”I sommar fortsätter vi att upptäcka Sverige” – Lotties 13 Semestertrender

Lottie Knutson

I år kommer vi att se ”hemestrande” turister jaga sin släkthistoria, bo på hotell med hunden och plocka gransskott i skogen. Nya resebeteenden har skapat nya trender. Reseinspiratören Lottie Knutson berättar för Bon Voyages specialutgåva SommarSverige hur hon tror att vi kommer upptäcka Sverige i sommar.

TEXT: INGELA ENGBLOM

LOTTIE KNUTSON ÄR VISSERLIGEN ingen epidemiolog men som den skickliga krishanterare hon är har hon fyllt en funktion i TV-rutan även under denna kris. Lugnt och tryggt har hon berättat för oss om hur Covid-19 påverkar vårt resande. Situationen har ständigt förändrats och hon har varit uppdaterad på olika länders restriktioner och resebyråernas avbokningsregler. Framförallt har hon inspirerat oss till att upptäcka vårt eget land. – Mitt i tragedin fick pandemin en positiv bieffekt. De senaste åren har jag flackat runt i hela världen och inte hunnit med mitt eget land. Nu fick jag en unik chans att upptäcka Sverige som jag inte hade fått annars, berättar Lottie.

SENAST VI TALADES VID VAR för ett och halvt år sedan, två månader innan pandemin bröt ut. Då berättade hon om sina drömresor till Ecuador och Cook Island. Hon hann precis komma iväg och återvända innan Covid-19 bröt ut. Sedan dess har Sverige fått all hennes uppmärksamhet. – Jag har fått vara med om så många positiva upplevelser. Roliga, genuina och överraskande. Det finns en otrolig kreativitet och entreprenöranda ute i landet, säger hon. Verksamheter har tvingats ställa om på grund av pandemin. Konferensanläggningar har blivit coola weekendställen, tomma lokaler har blivit paddelbanor och platser som varit helt inriktade på utländska gäster har vänt sig till den inhemska marknaden. Även i sommar stannar majoriteten av svenskarna i Sverige. Enligt en SIFO-undersökning är det bara 20 % av befolkningen som överhuvudtaget kan tänka sig att åka utomlands i sommar. – Men jag märker att många längtar. Den vanligaste frågan jag får just nu är vart man kan åka utomlands på ett säkert sätt. Europa börjar faktiskt öppna upp så sakteliga. Själv har jag nyligen varit i Grekland vilket var helt fantastiskt och jag kan även rekommendera Kroatien och Malta. De länder jag skulle avråda ifrån är våra närmsta grannländer där reglerna ändras konstant.

DENNA SOMMAR HAR INTE alla blivit vaccinerade än. Men kanske till hösten. Det har charterbolagen insett och förlänger därför sommarsäsongen långt in i oktober. I år kommer vi att åka till Spanien istället för till Thailand på höstlovet. Det är ett exempel på ett resmönster som har förändrats. Under året har vi sett en rad olika förändringar i våra beteenden och val av upplevelser. Vissa är dagsländor medan andra är här för att stanna. På följande sidor berättar Lottie Knutson om några av de trender som kommer att färga den svenska besöksnäringen 2021.

Lotties 13 Semestertrender

1. GRÖNA VÅGEN 2.0 – VI DRAR TILL LANDET

Helt plötsligt är bonnalandet det nya svarta. Allt fler flyr storstaden för landet och fastighetspriserna i Åre och på Österlen skjuter i höjden. På instagram syns influencers renovera ruckel långt ifrån de storstäder där de vanligtvis syns. Inom besöksnäringen har bland annat Countryside Hotels inspirerats av den brittiska trenden ”countryside chic” som innebär att det är inne med lokalproducerat, genuint och rustikt. Över hela vårt land dyker det nu upp lokala producenter av mat och dryck. Över 1 600 mathantverkare finns samlade i appen och guideboken ”Mathantverk” från Eldrimner. Allt fler upptäcker glädjen i att lägga upp resrutten efter småskaliga producenter av allt från korv och ost till honung och björksavsvin. Varför inte använda semestern till att bo på fäbod, lära sig brygga cider eller röka isterband? Landsbygdsturismen är här för att stanna..

