Möt hösten med en somrig minisemester

BEHÖVER DU FYLLA PÅ MED ENERGI INFÖR DEN STUNDANDE HÖSTEN? DÅ KAN EN WEEKENDRESA TILL SYDLIGARE BREDDGRADER VARA LÖSNINGEN. ANTIBES, MALAGA OCH ATEN ÄR TRE DESTINATIONER DÄR DU KAN NJUTA AV SOL OCH BAD ÄNDA IN I OKTOBER. STÄDERNA ÄR LIKA CHARMIGA SOM LÄTTILLGÄNGLIGA OCH INTE MINST BJUDER DE PÅ SPÄNNANDE GASTRONOMI.

TEXT: INGELA ENGBLOM

ATEN - GREKLAND.

Ingen annan stad kan mäta sig med Greklands huvudstad. Det är en destination som bjuder på både antik historia och modern livsstil. Börja upptäcktsfärden i Plaka, Atens gamla stadsdel. Här möts du av ett virrvarr av gränder där tavernor med rutiga dukar ligger sida vid sida med barer och nattklubbar. Shoppar gör du längs boulevarderna kring det myllrande Syntagmatorget.
SOL & BAD: En kort resa från city ligger den lugna och fina badorten Vouliagmeni. Där du kan njuta av sol och bad i det kristallklara vattnet.
MATUPPLEVELSER: Smaka på de grekiska smårätterna mezes. Vindolmar, bläckfiskar, getostar och goda röror. Till det ett glas retsina.
SEVÄRDHETER: Det räcker inte med en weekend för att se Atens alla sevärdheter. Akropolis, Parthenon och Zeus Tempel är måsten men det finns mycket mer att upptäcka. ◆

ANTIBES - FRANKRIKE.

Det är enkelt att ta flyget till Nice och landa på Franska Rivieran. Här finns många fina städer att välja mellan men Antibes är en de mest älskade, kanske för att den franska atmosfären är så påtaglig. Här har konstnärer och författare, som Picasso och Jules Verne, verkat under årens lopp. Antibes är en av Rivierans äldsta städer byggd som en labyrint av gränder som är kantade av mysiga butiker med allt från hattar till rosévin.
SOL & BAD: Antibes har flera fina sandstränder i och kring stadskärnan. En promenad runt Cap d’Antibes kustlinje är ett äventyr som bjuder på små gömda badvikar mellan branta klippor.
MATUPPLEVELSER: Stadens marknad, Marché Provençal, är ett måste för matälskare. Smaka på lokala delikatesser som färska ostar, oliver och charkuterier. I staden finns både finns både stjärnkrogar och enklare bistron, varav många serverar traditionell fransk mat med en modern twist.
SEVÄRDHETER: På Picassomuseet, i Château Grimaldi, visas hans tidigare verk. Museets skulpturterrass har en fantastisk utsikt över Medelhavet och Cap Antibes.

MALAGA - SPANIEN.

Många landar på flygplatsen utan att besöka staden. Det är synd för Malaga kombinerar strandliv med historia och kultur på ett fantastiskt sätt – perfekt för en weekend. Här har det genuint spanska bevarats vilket blir extra tydligt när du besöker stadens tapas- och flamencobarer. Promenera längs den palmkantade strandpromenaden Muelle Uno och njut av det livliga folklivet i solnedgången.
SOL & BAD: Stranden Playa de La Malagueta ligger nära stadens centrum. MATUPPLEVELSER: Fråga lokalbefolkningen efter de bästa tapasbarerna. Besök en chiringuito (strandrestaurang) och njut av grillade färska skaldjur.
SEVÄRDHETER: Den moriska fästningen Alcazaba, Picassomuseet, Museo Carmen Thyssen och Malagas katedral.