Kultur i juletider

En julsaga på Göteborgsoperan
Mellan den 15 och 22 december spelas Charles Dickens klassiska berättelse om affärsmannen Ebenezer Scrooge på Göteborgsoperan. I denna nypremiär har ”En spökhistoria vid jul” omvandlats till en musikal fylld med klassiska julsånger, opera, pop och rap. Det bjuds på humor, medmänsklighet och ett annat spöke.

Julshow med 80-tals hits
Ett gäng av svenska artister kommer att ge sig ut på en stor julturné i år. 18 städer kommer att få besök av bland andra Mikael Rickfors, Anki Bagger, Tone Norum, Dan Hylander och Lasse Lindbom band. ”Greatest 80s” är en julshow med 80-talshits som utförs av originalartisterna. Turnén startar i Visby 17 november och avslutas i Växjö den 17 december. Showen kommer till Göteborg 22/11 och till Stockholm Luciadagen.

Vem är tomten och vem är bocken?
Måns Zelmerlöw och Per Andersson åker på turné med julshowen ”Tomten och Bocken – rider igen”. De besöker 12 arenor över hela Sverige med start den 25 november i Nyköping och final i Linköping den 16 december. Radarparet och vännerna Måns och Per, i regi av Edward af Sillén, kommer att bjuda på en show bestående av humor, jul och galna upptåg. En halvgalen komiker, en charmig skönsångare, ett tiomannaband och ett superproffs till regissör – det kan inte bli bättre! Den 7 december kommer de till Avicci Arena i Stockholm och den 15 december är det dags för Göteborg och Scandinavium.

Julmarknader i Göteborg
Göteborg är en perfekt destination för en weekend i december.Redan i  slutet av november lyses staden upp och julgranen tänds på Gustav Adolfs Torg. I och kring Göteborg går en rad av mysiga julmarknader av stapeln. Varje adventshelg är det marknad i de gamla arbetarkvarteren i Haga. I både affärer och i marknadsstånd utmed Haga Nygata är julkommersen i full gång och julstämningen på topp. Det är den även i Kronhuset, ett av Göteborgs äldsta hus bakom Gustaf Adolfs torg. Där står marknadsstånden uppdukade  både inne i huset och ute på borggården. Lite utanför Göteborg ligger Gunnebo och Tjolöholms Slott som under några adventshelger bjuder på traditionella julmarknader i anrika miljöer. En annan populär julmarknad är den vid Nääs Fabriker. Upplev den historiska bruksmiljön och botanisera bland julens utställare. Tomten kommer garanterat på besök.

Foto: Istock

Ljusstarkt på Skansen
Många har som tradition att besöka Skansens julmarknad varje år. Besökarna får ta del av gamla seder och bruk och dansa i ring på Bollnästorgets dansbana. I marknadsstånden säljs hemslöjd, hemstöpta ljus, julgodis och pynt. I vinter händer något nytt och spektakulärt på Skansen. Winter Light är en ljuspromenad på 1,5 kilometer som hyllar Skansens kulturhistoria. Specialdesignade ljus- och ljudinstallationer kantar promenadstråket. Under 90 minuter (insläpp var 20:e minut) får gästerna uppleva en magisk vinterstämning.

Standup i Stockholm
Börja julen med ett skratt. ”Humorkalaset Christmas” gästar Hamburger Börs med 24 av Sveriges främsta komiker. Under tio kvällar i december kan vi se Johan Glans, Henrik Schyffert, David Batra, Ann Westin och många fler på scen. Det utlovas storslagna standupkvällar i julens tecken.