2. HUSDJURSSEMESTER – INTE UTAN HUNDEN

Antalet valpar ökade med 40 % under pandemin. När husse och matte inte vill resa utan sina nya familjemedlemmar ställer det nya krav på hotell, caféer och krogar. Efterfrågan på hotellrum som välkomnar våra fyrfota vänner är stor. Staycation Group med slott och herrgårdar runt Stockholm har gått längst. På vissa av slotten är hundar välkomna i alla rum. Dessutom får de egen säng, matskålar, godis, hundschampo och handduk. Hunden har blivit både kund och kung.

3. SPLENDID ISOLATION & SVIT DREAMS

Många har längtat efter miljöombyte och samtidigt varit rädda för smitta. Under pandemin har det växt fram ett fenomen där människor bokar en isolerad plats för att komma hemifrån utan att behöva träffa andra. Det kan vara en stuga långt ut i Hälsinglands skogar eller en bastuflotte på en älv. Det kan också vara en lyxig svit med room-dining. Efter ett år av inställda resor har många semesterpengar över så varför inte unna sig en ”splendid isolation”.

4. VANLIFE – RULLA RUNT MED SKÅPBIL

Hipstertrenden sprider sig och allt fler vill ha en skåpbil. Istället för en stor och dyr husbil köper de en gammal ”van” och inreder den med sängar och matplats. Sedan är det bara att ge sig ut på vägarna. ”Vanlife” är inte bara coolt det är bekvämare än tält och smidigare än husvagn menar de vanfrälsta. Vissa bor och jobbar i sin van året runt medan andra använder den för semestern. Det finns en rad facebookgrupper och instagramkonton att följa för att få tips om var man får parkera som fricampare. På communityn ”Vanlife Sverige” delar entusiaster med sig av sina erfarenheter.

5. GLAMPING – NATURUPPLEVELSE I LYXFÖRPACKNING

Att ta in på en glamourös camping innebär att du vistas och bor ute i naturen utan att ge avkall på bekvämlighet och livets goda. Fenomenet fanns före pandemin men nu har antalet glampingar fullkomligt exploderat. Coronasäkert kan gästerna checka in i ett tält med bäddad säng, designad inredning och en veranda med utsikt. Dagen avslutas med en gourmetmåltid. Glamping finns i princip hela Sverige. Utanför Gällivare kan ni tälta på samsikt vis och i Skåne bor ni i lyxtält bland vinrankor.

6. GENTURISM – TILLBAKA-TILL-VÅRA-RÖTTER-RESOR

”Genealogy tourism” har sedan länge varit stort i Irland där amerikanare letar efter sina rötter. Nu har trenden kommit hit. Tack vare hemsidor som Ancestry har det blivit lättare att göra efterforskningar utifrån DNA-test. Nu kan vi resa i spåren av våra tidiga släktingar och i bästa fall hitta en brylling som lever på en gammal släktgård. På vägen möts ”släktforskarna” av genuina miljöer och får besöka platser de inte kommit till annars. Idag finns arrangörer av ”tillbakatill- våra-rötter-resor” även i Sverige.

7. KALLBAD ÄR HETT

Ingen har väl missat trenden med vinterbad. I Sverige är det något som kan fortgå året runt. Kallt vatten har vi gott om. De hotell med närhet till kallbadhus har varit välbesökta även under pademin. Iskalla plurr, med eller utan bastu, är en trend som är här för att stanna. Kallbad finns över hela landet.

8. PILGRIMSVANDRING – INTE BARA I SPANIEN

Vandringstrenden har vuxit sig stark de senaste åren. Det nya är att människor vill addera en andlig dimension. Intresset för pilgrimsvandring ökar och det är inte nödvändigt åka ända till Santiago de Compostela. S:t Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled och 58 mil lång. Leden sträcker sig från Bottenhavet i öster till Atlanten i väster, från Selånger i Sverige till Trondheim i Norge. Den går genom skogar, över fjäll, längs sjöar, samhällen och historiska platser. På hemsidan tipsar de om att det även går att cykla och rida utmed pilgrimsleden. Svenska Kyrkan har hängt på vandringstrenden och idag har många församlingar – runt om i hela landet – sin egen pilgrimsvandring. Ett perfekt sätt att upptäcka Sverige.

