MARIA ROS HJELM, GENERALSEKRETERARE STF:

”Vi finns till för att ge alla en chans att upptäcka Sverige, hållbart”

Från fyr och fjällstation till glamping och hotell. Svenska Turistföreningen, STF, har ett fantastiskt utbud av boenden runt om i Sverige, men föreningen bidrar med mycket mer än så. Inte minst arbetar de för en hållbar besöksnäring som ska underlätta för människor att uppleva både kultur och friluftsliv.

TEXT: INGELA ENGBLOM FOTO: Peter Knutson

MITT I PANDEMIN TILLTRÄDDE Maria Ros Hjelm tjänsten som generalsekreterare för Svenska Turistföreningen, STF. Då hade hon redan arbetat i föreningen några år vilket kanske var tur då det ena krismötet avlöste det andra. – Jag var glad och stolt för uppdraget trots omständigheterna. Det är en förmån att få arbeta för en förening som betyder så mycket för så många. Friluftsliv och kultur får människor att må bra, säger hon. Maria Ros Hjelm har en bakgrund inom kommunikation, hållbarhet och civilsamhälle. Besöksnäringen var ny för henne när hon 2016 tillträdde som chef för föreningsutveckling och kommunikation på STF. – Då visste jag inte hur brett och stort STFs uppdrag är. När jag insåg det uppstod en omedelbar förälskelse som med tiden bara blivit djupare. Grundstommen i STF är våra boenden men vi finns till för att ge människor en chans att upptäcka Sverige på ett hållbart och enkelt sätt, berättar hon.

DET FÖRSTA HON SLOGS AV VAR det omfattande ideella arbetet som så många eldsjälar gör för STF. Runt om i Sverige finns 63 lokalavdelningar som arrangerar vandringar, utomhusmatlagning, aktiviteter för skolklasser kurser och mycket annat. – Det är helt fantastisk hur många medlemmar som ägnar sina semesterveckor åt att vara stugvärdar eller snickra, måla och underhålla våra stugor.

ATT VÄRNA OM ALLEMANSRÄTTEN är en viktig del av STFs verksamhet. De informerar om och utbildar i vad som gäller. Det är tack vare den som vi har möjlighet till ett aktivt friluftsliv överallt i Sverige. – Men allemansrätten innebär också skyldigheter och ett gemensamt ansvar. Det är så lätt att ta allemansrätten för given men den måste vårdas och användas med omtanke, säger Maria Ros Hjelm.

STF SER DET OCKSÅ SOM SIN UPPGIFT att påverka politiker och myndigheter i frågor som rör människors möjligheter att vara ute i naturen. Ett exempel var när nattågstrafiken norröver riskerade att försvinna. Det hade försämrat tillgängligheten avsevärt och inte varit bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Och då kommer vi in på ett ämne som Maria Ros Hjelm verkligen brinner för – STFs hållbarhetsarbete. – Det har blivit en allt viktigare fråga för oss och något som är i ständig utveckling. Idag finns det både företag och enskilda individer som inte vågar prata om de hållbara val de gör av rädsla för att få kritik för att de inte gör tillräckligt. Den utvecklingen är inte hållbar. Vi är stolta över det vi gör, men strävar hela tiden efter att göra mer. Ett hållbarhetsarbete blir aldrig färdigt men vi hämtar energi i det som vi faktiskt gör bra och använder den för att jobba vidare.

