”Jag har en glorifierad bild av Göteborg”

Hon är uppvuxen i Göteborg, bor på Södermalm i Stockholm men vet inte vart hon är på väg. Clara Henry, programledare och skådespelare söker ständigt nya utmaningar. En av de senaste är Vasaloppstrippeln.

TEXT: INGELA ENGBLOM FOTO: MORGAN NORMAN (DÄR INGET ANNAT ANGES)

NÄR VI TALAS VID, mitt i sommaren, har Clara Henry precis avslutat morgonens arbetspass på Mix Megapol. Hon är en populär och efterfrågad programledare och under senare år har vi både sett henne i TV-rutan och hört henne på radio. Med hennes naturliga och humoristiska sätt är hon lätt att tycka om. Göteborgsdialekten gör det inte svårare. Inför hösten väntar flera nya projekt men framförallt ska hon börja studera. – Jag hann aldrig plugga vidare efter gymnasiet så nu är det på tiden. Jag vill kunna någonting på riktigt och har anmält mig till studier i socialantropologi vilket ska bli
jättespännande, berättar hon.

ATT CLARA INTE SKULLE KUNNA någonting är inte sant. Hon är rik på talanger och hennes snabba och tidiga karriär är imponerande. Allt började 2011 då hon var 17 år. Efter att ha bloggat sedan hon var 12 provade hon att lägga upp en film på Youtube. Den blev snabbt viral och snart var hennes videoblogg den största i Norden. – Det var enkelt då. Jag startade i precis rätt tid och var rätt ensam som svensk Youtuber. Det var en lekplats på den tiden och jag kunde sätta ribban utan att bli dömd, säger Clara. Med glimten i ögat och mycket humor tog hon upp ämnen som mens och feminism. Det här var en period då modebloggarna hade sin storhetstid. Innehållet bestod av vackra tjejer med dyra handväskor. Allt handlade om pengar och skönhet. – Jag hade ingenting av det de hade, istället var jag rolig och hade någonting viktigt att säga. Många tjejer tyckte att det var skönt med en kontrast till modebloggarna. Jag ville, och vill fortfarande, beröra.

FRAMGÅNGARNA LEDDE TILL en rad andra uppdrag som programledare och skådespelare. Jobben förde Clara från Landvetter där hon är uppväxt till Stockholm. – Med distansen har min bild av Göteborg blivit glorifierad. Kanske kommer jag att flytta tillbaka en dag. Jag har sedan liten burit på en dröm om att en gång få bo i centrala Göteborg. Just nu vet jag inte var jag vill vara eller vart jag är på väg men en del av mig kommer alltid finnas kvar i Göteborg.

Nu närmar sig hösten och många längtar efter en weekendresa. Vad finns det för skäl att välja Göteborg, tycker du?
– Stämningen! Den är så trevlig. Göteborgarna säger förlåt om de råkar sätta armbågen i dig. Det gör inte Stockholmarna. Mitt första år i huvudstaden var en skola i ”icke-folkvett”. Från början sa jag förlåt så fort jag råkat putta till någon. Men de tittade så konstigt på mig så det har jag slutat med.

GEMYTLIG ATMOSFÄR OCH en rad bra krogar är två anledningar att resa till Göteborg i höst. Dessutom är teater och museiutbudet rikt och för barnfamiljer finns massor att upptäcka. – När jag var liten älskade jag att åka ”Paddan”. Det är en häftig upplevelse att upptäcka Göteborg från vattnet och åka under de låga broarna, berättar Clara.

EN ANNAN PLATS SOM VÄCKER nostalgiska känslor hos henne är Slottsskogen. Som ung tränade Clara friidrott och de höll ofta till på Slottskogsvallen. – Jag kan varmt rekommendera ett besök i Slottsskogen. Missa inte sälarna, de är så roliga att titta på. Slottsskogen är inte bara på en vacker park. Här finns en av Sveriges äldsta djurparker, den är dessutom gratis och öppen året runt.EN ANNAN PLATS SOM VÄCKER nostalgiska känslor hos henneär Slottsskogen. Som ung tränade Clara friidrott och de höllofta till på Slottskogsvallen.– Jag kan varmt rekommendera ett besök i Slottsskogen.Missa inte sälarna, de är så roliga att titta på.Slottsskogen är inte bara på en vacker park. Här finns en av Sveriges äldsta djurparker, den är dessutom gratis och öppen året runt.

Foto: @glasclara (instagram)

 

UNDER SENARE ÅR HAR CLARAS besök i barndomsstaden inte varit så frekventa. Hon har haft fullt upp på andra håll. Bland annat har hon medverkat i flera TV-serier som utsatt henne för extrema utmaningar. Hon har bestigit Kebnekaise, paddlat kanot runt Lidingö och lärt sig långdistanslöpning. Inte minst har hon åkt Vasaloppet. – Jag hade aldrig stått på ett par skidor när SVT frågade om jag var intresserad av att vara Vasaloppets åkande profil. Det var jag såklart men det har varit en lång och tuff resa. Jag fick lära mig precis allt från grunden. Programidén gick ut på att hon skulle guidas av längdåkaren Mattias Svahn inför och under Vasaloppet 2020. Tiden som hon fick på sig att träna var dock alldeles för kort och i Oxberg missade hon ”repet” och var tvungen att kliva av. Självklart ville hon ta revansch nästa år men då kom pandemin. I år fick hon återigen chansen, nu med mer tid för uppladdning och förberedelser. – Jag har legat i hårdträning. Kondition, styrka och teknik. Rullskidor, stakmaskin och gym. Nu ville jag verkligen gå i mål. Inte i första hand för att jag är målinriktad utan mer för att dämpa min prestationsångest. Jag hatar att misslyckas.

I ÅRETS UPPFÖLJARE ”REVANCHEN” tar sig Clara över mållinjen i Mora tillsammans med Mattias Svahn. För den som är intresserad av att testa Vasaloppet är TV-serien en guldgruva med inspiration och träningstips. När den här utgåvan av Bon Voyage kommer ut har Clara med största sannolikhet genomfört en Vasaloppstrippel. Förutom Vasaloppet på skidor ska hon ha cyklat och sprungit samma sträcka. En annan TV-serie på samma tema med Clara heter ”Du Clarar mer än du tror” (2020). Ett passande namn med tanke på allt hon har lyckats med. – Vilken lyx det har varit att få de här möjligheterna. TV-programmen har ändrat min syn på träning och rörelse. Med hjälp av personliga tränare och andra experter har jag nått mina yttersta gränser. Jag har gjort saker som jag aldrig någonsin trott att jag skulle klara av.

Vad blir din nästa utmaning?
– Jag skulle vilja göra en svensk klassiker dvs fyra långlopp under ett år, Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet. Det gäller bara att få tid mellan uppdragen som programledare och skådespelare. Nu ska jag ju börja studera också – det är också en utmaning.

CLARA HENRY

Född: 9 april 1994
Uppväxt: Landvetter, Göteborg
Yrke: Programledare, skådespelare,
författare
Utgivna böcker:
”Ja jag har mens, hurså?” (2015),
”Mot framtiden – En simpel guide att
krossa patriarkatet” (2018)
Programledaruppdrag:
Melodifestivalen 2017,
Guldtubengalan 2017,
Världens Barn-galan 2019,
Vem kan vad
Senaste utmaning:
Vasaloppstrippeln