SOV UTE & gör semestern extra minnesvärd

Tält, vindskydd eller bar himmel. Att sova ute är en stark upplevelse som ger fina semesterminnen. I sommar upptäcker vi skog, fjäll, sjö och hav samtidigt som vi är extra snälla mot naturen.

TEXT: INGELA ENGBLOM

DET HAR VARIT ETT hektiskt år på Friluftsfrämjandet. Att en organisation som arbetar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen blivit viktig under pandemin är inte så förvånande. Cajsa Rännar är chefredaktör för Friluftsfrämjandets Magasin Friluftsliv och en av deras kommunikatörer. Hon berättar att intresset för friluftsliv ökat under många års tid men att det fullkomligt exploderade under 2020. – Vi har tagit ansvar och klivit fram i rampljuset. Vår uppgift är att både inspirera och informera – och det har vi gjort.

CAJSA MENAR ATT DET ökade intresset för friluftsliv inte är en fluga utan en livsstilsomställning. – Hela samhället kommer att vara annorlunda när vi kommer ut på andra sidan. I bagaget kommer vi ha med oss nya intressen och ny kunskap. Många har provat på aktiviteter som de inte skulle ha gjort annars.

PÅ FRILUFTSFRÄMJANDETS hemsida finns ett stort programutbud i hela Sverige och för alla åldrar. Att göra ledarledda aktiviteter i grupp har den fördelen att du får nya vänner och en massa tips på köpet. Förutom vandring är mountainbike och paddling två populära aktiviteter. – Friluftsliv är även lätt att utföra på egen hand. Jag gillar det enkla. Krångla inte till det utan gå ut i närmsta skogsdunge. Naturen är nära överallt – även i våra storstäder, säger Cajsa.

”Friluftsliv är lätt att
utföra på egen hand.
Jag gillar det enkla.
Krångla inte till det
utan gå ut i
närmsta skogsdunge…”

CAJSA RÄNNAR, CHEFREDAKTÖR FÖR
FRILUFTSFRÄMJANDETS MAGASIN FRILUFTSLIV

VÄLJ EN VACKER DAG, starta med en fika och ta gärna med varm mat i mattermos är några av de råd som hon ger till dem som vill börja komma ut i naturen. Hon menar att vi har mycket att lära av barnen. De kan konsten att bara vara utan att räkna höjdmetrar och kilometrar. – Det vore fantastiskt om vi vuxna kunde sluta med att alltid ”åstadkomma”. Det första steget för ett rikt friluftsliv är helt enkelt att våga gå ut i skog och mark och njuta.

NÄSTA STEG ÄR KANSKE att våga sova ute. Det är något som Cajsa vill tipsa om inför sommaren. Det behöver inte heller vara så krångligt. Tält går att hyra eller låna och det kan räcka med ett vindskydd. De riktigt modiga sover under bar himmel med stjärnorna som tak. Börja med en natt på gräsmattan hemma och öka avståndet och antal nätter succesivt. Vandra, cykla eller paddla till lägerplatsen. Variationsmöjligheterna är i princip oändliga.

– Att sova ute är en perfekt semesteraktivitet. Inför äventyret planerar ni upplägget tillsammans och efteråt lever minnet kvar länge. Du kanske inte sover så gott men upplevelsen är stark och ger en känsla av välmående och glädje.

EFTERSOM VI ÄR MÅNGA ute i naturen behöver vi vara extra rädda om den nu. Respekt och ödmjukhet är bra egenskaper att ta med sig ut. Om alla hjälps åt och gör det lilla extra har naturen en god chans att återhämta sig.

HÄR ÄR TRE SAKER som Cajsa Rännar och Friluftsfrämjandet vill att vi tänker på i sommar.

1. Ta med skräpet hem – och inte bara ditt eget skräp. Plocka gärna allt ni ser. Varför inte göra det till en ”skattjakt”? Äppelskrutt, toapapper, bananskal och korvrester är också skräp. Djuren varken vill eller mår bra av att äta det. Papperskorgar som normala år rymmer allt skräp gör inte det längre – så ta med soppåsen ända hem.

2. Elda säkert och på iordningsställda eldplatser. Aldrig på klipphällar då de kan spricka. Ta med egen ved eftersom skogens döda träd och pinnar är viktiga för våra småkryp. Ta även med vatten om grillplatsen inte ligger vid ett vattendrag. En bra regel är att ni ska kunna ta i kolet när det är släckt.

3. Naturen har plats för oss alla – men inte samtidigt och på samma ställe. Vi kan undvika slitage genom att sprida ut oss. Ett tips är att göra en lista på de ställen som du vill åka till. De fem första du kommer på har säkert många andra också tänkt på. Så välj det sjätte eller sjunde resmålet på din lista. Att lägga extra tid på att hitta en plats dit inte alla andra åker kan också göra upplevelsen mer unik.

8 Sova-ute-tips för en mer bekväm lägerplats:

1. Först och främst, får du tälta här?
I vissa naturreservat är det förbjudet att tälta. Allemansrätten tillåter inte heller att du
tältar där du kan tänkas störa någon markägare.

2. Är det platt?
Alltså riktigt platt. Inga grästuvor som sticker upp, ingen lutning åt något håll, inga kottar i ryggen?

3. Är det torrt?
Tältets golv håller ute lite fukt, men det bör inte kippa mellan fingrarna när du
känner efter med handen på marken.

4. Finns det vatten i närheten?
Det är bekvämt om det finns ett vattendrag intill din lägerplats, för disk och
tvätt, för eldsläckning, bad och, om du är i fjällen, även för att dricka.

5. Blåser det?
Lite drag är bra så mygg och knott blåser bort men är du i fjällen eller vid
annan öppen plats kan du behöva leta efter lä.

6. Går det att elda?
Om du vill mysa vid en lägereld är det bra att slå läger där det går att elda på
ett säkert sätt.

7. Är gräset onödigt högt?
I södra Sverige gillar fästingar att hänga i höga grässtrån. Undvik att slå
läger i högt gräs om du vill undvika fästingar.

8. Lyser solen? Var? Och när?
Flödar solen över ditt tält på morgonkvisten kan det bli olidligt hett där inne.
Går det att slå upp tältet i morgonskugga – välj det.

Med dessa tips i åtanke kommer
både du och naturen att må bra i
sommar. Krångla inte till det, våga
sov ute och låt äventyret börja!