I TIDNINGARNA HAR VI KUNNAT LÄSA om Jämtlandstriangeln och det allt för stora antalet besökare i den delen av fjällen. Inför nästa år gör STF förändringar i verksamheten med hänsyn till såväl natur som renskötsel. Fjällstationerna kommer att öppna senare och stänga tidigare. Antalet bäddar blir färre och på Blåhammaren stänger restaurangen. Det kommer dock finnas möjlighet att handla proviant som transporterats upp under vintern då det ligger ett skyddande snötäcke. Med andra ord, kommer det även fortsättningsvis vara möjligt att vandra mellan Storulvån, Blåhammaren och Sylarna. – En av våra styrkor är att vi finns i hela Sverige och har möjlighet att dra ner på ett ställe och gasa på ett annat. Det är bra ur ett hållbarhetsperspektiv då många platser behöver fler besökare. Besöksnäringen är en viktig motor för Sverige, inte minst på landsbygden, säger hon.STF:S SENASTE TILLSKOTT AV BOENDEN heter Undersvik och ligger två mil söder om Järvsö. Här kan gästerna vandra i den sagolika naturen runt Ljusnan och upptäcka alla kulturella sevärdheter i trakten. Undersvik erbjuder paddling, yoga, god mat och mycket mer. – En stor fördel med Undersvik är att tåget går till Järvsö och där blir gästerna hämtade med en el-minibuss. Att kunna resa hållbart till våra besöksmål är ett måste när vi letar nya ställen. För att förbättra transporterna till friluftslivet ur ett hållbarhetsperspektiv anordnade STF en konferens med aktörer inom transport, samhälle och friluftsliv i höstas. Platsen var Kebnekaise för att synliggöra klimatförändringarnas negativa konsekvenser. – Där ser man med blotta ögat vad som händer om vi inte gör något. Konferensen ledde till ett samverkansprogram med syfte att hitta klimatsmarta lösningar på transporter till friluftslivet i hela Sverige, berättar Maria.

FÖR ATT UNDERLÄTTA FÖR ALLA
som vill komma ut och vandra har STF tagit fram 14 Signaturleder runt om i Sverige (på sidan 28 kan du läsa mer om dem). Ur ett hållbarhetsperspektiv har de till syfte att sprida ut människor över hela Sverige och motverka överturism på vissa platser. Det går också att ta sig till samtliga leder med allmänna kommunikationer. – Signaturlderna går över fjäll, utmed kust, runt insjöar och i städer. De som gått alla 14 har fått se och uppleva ett Sverige i miniatyr.

Har du något tips till dem som vill ha ett mer aktivt friluftsliv?
– Det viktigaste är att komma ut – även i det lilla. Det behöver inte vara avancerat med övernattningar och långa avstånd. Det gäller att hitta tillfällen om det så bara är för en eftermiddag runt husknuten. Att laga mat och äta utomhus förgyller upplevelsen. Det behöver inte heller vara så komplicerat. Koka kaffe över en eld, laga kolbullar och baka krabbelurer.

Hur använder du dig själv av STFs olika boenden? Har du några favoriter?

– Jag älskar roadtrips – med elbil eller tåg. Istället för att bara transportera mig mellan punkt A och B gör jag avstickare utmed vägen. Det finns så mycket att upptäcka i vårt avlånga land och STF har många spännande boenden som är värda en omväg. Osaby Säteri – Herrgård de luxe i Småland är ett exempel. Det är en riktig liten pärla som jag gärna återvänder till. Borkhult Lapphem utanför Åtvidaberg i Östergötland är ett annat boende som är en upplevelse i sig. Jag vill också slå ett slag för Dalsland. Det är ett landskap som ofta glöms bort i besökssammanhang men som är otroligt rikt på kultur och vacker natur. Här bodde jag på Upperud 9:9 som är en ombyggd gammal silo.

STF:S BOENDEN GER OCKSÅ MÖJLIGHETER
att upptäcka Sveriges skärgårdar. Maria slår gärna ett slag för Blekinges skärgård liksom Västerviks. De är paradis för havsnära friluftsaktiviteter. Ett annat tips är att upptäcka Umeås skärgård med sina fantastiska öar och unika boenden. Ett tips är att övernatta i en fyrvaktarbostad. Skärgården utanför Söderhamn är en annan riktig pärla

Vilken är din favoritplats i fjällen?
– Saltoluokta är väldigt speciellt liksom resan dit. Först tar man nattåget till Gällivare, därefter väntar buss ut i vildmarken. Framme vid sjön väntar båt eller skoter för den sista biten till fjällstationen. Sommar och vinter – det är två helt olika upplevelser men naturen är alltid lika storslagen. Här tar fjällen andan ur en. Sverige är många gånger mycket mer exotiskt än vad vi tror och tack vare vår verksamhet har människor möjlighet att upptäcka det.