Allt är möjligt och alla är kapabla

Leila Söderholm är hälsoexperten som med enkla medel och utan pekpinnar vill inspirera till rörelse i vardagen. Med sin humor och smittande energi får hon människor att göra små förändringar i livet som leder till stora skillnader för hälsan.

TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: GUSTAV KAISER (DÄR INGET ANNAT ANGES)

GÖRLIGT OCH KAPABEL och är två ord som återkommer under vårt samtal. I allt vad Leila Söderholm gör sprider hon budskapet att träning ska vara lättillgängligt och enkelt. Framförallt menar hon att alla kan göra något. – Träningsbranschen får ofta folk att känna sig okapabla. Jag ser det som min mission att vända på det, säger hon. Oavsett om Leila medverkar i TV, skriver artiklar, föreläser på en scen eller coachar på en hälsoresa vill hon entusiasmera till träning på ett lättsamt sätt. Att använda sig av en handduk har blivit lite av hennes signum. Det är en uppseendeväckande syn när hon får stora grupper av människor att röra sig tillsammans med ett stycke tyg mellan händerna. När vi talas vid har Leila precis kommit hem från Kreta där hon varit på en hälsoresa med 100 personer. När solen sken samlades alla deltagare utomhus för att träna med sina handdukar. Det var bara en av många olika aktiviteter som de fick vara med om. – Vi dukar upp ett smörgåsbord med prova-på-aktiviteter under våra hälsoresor. Yoga, dans, stresshantering, meditation och självklart en massa träningsklasser. Det är brett spektra av härliga saker som händer, berättar Leila.

TILLSAMMANS MED OLIKA samarbetspartners (hälsotidningar, affärskedjor och träningsorganisationer) arrangerar hon resor och events både nära och långt bort. Hon projektleder innehållet och sätter ihop ett team av inspirerande tränare, föreläsare och artister. – Som allt annat jag gör är resorna inkluderande och vänder sig till vanliga människor. Alla kan vara med och man behöver inte vara vältränad. Många som följer med är oroliga för om de ska klara av det. Den känslan råder vi bot på. Det är högt i tak, allt är görbart och alla är kapabla.

LEILA ÄLSKAR ATT TRÄNA ANDRA. Det upptäckte hon redan som ung kanotist. Hon växte upp i Eskilstuna och hennes två äldre bröder tävlade också i kanot för samma klubb. Familjen sågs ofta åka runt med kanoter på biltaket. Under den här perioden insåg Leila att hon tyckte lika mycket om att peppa andra som att träna själv. – Inom kanot säger vi ”ligga på våg”. Det innebär att vi paddlar på rad och drar varandra med hjälp av vågorna. Det var i de situationerna jag förstod att jag har talang för att coacha andra, säger Leila. Kanotsäsongen sträcker sig över sommarmånaderna vilket innebär att det blir långa tider då sporten inte utövas. Då gäller det att hålla igång träningen på andra sätt. Leila började redan som tonåring att gå olika kurser i fysträning. – På 80-talet var utbudet av olika idrottsutbildningar begränsat men jag tyckte all träning var rolig och bara njöt! Snart dök det även upp kurser med avslappning och fokusering. Leila tyckte det var spännande och började drömma om att utveckla konceptet. – Jag ville gifta ihop fysisk träning och mindset. Idag är det en självklarhet men då fanns det ingen marknad, berättar hon.

LEILA VALDE ISTÄLLET BYGGBRANSCHEN. Hon utbildade sig till ventilationstekniker men ägnade all fritid åt träning. Så småningom tog hon tjänstledigt på halvtid, gick ännu fler utbildningar inom hälsa och började arbeta som träningscoach. I åtta år höll hon på så innan hon bestämde sig för att satsa 100 % på hälsa och träning. Då var timingen rätt. När hälsoboomen slog ner 1998 var Leila redan etablerad och hade många års erfarenheter i bagaget. – Jag visste från början att jag ville jobba med vanliga människor. Inte med magrutor och maratonlöpare. Jag vill hjälpa dem som kämpar varje dag med sin hälsa för att ge dem ork och energi i vardagen.

LEILA LIDER SJÄLV INGEN brist på energi. Tvärtom. Hon berättar att den är så stark att det inte blir bra om hon bara tränar en person åt gången. – Jag jobbar ihjäl dem, och även mig själv. Jag gör alltid allt av hela mitt hjärta och det blir lätt lite för mycket av det goda. Med grupper, gärna stora, fungerar min energi desto bättre, säger hon. Som småbarnsförälder började hon skriva artiklar om vad nyblivna mammor kan göra för att komma igång med träningen. Hennes språk och tonalitet uppskattades och sedan ett antal år tillbaka är hon en stående motivationsexpert på Aftonbladet. – Jag har ett tydligt budskap som tilltalar många. Utan att det blir larvigt vill jag, på ett intressant sätt, visa att allt är görbart.

