SOMMAR I FJÄLLEN!

SOMMAR I FJÄLLTRAKTERNA intr är något som har präglat min uppväxt och för mina tankar tillbaka på alla äventyr som barn. Jag är uppväxt i en familj där friluftsliv och fjällvandring kom högs tupp på önskelistan. Under 70-talet var min pappaordförande i Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Upplands Väsby och min mor jobbade extra som Skogs Mulle. Det var kanske inte så konstigt att vi aldrig åkte på någon solsemester till Spanien eller Kanarieöarna.För mig blev det äventyr i fjällen och jag var bara 11 år när vi besteg Kebnekaise första gången.- Men det är en helt annan historia, om hur vi planerade, läste kartor, vägde packning och funderade på hur mycket vi skulle orka bära med oss. Med tanke på att detta var långt innan internet och sociala medier så var det många frågor som blev obesvarade innan turerna till fjällen. Såklart var detta en stor del av äventyret på den tiden, då du inte kunde se andras bilder eller videoklipp på varken Facebook eller Instagram

SOMMAR I FJÄLLEN HAR så mycket att erbjuda. Stilla vandringar till adrenalinfylld cykling, avslappnande paddlingsturer till spännande fiskeutflykter. Fjällen erbjuder en mångfald av aktiviteter som passar alla smaker och intressen. Men det är inte bara äventyret och aktiviteterna som lockar i fjällen på sommaren. Det är också den storslagna naturen. Att blicka ut över fjällängar med polarull som sträcker sig mot horisonten är som att bli omfamnad av moder jord. När kvällen smyger sig på, inser man att dagsljuset bara bleknar lite och det blir aldrig riktigt mörkt. Långa ljusa nätter och midnattssol i norr är magiskt att uppleva. Om du ännu inte upplevt detta så är det ett måste på din ”Bucket List”.

DEN BÄSTA SEMESTERN är inte alltid den som erbjuder lyx och överflöd. Ibland är det de enkla stunderna i naturen som skapar de mest minnesvärda ögonblicken. Kom ihåg att inte göra ditt fjälläventyr för avancerat till att börja med. Vädret växlar fort i fjällen så tänk på utrustning och kläder för alla väder. Det kanske räcker med några dagsturer och att bo bekvämt i en stuga, om du ger dig ut på fjälltur för första gången. Att vistas i fjälltrakterna är inte längre något på en önskelista, det är mitt liv sedan 35 år tillbaka. Med de jämtländska fjällen inpå husknuten återstår några veckor till med snö på fjällsluttningarna, sedan börjar cykel- och hikesäsongen i Årefjällen. Jag riktigt längtar efter att snöra på mig kängorna, packa ryggsäcken och dra ut på tur, samtidigt som jag delar med mig av mina upplevelser i sociala medier.

Hoppas vi ses på fjället.

Magnus Noppa
Vd Svenska Skidanläggningars Organisation
Instagram: @magnusnoppa