Hållbart, enkelt & ”jättegott”

Tina Nordström, hela Sveriges Mat-Tina, sprider matglädje med sitt härliga skratt och sin smittande energi. Som liten lekte hon i Ramlösaparken och idag vandrar hon ofta i fjällen. Skåne och Härjedalen – båda landskapen har stor betydelse för henne och hennes matlagning.

TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: FREDDY BILLQVIST

JAG ÄR LITE NYFIKET SPÄND inför vårt samtal. Via TV-rutan har ”Mat-Tina” varit på besök i mitt vardagsrum så många gånger att det känns som om jag känner henne. Tänk om hon är helt annorlunda i verkligheten, inte alls så där glad och full av energi som i ”Hela Sverige bakar”. Jag hade inte behövt oroa mig. När Tina ringer upp mig är det med ett varmt skratt och en ärlig ursäkt för att hon är lite sen. – Jag håller på att stycka ett vildsvin som min man har jagat. Jag älskar att ta hand om alla delar, vacka och mala. Idag blir det kålpudding med vildsvinsfärs till middag. Det här är en stor del av den jag är, säger hon.

HÅLLBART MATHANTVERK sitter i generna. Tina är uppväxt i en miljö där det var en självklarhet. Hennes föräldrar hade restaurang i Ramlösaparkens Wärdshus. Där lagades allt från grunden. Korvar, sillar och syltor. Det dukades upp till ålagillen och gåsmiddagar. – Jag glömmer aldrig när jag fick följa med pappa till en bondgård och hämta blod till svartsoppan. Allt det som jag fick uppleva när jag var liten gav mig den grund som jag står på idag. Det blir bara tydligare för mig ju äldre jag blir, berättar hon. Tina minns svartsoppans underbara buljong – innan blodet tillsattes. Fonden, gjord på gåsskrovet, kryddades med smaker som förde tankarna till pepparkakor. Äpple, ingefära, nejlika. – Där och då var det inget konstigt. Pappas mathantverk var en självklarhet och den har gett mig en trygghet som jag vilar min matlagning på. Att laga mat från grunden sitter i ryggraden. Det är hållbart på riktigt och där kan ingen slå mig på fingrarna.

TINA VAR UNG NÄR HON började jobba på restaurang. Hon berättar att hon ”dansade” sig igenom kockgymnasiet och kunde ta sina första anställningar redan under studietiden. Efter examen arbetade hon på flera välrenommerade krogar, varav Petri Pumpa var en. – När jag väl börjat jobba som kock kunde jag inte sluta. Det blev som en drog. För mig är krogbranschen en stor trygg familj där alla får vara som de är och där ålder inte spelar någon roll, berättar hon. Att driva egen krog har aldrig varit aktuellt för Tina. Hon såg hur hennes föräldrar jobbade dag och natt. Om de någon gång unnade sig en semester hände alltid något i köket och de fick avbryta ledigheten. Det är inget liv som Tina vill upprepa. – Även om jag har upplevt baksidan av krogvärlden har framsidan gett mig så mycket mer. Som liten led jag aldrig, det fanns hur många människor som helst som kunde ta hand om mig och min bror, berättar hon.

ÄNDA SEDAN TINA VAR EN liten flicka har hon älskat att synas och ta plats. Hon ställde sig gärna på scen och uppförde sång- och dansnummer. När hon började arbeta på krog föredrog hon öppna kök där hon fick möta gästerna. – Jag har aldrig funderat över mina utåtriktade egenskaper. Visst har jag lätt för att prata och är positivt lagd men inte tänkt på att det skulle kunna leda någon vart. Hux flux fick jag en TV-kamera i ansiktet och det visade sig att jag var bra på att stå framför den.

TILLSAMMANS MED TOMAS TENGBY gjorde Tina succé i programmet ”Mat” på SVT. Med sin entusiasms inspirerade hon TV-tittarna till att pröva nya saker i köket. Hon blev Mat-Tina med hela Sverige och känd för att säga ”jättegott” på skånska när hon smakade på det hon tillagat. Sedan dess har hon varit programledare för en rad olika matlagningsprogram. För 13 år sedan startade hon, tillsammans med Benny Cederberg (kocken som förde kocklandslaget till VM- och OS-guld på 90-talet), ett företag där de arbetar med olika projekt. De skriver böcker, skapar samarbeten och gör TV-program. De har dessutom en matlagningsstudio i Helsingborg där de lagar mat, tar emot gäster och gör inspelningar. – Allt vi gör handlar till 100 procent om mat, men på en rad olika sätt. Det är en lyxig tillvaro!

ATT VARA PROGRAMLEDARE upptar fortfarande en stor del av Tinas tid. När hon spelar in ”Hela Sverige bakar” eller andra program som hon medverkar i som gäst, är det intensiva perioder då hon är helt bortkopplad från övrig verksamhet. – Men jag tycker det är så roligt! Min styrka är att jag kan få deltagarna att se möjligheter istället för problem, säger Tina.

Var hämtar du din inspiration? – En viktig plats för mig är vår stuga i Härjedalen. Den ligger i obygden vilket jag behöver för att få lugn och ro. Där kan jag tänka och där föds nya idéer. Jag inspireras av det traditionella mathantverket där. Ostar gjorda på mjölk från traktens getter, hemkärnat smör och nykokt hjortronsylt. För att inte tala om älgköttet och rödingen. Min hembygd i och kring Helsingborg är också en inspirationskälla. Även här finns många duktiga och kreativa producenter. Melonodlingar, vingårdar och saffran i Saffranstorp. Det finns en stolthet över de lokala mattraditionerna oavsett om det är i fjällen, Skåne eller Italien.

Vart gick din senaste matresa utomlands? – Jag och Benny var i Piemonte under sensommaren och besökte olika vinbönder. Deras passion är så vacker där de står med näsan i sina kar fyllda med vin. Det är ärligt och på riktigt.

Vad gör du när du inte lagar eller tänker på mat? – Till skillnad från när jag växte upp är föräldraengagemanget mycket större idag. Jag gillar att skjutsa barnen och vara med på deras aktiviteter. Jag brinner för matlagning, men det är ett jobb och det finns mycket mer i livet än arbete

TINA NORDSTRÖM

Född: 1973
Yrke: Kock, programledare,
kokboksförfattare
och entreprenör
Bor: Helsingborg
Familj: Maken Martin och
barnen Albin och Elsie
Aktuell med: Julens alla
bak på TV4 tillsammans
med Johan Sörberg,
sänds i december 2022
Ny kokbok ”Käka gott
månad för månad”
Hemsida: tina.se
– med massor av recept,
inspiration och tips
Instagram: @mat_tina

RÅKOST I NOVEMBER

JORDÄRTSKOCKA, PARMESAN,
DILL OCH PRESSAD CITRON
200 g skalad jordärtskocka
25 g parmesan
1 citron
1 knippe dill
nymalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
Skiva jordärtskockorna tunt med
en mandolin. Lägg på ett fat och
hyvla över parmesan (använd
en potatisskalare, ett hett tips!).
Pressa över rejält med citronsaft
och toppa med plockad dill.
Servera innan middagen som en
förrätt. Ställ fram pepparkvarnen
på bordet så gästerna får veva
över peppar själva!