FEM AV SVERIGES ALLA PILGRIMSVANDRINGAR
S:t Olavsleden, S:t Birgittaleden, Munkastigen, Tyresöleden och
Katarinaleden.

9. FORAGING – PLOCKA NYTTIGHETER I SKOGEN

”Foraging”, eller insamlande av föda, blir allt mer populärt både bland mästerkockar och miljösmarta amatörmatlagare. Med inspiration från våra förfäder går denna trend ut på att samla in blommor, örter, blad och rötter för att sedan tillaga dem. Men glöm inte att läsa på om Allemansrätten. Allt är inte lagligt att plocka. Om du vill lära dig mer deltar du i en guidad skogsvandringar med en foragingexpert.

10. THE BIG 5 I SKOGEN

Har pandemin snuvat dig på en safariresa till Afrika? Då är det tur att Sverige har sina egna Big 5. Utländska turister har länge vallfärdat till våra nordliga safaris och nu är det vår tur att upptäcka de exotiska djuren i granskogarna. Vilka djur som ingår i Big 5 beror på vem du frågar. Varg, björn, järv, kungsörn och lodjur är en vanlig kombination, om än inte helt lätthittad. Ibland får även älg, bäver och dovhjort vara med bland de stora fem. Eriksberg i Blekinge har safariturer i egen bil i ett enormt reservat. Småland vimlar av älgsafaris, turer med mufflonfår och visenter. I Värmland och Härjedalen finns flera arrangörer, liksom i Gästrikland.

11. VÄRDSHUS 2.0 – MED MÖJLIGHET TILL LADDNING

Vi är allt fler som åker med el- eller hybridbil. Efter timmar ute på vägarna behöver både vi och bilen fyllas på. Det är inte helt lätt att hitta en laddningsstation men det blir bättre för varje år. Antalet värdshus utmed landsvägarna som har förstått behovet ökar. En trend som (förhoppningsvis) kommer att växa sig ännu starkare är att gästgiverierna inte bara tar hand om oss gäster utan även om elbilarna. Både booking.com och hotels.com har filtrering för boenden med laddstation.

12. GEOCOACHING

Alla sätt som uppmuntrar till rörelse och att till att upptäcka Sverige är bra. Ett av dem är geocoaching. Det finns de som har besökt landets alla kommuner genom geocaching. Överallt (i världen) går det att hitta en kartposition med en ”skatt”, eller en ”cach”. De finns i olika storlekar och former. Det är bara att skapa ett gratiskonto på geochaching.com och sätta igång. Förmodligen finns det en skatt nära dig.

13. TRÄDGÅRDSTURISM – VACKRARE BLIR DET INTE

35 av Sveriges främsta parker har gått samman i nätverket Swedish Gardens och skapat en gemensam plattform. Med hjälp av den kan trädgårdsintresserade lätt hitta till våra vackraste blomstrande oaser. Från Jokkmokk i Lappland till Katrinetorp i Skåne. Varje park och trädgård har sin unika uppbyggnad, historia och växtlighet. Vilket fantastiskt sätt att tillbringa semestern på!35 av Sveriges främsta parker har gått samman i nätverket Swedish Gardens och skapat en gemensam plattform. Med hjälp av den kan trädgårdsintresserade lätt hitta till våra vackraste blomstrande oaser. Från Jokkmokk i Lappland till Katrinetorp i Skåne. Varje park och trädgård har sin unika uppbyggnad, historia och växtlighet. Vilket fantastiskt sätt att tillbringa semestern på!

FEM TRÄDGÅRDAR VÄRDA EN OMVÄG

Fjällträdgården i Jokkmokk,
Katrinetorp i Skåne,
Norrvikens trädgårdar utanför Båstad,
Fredriksdals museer och trädgårdar i Helsingborg 
Wij Trädgårdar i Ockelbo.