NÄR HELA SVERIGE HÖLL ANDAN

Alla Hjärtans Dag den 14 februari är en dag som vanligtvis associeras med kärlekens varma nyanser. Men för mig har det alltid varit och är en dag då snön täcker fjällvärlden med ett fluffigt vitt täcke. Det är en dag för skid- och snowboardåkning, då snön blir mitt trogna sällskap.

REDAN SOM BARN BLEV SKIDÅKNING en stor passion i livet. Jag kommer ihåg mina första fina rödvita skidor med kabelbindning och blått belag – ja, belaget var blått, du hörde rätt! Fråga mig inte varför, med tanke på att 99,9 procent av alla skidbelag på 70-taletvar svarta. Nå ja! Dom gled bra och jag älskade dem.Detta var under de år då hela Sverige stannade upp under några viktiga minuter när teve appareter rullade sin i klassrum och matsalar. Ingemar Stenmarks fokuserade blick dök upp i rutan och sedan höll hela Sverigeandan. Det var inte frågan om man gillade skidåkning eller inte. Alla skulle var med och heja fram Sveriges och vår skidkung från Tärnaby. En kultur med Stenmarksmössa och Stenmarksbyxor växte fram och grunden till ett brett intresse för vintersport och skidåkning tog fart. Till och med mjölkförpackningarna hade skidskola med Stenmark på baksidan. Dagens skidanläggningar har mycket att tacka de här åren för.

Redan från tiden som barn, med mina rödvita skidor,har jag upplevt kraften och passionen som är unikt förvintersport. Det är svårt att förklara för någon som aldrig känt vinden som biter i kinderna, den ljudlösa världen som omger en när man susar fram över snötäckta sluttningar eller nypistad manchester. Snön underskidorna eller snowboarden blir ett och varje sväng är en dans med vinterlandskapet.På Alla Hjärtans Dag blir skidbacken en plats där kärleken till snö och vintersport får en gemensam nämnare. Så ta med dig din käresta, familj eller vän till hemmabacken, berget eller fjället och upplev naturen när den är som roligast. Snön ger oss inte bara vackra vyer utan får oss på gott humör, gör våra kroppar glada när de äntligen får lite mer rörelse än 45 minuter på gymmet och viktigast av allt skapas minnen tillsammans som varar livet ut.

Magnus Noppa
Vd Svenska Skidanläggningars Organisation