Insidertips från resproffset

Lyxboende, camping och sporthotell är några av resetrenderna 2022. Aktiviteter utomhus är fortfarande heta, men vi vill också njuta av spa, lokala matupplevelser och kultur. Lottie Knutson delar med sig av sina spaningar inför sommarens semestrar.

TEXT: INGELA ENGBLOM

LOTTIE KNUTSON HAR BLIVIT ett återkommande inslag i Bon Voyages sommarspecial. Det är ingen slump. Hon brinner för att inspirera andra och har stor kunskap om besöksnäringen och turism i största allmänhet, bland annat efter sina år i SAS och på Fritidsresor. Idag är Lottie reseinfluencer och inspiratör. Hon ger oss tips från morgonsofforna i TV, skriver artiklar och föreläser. En stor del av sin tid lägger hon på sociala medier och sina egna kanaler där. Oavsett vilket media hon ägnar sig åt är den röda tråden alltid hennes känsla för trender och det genuina i varje resmål. – Jag är själv resenär och vet vad som fångar mitt intresse. Som reseinfluencer har jag alla tentakler ute och delar gärna med mig av det jag ser och upplever, säger Lottie.

UNDER DET SENASTE ÅRET har hon hunnit besöka en rad olika platser i Sverige. Hon har bland annat cyklat en sträcka av Kattegattleden i Halland och besökt skånska Sydkusten. – Det är två fantastiska uppstickare. Mest positivt överraskad blev jag av alla lokala matproducenter och vingårdar.
Det är en njutning att resa runt i natursköna omgivningarsom dessutom bjuder på härlig gastronomi, säger hon. Lottie har även besökt Småland, Dalarna, Värmland, Bohuslän, Gästrikland och Blekinge som hon varmt kan rekommendera, inte minst för landskapens rika kulturhistoria. Dessutom har hon hunnit med avstickare till Vadstena, Trosa och skånska Vallåkrabygden utanför Helsingborg.

ÖVERALLT DÄR HON REST HAR
en tydlig trend utkristalliserat sig. Från Ystad i söder till Riksgränsen i norr har utbudet av lyxiga och personliga boendealternativ ökat. Det beror dels på ökad efterfrågan, dels på nya entreprenörer och mathantverkare som satsat ute på landsbygden. Dessutom öppnade en rad exklusiva konferensanläggningar för privatpersoner när företagen stannade hemma under pandemin. – Idag kan du checka in på de mest otroliga hotell i hela Sverige. Det kan vara allt från tjusiga slott till småskaliga sekelskiftesvillor. Det är hög kvalitet på såväl mat som atmosfär.

LOTTIE ÄR GRUNDLIG I SIN RESEARCH och upptäcker hon en trend gräver hon ner på djupet. Att åka på spa är ingen LOTTIES LYXIGASTE: HERRGÅRDSHELGER, VILLOR OCH SLOTTSSEMESTRAR nyhet men det har aldrig varit mer populärt än nu. Det Lottie inte vet om svenska spahotell är inte värt att veta. Fenomenet sporthotell är däremot relativt nytt. Förebilderna finns i södra Europa och i Sverige ökar antalet multisportresorter i takt med att allt fler efterfrågar aktiva semestrar och ledigheter. – Den trend som jag har studerat mest ingående den senaste tiden är camping i alla dess former. Utvecklingen är otroligt spännande. Intresset ökar explosionsartat och i helt olika målgrupper. Vissa investerar i exklusiva husbilar medan andra bygger om enkla vans. En del gillar att tälta i vildmarken medan andra föredrar lyxig glamping, berättar hon.

LOTTIE HAR ALLTID NYA PROJEKT på gång och nya resmål som väntar. Hälsingland står näst på tur. Hon planerar att åka norröver för att besöka de världsarvslistade Hälsingegårdarna. – Det är en resa som jag länge velat göra och nu ser fram emot. Jag hoppas att jag kan inspirera andra till att också vilja upptäcka nya platser i sommar.