SOL, SOMMAR & SKÄRGÅRD Njut av en unik övärldrunt knuten

Ett tidigt morgondopp, ett glittrande hav, pittoreska röda stugor, nyfångade skaldjur och storslagna vyer. Med hundratusentals öar att upptäcka och utforska bjuder den svenska skärgården på något för alla från äventyrslystna resenärer till naturälskare och matentusiaster.

TEXT: ANNA SANDGREN

VISSTE DU ATT SVERIGE ÄR det land i världen som har flest öar? Närmare bestämt hela 221 800 öar. Räknar vi in alla vikar, uddar och öar har vi en strandremsa på hela 8 000 kilometer. Här finns dessutom 95 000 farbara sjöar och 1 000 kilometer kanaler.

ATT TA SIG UT I SKÄRGÅRDEN är enkelt, även för dig som inte har en egen båt. Hoppa på en allmän färja och tuffa ut mot några av juvelerna i Stockholms skärgård, som Sandhamn, Utö, Grinda eller Fjäderholmarna. Färjorna tar dig runt mellan de större öarna och ger dig chansen att njuta av frisk havsluft och har du tur kanske du till och med får se ett gäng nyfikna sälar. Om du vill ha en mer personlig upplevelse kan du boka en tur med en skärgårdstaxi. Du får en egen kapten som kör dig till din drömdestination. Kanske vill du njuta av en romantisk picknick på en holme mitt i fjärden, utforska klippor och gömda vikar som bara kan nås med båt.

Foto: Henrik Trygg/Stockholm Archipelago

FÖR DE ÄVENTYRLIGA SJÄLARNA erbjuder skärgården en närmast unik möjlighet till härliga paddlingsupplevelser. Att stilla glida fram över vattenytan och i egen takt upptäcka små öar, vikar och släta klippor är nästan som att vara en del av naturen själv. För dig som lockas av segling finns det också gott om organiserade seglingsturer och segelskolor i skärgården. Låt den salta brisen ta tag i dina segel och sväva fram över vågorna. FÖREDRAR DU ATT HÅLLA FÖTTERNA på fast mark väntar fantastiska vandringsleder och cykelvägar. Ta på dig bekväma skor, eller hyr en cykel och ge dig ut längs någon av skärgårdens alla slingrande stigar. Vandra över klippor och genom skogar och belönas med hisnande vyer och varför inte en välbehövlig fika på något charmigt café vid havet.

MEN DEN SVENSKA SKÄRGÅRDEN är inte begränsad till Stockholms skärgård. I Västkustens skärgård möts du av dramatiska klippor, vidsträckta sandstränder och charmiga fiskebyar. Ta en båttur från Göteborg och utforska öar som Marstrand, Tjörn och Orust. Passa på att njuta av färska skaldjur direkt från havet på någon av de många mysiga restaurangerna. Vill du känna adrenalinet pumpa kan du prova på fartfyllda vattensporter som kitesurfing eller dykning.

INTE LÅNGT FRÅN STOCKHOLM väntar också våra vackra insjöar, som Vänern, Vättern och Mälaren. Hyr en båt och navigera genom Vätterns klara vatten och besök Visingsö, en historisk ö med vackra vyer och cykelvägar, eller ge dig ut på Mälaren för att utforska öar som Drottningholm med sitt magnifika slott.

RIKTAR VI BLICKEN NORRUT kommer vi till den magiska skärgården i Norrland. Här möts du av vild och orörd natur med djupa fjordar, höga berg och spektakulära norrsken. Ge dig ut längs Höga Kusten där landhöjningen skapat en unik och imponerande natur, eller upptäck Luleå skärgård med sina tusentals öar. Här kan du vandra, fiska eller bara njuta av lugnet. Den svenska skärgården är en unik plats att utforska. Från Stockholms skärgård till Västkusten och de stora insjöarna, till den vilda norrländska skärgården, finns det otaliga möjligheter att upptäcka vacker natur, njuta av lokalt producerad mat och skapa minnen för livet.