”Storslalom är som
att åka berg-och-dalbana
och jag bara njuter”

Från barnbackarna i Kungsberget till OS-guld Beijing. Sara Hector har precis fyllt 30 men kärleken till skidåkningen är lika stark idag som när hon var fyra år. Nu blickar hon framåt mot nästa säsong och alla snabba åk som hon ligger i hårdträning för.

TEXT: INGELA ENGBLOM

SARA HECTOR GJORDE en fantastisk säsong 2022. Förutom att hon tog OS-guld i Olympiska vinterspelen i Beijing blev hon totaltvåa i storslalomcupen med tre segrar. När jag ringer upp henne tror jag att jag ska hamna i Duved där hon bor men signalerna går fram i Italien. Det är sommar och Sara befinner sig i Stelvio på träningsläger. Bergspasset är kanske mest känt för sina cyklings- och vandringsleder men här finns också en glaciär med sommarskidåkning. – Vi bor på nästan 3 000 meters höjd över havet. Det är lite flåsigt i trapporna men under träningen märker jag inte av det. Jag har vant mig vid höga berg, säger Sara.

NÄR VI TALAS VID HAR HON fortfarande en dryg månad kvar till sin 30-års dag. I nästan lika många år har hon åkt skidor. Hon var inte stor när föräldrarna knäppte på henne pjäxorna för första gången. Sara är uppvuxen i Sandviken med närhet till Kungsbergets backar. Föräldrarna gillade att åka skidor och tog med sig Sara och hennes syskon till backen så fort de hade möjlighet. – Vi hade kul tillsammans och jag älskade skidåkningen från allra första början. Det jobbigaste för mina föräldrar var att slita mig från backen när vi skulle hem på eftermiddagen, berättar hon. Utan närheten till Kungsberget hade kanske hennes karriär sett annorlunda ut. Skidresorten har både en lång säsong och många backar med skiftande lutning. Det gjorde det möjligt för Sara att börja tävla alpint utan att familjen behövde lägga ut en förmögenhet på träningsresor långt bort. Hon provade även på andra sporter men redan som 12-åring visade hon resultat i storslalombanan och förstod att det var alpint hon ville ägna sig åt.

Var det självklart för dig att du skulle tävla? – Jag har alltid gillat att spela spel – och att vinna. Jag tror att jag är född med en liten tävlingsdjävul i mig. Dessutom gillar jag utmaningar och det får jag när jag tävlar. Jag vill ständigt lära mig nya saker och tävlingsmomentet innebär att jag får göra det.

KANSKE ÄR DET MÖJLIGHETEN till utveckling som göra att Sara, efter tolv tävlingssäsonger, fortfarande brinner för sporten. Varje dag som hon går till backen hittar hon alltid något nytt att förbättra. När Sara berättar om hennes tävlingsgrenar hör jag glädjen i rösten. – Jag älskar carving, farten och g-kraften! Storslalom är som att åka berg-och-dalbana och jag bara njuter. Om jag fick välja varje dag i veckan så valde jag alpint! Sara fick fyra underbara år på skidgymnasiet i Järpen även om det inte blev så många dagar i skolan. Redan i tvåan (2009) började hon tävla i världscupen och framgångarna lät inte vänta på sig. – Då var det bra att ha föräldrar som var lärare. De kunde hjälpa mig att hänga med i utbildningen trots att jag låg ute på tävlingar en stor del av året, berättar hon.SEDAN DESS HAR DET VARIT hennes jobb att åka skidor och än idag tycker hon att det är lika roligt att ställa sig på start. Men det finns några skillnader. Förr bestod hennes liv enbart av skidåkning. Nu är hon medveten om att även andra delar är viktiga för att hon ska må bra och få balans i livet. – Med åren har jag fått perspektiv och insett att jag håller på med skidåkning för att jag tycker att det är roligt och inte för att jag måste vara bäst – även om jag blir väldigt glad när jag ser min guldmedalj. Jag är lyckligt lottad som känner en sådan glädje över det jag håller på med.

Vad är ditt mål för nästa säsong? – Jag satsar för fullt och hårdtränar. Målsättningen är att jag ska åka riktigt snabbt i vinter igen – i storslalom såklart men förhoppningsvis även i slalom. OS-tävlingarna gjorde mig sugen på att satsa lite mer på slalom framöver.

Vad gör du när du inte åker skidor? – Vatten är mitt andra element efter snö. Jag ägnar mig gärna åt segling och andra vattensporter. Framförallt gillar jag att bada. En favoritplats hemma i Jämtland är Fröåtjärn i vilken det faktiskt kan bli 26 grader varmt på sommaren. Annars badar jag mycket i Stockholms skärgård där min familj har ett hus. Jag stormtrivs där, nära havet och bland alla öar. Jag cyklar mycket också. Dels som en del av träningen, dels för att komma ut i naturen. Man kan nog säga att jag är en friluftsmänniska. Visst är jag intresserad av kultur men tiden räcker inte till. Jag får ta igen det den dag när jag inte tävlar längre

Funderar du på din framtid efter tävlingarna? – För mig är det viktigt att vara i nuet. Därför har jag kortsiktiga målsättningar. Samtidigt har jag tagit en kandidat i ekonomi och förhoppningsvis även en i psykologi snart. Det vore fantastisk om jag kunde få användning av mina erfarenheter från skidåkningen i ett framtida jobb och dela med mig av dem till andra.

SARAS KARRIÄR HAR INTE VARIT en dans på rosor. Att tävla på elitnivå innebär ett stort ansvar från det att man är ung. Hon har också haft många skador varav några riktigt allvarliga. – Det har varit tufft och jag har dragit mycket lärdom av det. Den största utmaningen är ändå när du kämpar stenhårt men inte gör några framsteg. Egentligen har du utvecklats men när det väl gäller får du inte allt att stämma. Jag tror att många kan känna ingen sig i det. Du är så nära ett mål och presterar bra men når inte ändå fram. Det här är något som vi elitidrottare ständigt jobbar med och som vi kan hjälpa andra med.

Efter besök i oräkneliga skidorter, vilka är dina favoriter? – Jag har spenderat många timmar av mitt liv i Alperna och blir alltid lycklig när jag kommer dit. Jag har två favoriter som sticker ut lite extra. Carezza i Dolomiterna är en av dem. Förutom fantastisk träning så är maten gudomlig och soltimmarna många. Ett annat område som har en speciell plats i mitt hjärta är skidområdet Arlberg som ligger i västra Österrike.

SARA BERÄTTAR ATT HON uppskattade backarna i Beijing under de Olympiska spelen. Underlaget var bra för de alpina åkarna som föredrar hård konstsnö framför naturpuder. Även om Sara rest till många skidorter runt om i världen har hon inte hunnit se så mycket mer än hotell och tävlingsbackar.
– Jag ser fram emot, när jag väl lagt tävlingsskidorna på hyllan, att återvända till platser där jag tävlat. Nästan alla skidområden har enorma system som jag aldrig hunnit åka i. Överst på listan ligger Vail i Colorado. Det vore fantastiskt att tillbringa en semester där och uppleva den torra härliga snön utanför storslalombanan.

 

SARA HECTOR

Född: 4 september 1992 i Sandviken
Sport: storslalom, slalom, super-G & kombination
Klubb: Kungsberget AK
Världscupdebut: 12 december 2009,
i storslalom i Åre
Främsta meriter: OS-guld i Beijing
2022, 4 världscupssegrar samt ytterligare
5 pallplatser. Alla i storslalom.
Favoritbacke: ”Tidig morgon i
Gästrappet i Åre.”