Malin Berghagen – Jag ser mig själv som en resande

Konsten att leva sin dröm går som en röd tråd genom
Malin Berghagens liv. Hon har en stark längtan efter resor – både inre och yttre. Som yogalärare, författare, föreläsare och influencer inspirerarhon andra till att följa sina drömmar.

TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: MARIA LINDVALL (DÄR INGET ANNAT ANGES)

MALIN BERGHAGEN har många strängarpå sin lyra. Hon har varit fotomodell,skådespelare och programledare men idag det är oftast som yoga- och hälsoinspiratör vi ser henne. Det var inte lättatt hitta en ledig stund för ett samtal med henne. Dagarna är fyllda av bokrealser,utbildningar och inte minst uppdateringar på sociala medier.Malin har bloggat om hälsa och yoga sedan länge och idag har hon många aktiva följare på Facebook och Instagram.– Jag blev influencer mot min vilja. Det var mina barn som sa åt mig att ta till vara på den möjlighet som trogna följare innebär. För mig är det en chans att sprida min livsfilosofi kring yoga och hälsa,säger hon.

MALIN ÄR FÖDD I STRÅLKASTARSKENET. Med Lasse Berghagen och Barbro ”Lill-Babs” Svensson som föräldrar har hon varit ett känt ansikte från start. Hon berättar att hon alltid funderat över hur hon skulle kunna använda sig av det för att göra något positivt för andra.När yogan kom in i hennes liv för 23 år sedan blev det svaret på frågan.– Med yogan fick jag chans att påverka och inspirera andra till att må bättre, säger Malin.

Varför började du med yoga?
– Jag hade tappat bort mig själv i livet. Sedan barnsben hade jag velat bli hemmafru. Tack vare Tommy Nilsson kunde min dröm bli verklighet. Men hemmafruidén var egentligen ingen dröm utan en motreaktion mot mamma som alltid jobbade. Helt plötsligt stod jag mitt i livet utan plan och mening. I precis rätt tidpunkt fick jag en yogahelg i present vilket skulle komma att förändra allt. Jag landade i min tro och i mig själv.

DÄR OCH DÅ BÖRJADE MALINS RESAN in i yogans värld. En resa som fortgår. Yogan har också fört henne till olika platser på jorden. Att resa har alltid varit en central del i hennes liv. Hon var bara fyra veckor när hon fick följa med på turné för första gången. Varje sommarlov levde hon i en turnébuss med endera mamma eller pappa. – Jag är expert på hotell och hotellfrukostar. Jag älskar att resa och längtar efter att ge mig ut i Europa igen. Jag ser mig själv som en resande, en nomad i livet.

DET BLEV SEX UNDERBARA ÅR på Mallorca tillsammans med yngsta sonen. Isak gick i skolan medan Malin bloggade och arbetade som yogainspiratör runt om i Europa. Om den här tiden har hon skrivit en bok, ”Mallorca i mitt hjärta”. – Med den ville jag få fler att våga följa sina drömmar. Det behöver inte vara för hela livet. Vi hyrde ett boende, tog ett halvår i taget och levde otroligt billigt.

DET ÄR MALINS MAMMA som lärt henne att bejaka sin längtan. ”Lev mäns’ka lev” är namnet på en av Lill-Babs populära låtar men det var också hennes livsfilosofi. En syn på livet som Malin övertagit och som yogan är en del av.

Vad är yoga för dig?
– Det är en inre resa, en meditation i rörelse. Yoga är ett sätt att utvecklas som människa. I yogan föds omtanke om dig själv och andra. Under en retreat berör vi frågor som: vem är jag, vem vill jag vara, lever jag det liv jag vill leva?

FRIHET ÄR ETT ORD som Malin återkommer till. Under senare år har hon utforskat hur vårt förflutna leder till begränsningar i nuet. Om det skriver hon om i sin senaste bok, ”Frihet – att leva sin längtan”. Hon menar att vi alla bör sträva efter frihet. Det kan vara frihet från våra egon, från begränsande föreställningar och från andras och egna örväntningar.
– Att våga leva sin längtan är att våga välja ett liv i frihet,
säger hon.

UNDER PANDEMIN HAR yogaresorna tagit en paus men nu börjar kalendern fyllas på igen. När vi talas vid är hon på Tofta Retreat och det dröjer inte förrän hon återvänder till Masesgården. De första yogaresorna till Medelhavet är också inbokade. Malin arbetar fortfarande tillsammans med Camilla Lebert Hirvi som idag bor i Grekland. Tillsammans arrangerar de olika slags retreats på Kefalonia. Dagen börjar med yoga tillsammans med Malin. På eftermiddagen står personlig utveckling på programmet.

– Våra par-yoga-resor är de roligaste. Under en vecka hjälper vi par, i olika skeenden i livet, att förstå varandra genom yoga, olika verktyg och workshops. Kärlekens språk ser olika ut från individ till individ och genom insikter om den andres förväntningar och uttryck sker otroliga förändringar!

Hur ser din framtida dröm-yoga-resa ut?
– Eftersom jag är medveten om mina klimatavtryck skulle jag vilja göra en yogaresa med tåg. Vi skulle vara en liten skara som åker till södra Frankrike. Resan blir en del av upplevelsen med givande samtal och trevliga stopp på vägen. Väl framme njuter vi av yoga, meditation och vandring i bergen. Tillsammans lever vi vår längtan och våra drömmar vid Medelhavets kust.