Tony Grimaldis tips inför cykelresan

Romantic couple riding bicycles near the Eiffel tower in Paris

”Ta råd av lokala företagare”

Att cykla på semestern gör upplevelsen stark och minnesvärd. Du kommer nära natur och befolkning på ett helt annat sätt än om du sitter i bilen. Samtidigt som resan blir ett äventyr bjuder den på motion och frisk luft.

EN FÖRDEL MED DAGENS moderna elcyklar är att hela familjen eller kompisgänget kan resa tillsammans även om cyklingsnivån skiljer sig åt. Några väljer racingcyklar, andra elcyklar. Det är inga problem att koppla en vagn bakom en elcykel ifall packningen är skrymmande. Glöm inte att ta med verktyg och lagningsmaterial om något skulle gå sönder längs vägen. Tony Grimaldi anser också att det kan vara en god idé att hyra utrusning på plats och slippa långa transporter.

– A och O för en lyckad resa är att ta kontakt med den lokala cykelhandlaren eller uthyraren. De har bäst kunskap om vägar, sevärdheter och mysiga byar med bra krogar, säger han.
I takt med att storstäderna sätter upp klimatmål ökar tillgängligheten för cyklister. Flera av de stora städerna har blivit enkla att upptäcka på två hjul:

PARIS ÄR KANSKE INTE FÖRSTA STADEN man tänker på inför en cykelsemester. Men enligt Tony Grimaldi har hela staden förändrats under senare år. Idag går det att cykla nästan överallt och det är lätt att hitta hyrcyklar. Cykla på egen hand eller med guide. Packa en pick-nick och upptäck kända och okända Pariskvarter.

KÖPENHAMN ÄR KÄND FÖR att vara en cykelstad. Avstånden är relativt korta och cykelvägarna väl utvecklade. I Danmark är cykeln en del av kulturen vilket gör resan mer autentisk på två hjul. Du kommer i kontakt med ”locals” och hittar ställen där inte turistbussarna stannar. I sydeuropeiska länder är cykling en folksport. Bilisterna är vana vid klungor av cyklister vilket är en fördel även när du cyklar som turist. Upptäck kuperade landskap och dramatiska bergstoppar. Med elcykel är backar inget hinder.
MALLORCA – FÅ OMRÅDEN ÄR LIKA synonyma med cykling som Mallorca menar Tony Grimaldi. Tusentals cyklister vallfärdar hit varje år – både proffs och turister. Vägarna slingrar sig över bergen, genom fruktodlingar och förbi gamla städer.

ALPERNA – ÖSTERRIKE, SCHWEIZ, Italien eller Frankrike? Alperna har blivit tillgängliga för cyklister tack vare E-mountainbiken. Den höga och friska luften gör alpcyklingen svårslagbar anser han. Sveriges avlånga land bjuder på mängder av fina cykelleder. Sensommar och tidig höst, när värmen dröjer sig kvar, är fina perioder för cykelturer i Sverige. Om Tony Grimaldi måste välja två leder blir det dessa:

GOTLAND RUNT ÄR EN 54 MIL lång cykelväg som självklart går att göra i kortare etapper. Gotland är en föregångare när det gäller cykelturism. Uthyrarna väntar redan vid färjeterminalen i Visby.

KATTEGATTLEDEN, MELLAN HELSINGBORG och Göteborg, går längs kusten och är 39 mil lång. Den passerar pittoreska fiskelägen och härliga badvikar. Ett stort plus med leden, enligt Tony Grimaldi, är de lokala matproducenterna utmed vägen.