Engelbergs järnvägsstation är det nära till både backar och hotell.

MED HYRBIL, FRÅN GENÈVES FLYGPLATS, når du flera franska skidsystem på mindre än en timme. Praz de Lys–Sommand, La Clusaz, Le Grand Bornand är några exempel. En halvtimme längre bort ligger Chamonix och Argentière vid foten av Mont Blanc. Här väntar skidåkning av högsta klass på hög höjd.

Chamonix. Foto: Marc Sendra Martorell

NÄR SNÖN HAR SMÄLT OCH VÅRSOLEN börjar värma behagligt är det ljuvligt att vandra i Alperna. På de lägre sluttningarna är vandringslederna ofta torra redan i april, ja året runt på vissa ställen. Ett tips är att ta flyget till Nice. Hyr en bil, ta tåget eller hoppa på lokalbussen och ge er upp i Mercantours bergslandskap Nationalparken ligger i regionen Alpes de Haute Provence som gränsar till Italien. Utbudet av vandringleder i Frankrike är stort och de är oftast välskötta. Följ de röd- och vitmarkerade GR-lederna (Grand Randonnées) som går över hela landet. Upptäck de vackra Alperna ovanför Rivieran med en guidebok i handen.

Nationalparken ligger i regionen Alpes de Haute Provence som gränsar till Italien. Utbudet av vandringleder i Frankrike är stort och de är oftast välskötta. Följ de röd- och vitmarkerade GR-lederna (Grand Randonnées) som går över hela landet. Upptäck de vackra Alperna ovanför Rivieran med en guidebok i handen.

RESETRENDER 2023

Streamingturister
• Filmer och serier från streamingtjänster har blivit en av de viktigaste källorna för reseinspiration.

Trestjärniga hotell är hett
• Svenska resenärer är på jakt efter ett smartare sätt att utforska världen. Att få mer värde för pengarna är viktigare än någonsin och intresset för trestjärniga hotell ökar. 

Den nya wellnessvågen
 • Svenskarna är mer sugna på wellnessresor än någonsin tidigare vilket beror på att vi är mer fokuserade på vår psykiska och fysiska hälsa. • Naturnära och alternativa aktiviteter så som sylvoterapi (trädkramning), skogsbad och fruktskörd har ökat i popularitet. 

Kulturhuvudstädernas år
 • Storstäderna gör comeback. Destinationerna med störst ökning bland resenärer är städer dit de konstnärliga och kulturella evenemangen har återvänt.