”VANDRINGSTJEJEN” HELENA ROSQUIST Naturen är mitt andra hem

Hon har vandrat i Sveriges samtliga nationalparker och bestigit de högsta topparna i alla landskap. Med bloggen ”Vandringstjejen” vill Helena Rosquist inspirera andra till ett aktivt friluftsliv och uppmuntra fler till att våga sig ut i naturen.

TEXT: INGELA ENGBLOM

BLOGGEN ”VANDRINGSTJEJEN” ÄR Sveriges första och största vandringsblogg. Helena Rosquist har vandrat över 1 000 mil i 16 länder och allt har hon dokumenterat med text och bild på sin blogg. Till vardags är Helena vd-assistent men så fort hon är ledig ger hon sig ut i naturen. – Vandring och friluftsliv är mina största intressen. När arbetsveckan är slut sätter jag familjen i husbilen och så ger vi oss ut på äventyr. Naturen är mitt andra hem och efter varje utflykt blir det ett nytt inlägg på bloggen, berättar hon.

HELENA ÄR UPPVUXEN I MALMÖ. Intresset för vandring väcktes tidigt och hennes föräldrar tog ofta med henne ut på Skånes vandringsleder. Som ung var hon dessutom scout. – Det är den bästa skolan för att lära sig vildmarksliv och naturvård. För mig blev friluftsliv något som jag inte kan leva utan, säger hon. Idag är Helena 55 år och bor i Sollentuna utanför Stockholm. Vid 23 års ålder blev hon mamma men det hindrade henne inte från att fortsätta att ge sig ut på vandringar. – Mina två barn har vandrat och bott i tält sedan de var små. Idag är de vuxna men uppskattar fortfarande att hänga med ut i skogen ibland.

SMÅBARN VAR ALDRIG NÅGOT HINDER för Helena men när hon fick en knäskada höll det på att sätta stopp för hennes vandringar. För att orka ta sig tillbaka efter konvalescensen var hon tvungen att sätta upp mål. Det var då hon bestämde sig för att besöka Sveriges 30 nationalparker och samtidigt passa på att bestiga våra 25 landskaps högsta toppar. – Det blev ett projekt på två år som tog all semester och alla helger i anspråk. Idag är jag tacksam över allt som jag fick se och uppleva under den här tiden, berättar Helena.

ALLT GÅR ATT LÄSA PÅ BLOGGEN. ”Vandringstjejen” är en källa för både kunskap och inspiration. Alla typer av vandrare kan hitta något som passar dem, allt från småbarnsvänliga dagsetapper till avancerade toppbestigningar. Idag har Helena en ny familj med bonusbarn som följer med ut i naturen. När de inte vandrar så paddlar de kanot eller fiskar. Jakt är också ett stort intresse liksom skidåkning.
– Det är en livsstil, säger hon

”VANDRINGSTJEJEN” TIPSAR:

SÖRMLANDSLEDEN

FÖR ATT NÅ FÖRSTA ETAPPEN AV Sörmlandsleden är det bara att ta tunnelbanan till Björkhagen i södra Stockholm. Den 100 mil långa leden är inte bara lättillgänglig den bjuder också på fantastisk natur. Den passerar djupa skogar, glittrande sjöar och mossbeklädda bergknallar. Det är inte långt mellan historiskt intressanta platser. Helenas favoritetapp går från Rudans gård i Handen till Paradiset. Även denna nås med kollektiva färdmedel. Enligt henne är det en underbar sträcka som går genom vidsträckta myrar och förbi vackra klippformationer.

GRÖVELSJÖN

GRÖVELSJÖN LIGGER I DET nordligaste hörnet av Dalarna. Här har Helena gjort många fjällvandringar, inte minst när barnen var små. Det är lätt att ta sig hit. Tåget stannar i Mora och därifrån går buss. Väl på plats är fjällen nära och lättillgängliga. Nio kilometer bort ligger Dalarnas högsta topp Storvättershågna (1 204 m.ö.h.). Vandringen dit går på vältrampade stigar, över öppna fjällvidder och bjuder på många fina vyer. När Helenas barn var små gjorde hon en tredagarstur till sjön Hävlinge där det finns stugor att övernatta i. Därifrån gjorde de dagsturer till Töfsingdalens nationalpark.

SKÅNELEDEN

VANDRA KUST TILL KUST, från norr till syd, mellan ås och ås, utmed Öresund, på Österlen eller i Vattenriket. Skåneledens 140 mil består av sex olika delar som förgrenar sig åt olika håll från Malmö. Landskapet har stor variation och är bitvis riktigt kuperat. Helena har många favoriter i sitt barndoms landskap men måste hon välja en blir det Söderåsens nationalpark. Här passerar två av Skåneledens 134 etapper, bägge med svårighetsgraden ”utmanande”. Etappen från Klåveröd in i nationalparken går över bäckdrag och branter.

HÖGA KUSTENLEDEN

I ÅNGERMANLAND GÅR EN nästan 13 mil lång led med lika många etapper. Starten ligger vid Hornöberget och målet vid Örnsköldsvik – eller tvärtom. Den mellersta delen anses av många, även av Helena, vara Höga Kustenledens höjdpunkt. Här ligger Skuleberget och Skuleskogens nationalpark. Vandrarna möts av mörka tjärnar och djupa raviner. Det är en magisk upplevelse att gå genom den dramatiska Slåtterdalsskrevan berättar Helena.

EN VIKTIG SAK ATT TÄNKA PÅ när du vandrar är att det kan vara svårt att hitta dricksvatten utmed en led. Så är fallet utmed Höga Kusten. Helena har alltid med sig vattenreningsfilter men ett annat tips är att packa cykel och vattendunkar i bilen. Cykeln placeras vid mål och dunkarna utmed leden. Efter målgång får en person cykla och hämta bilen medan de andra pustar ut.

ABISKO OCH KUNGSLEDEN


ATT TA TÅGET TILL ABISKO
är en upplevelse i sig. Därifrån går Norra Kungsleden ända ner till Hemavan. Hela sträckan är 40 mil och uppdelad i fem delsträckor. Den första, till Nikkaluokta (107 km), är en Sveriges signaturleder och är i sin tur indelad i sju etapper. Utmed leden finns fina fjällstationer med övernattningsmöjligheter och tältplatser. Men Abisko nationalpark är också perfekt för dagsturer, korta som långa. Helena menar att naturupplevelserna här i norra Sverige är lika magiska som storslagna. Lapporten, Trollsjön, Kårsafallen… det är lätt att fylla en vecka med minnesvärda dagsturer kring Abisko.