NU BÖRJADE ÄVEN TV-JOBBEN trilla in. I TV4:s Förkväll, Vardagspuls och Nyhetsmorgon har hon delat med sig av sina enkla hälso- och träningstips. Samtidigt är hon en flitigt anlitad föreläsare. Medarbetare, inom såväl offentlig sektor som på privata företag, behöver motivation i vardagen. – Det finns mycket evidens om hur hjärnan fungerar. Den använder jag mig av på ett humoristiskt sätt. Ibland känner jag mig som en stå-up-komiker. Publiken skrattar så de gråter när de känner igen sig i mina exempel, berättar Leila. Hur kommer det sig att vi är överens med hjärnan om en förändring på måndagen men att det fallerar redan på tisdagen? Hur kommer det sig att vi efter timmar vid datorn helt plötsligt befinner oss med näsan i kylskåpet? Det är några exempel på frågor som Leila besvarar under sina föreläsningar. Svaren bygger på vetenskap och utifrån den ger hon tips på vad du kan göra för att bryta mönstret.

LEILA MENAR ATT HON ”LURAR” deltagarna, både under föreläsningarna och när hon coachar. På så sätt plockar hon bort det som känns svårt och oövervinnerligt. Att lura sig själv är något som hon har egen erfarenhet av. Som 38-årig småbarnsmamma drabbades Leila av en elakartad cancer i tarmen. Läkarna gav henne 50 procent chans att överleva. Flera år av tunga behandlingar följde och gång på gång fick hon börja om från början. – Jag levde i helvetet med en ständig osäkerhet om jag skulle överleva. Min räddning var att jag visste hur jag skulle lura hjärnan. När livet inte är roligt går det att lura hjärnan att det är det. Även i riktigt svåra situationer är det möjligt att framkalla positiva känslor, berättar hon.
IDAG ÄR LEILA FRISKFÖRKLARAD. Hon hade tur som sökte hjälp i tid. Leila menar att det är därför hon lever idag. Hennes starka vilja att komma igång med träningen hjälpte även till att göra återhämtningen snabbare. Till de som tycker att det är motigt att komma igång, oavsett omständigheter, är Leilas tips att börja promenera. Att gå är grunden i människors liv och det är där allt börjar. När cellerna tillförs syre blir du piggare och motivationen ökar. Därifrån är det lätt att ta steget till nästa nivå. Kanske följa med på en tränings- och hälsoresa? Före pandemin åkte Leila på ett tiotal resor om året till utlandet. Det är långt kvar till den volymen men hon arrangerar även hälsodagar och weekends i Sverige. Tillsammans med Ann Wilson, känd från Let’s Dance, har hon besökt olika platser i Sverige med ett späckat program. Dans varvas med träning och föreläsningar. Helsingborg, Lidingö och Växjö är några platser där eventet gått av stapeln. Snart ska de till Åland och då blir det aktiviteter både på båten och i Mariehamn.

– Framöver kommer förmodligen träningsresorna att vara mer riktade mot Sverige. Men jag hoppas på att kunna öka antalet utlandsresor också. Upplevelsen blir starkare när vi byter miljö, kultur och temperatur, säger Leila.

Vilken är din favoritdestination för en hälsoresa?
– Dubai. Just nu är det inte aktuellt att resa dit men klimatet är underbart, vattnet varmt och stränderna perfekta för aktiviteter. Det är magiskt att träna med en stor grupp vid havskanten och se skyskraporna resa sig mot himlen.

Vart går nästa hälsoresa?
– Till Palma på Mallorca. Jag kommer att möta våren där tillsammans med ett härligt gäng. Vi kommer att insupa atmosfären i de gamla kvarteren, njuta av god spansk mat och framförallt prova på en rad roliga aktiviteter. Jag är lyckligt lottad som får dela med mig av min energi och entusiasmera andra till positiva förändringar.

TRÄNINGSTIPS ATT GÖRA PÅ HOTELLRUMMET UNDER RESAN:

Grabba tag i hotellets handduk. Placera händerna axelbrett med handflatorna framåt.


Varv 1:

Övning 1: Dra nu i handduken samtidigt som du för handduken upp och ner framför ansiktet. Dra ordentligt, det gör hela skillnaden. Efter 20 upprepningar, pausa och byt övning.
Övning 2: Håll på samma sätt men dra handduken bakom
huvudet ned i nacken och upp till raka armar. 20 upprepningar här också.

Varv 2:
Lägg till benböj samtidigt som du drar och för handduken upp och ner framför och bakom huvudet.
20 ggr bakom och 20 ggr framför.

Varv 3:
Kliv bak i ett utfall och gör samma sak med handduken. Dra ordentligt framför och bakom huvudet. 20 ggr bakom och 20 ggr framför. Upprepa samtliga varv, njut av ett enkelt och snabbt pass!

LEILA SÖDERHOLM I KORTHET

Född: 1971
Yrke: Hälsoexpert, föreläsare, inspiratör
Familj: Maken Anders och barnen Moa (19), Max (17) och Lucas (14)
Ständigt aktuell med: Medverkan i Nyhetsmorgon i TV 4, skribent i Aftonbladet och projektledare av hälsoresor i Sverige och utomlands.