Sju gårdsbutiker väl värda ett besök

Nypressad must, ostar från gårdens djur och egentillverkade hantverk. Oavsett var i Sverige du reser i sommar kommer du med all säkerhet att passera en gårdsbutik eller flera. Ta dig tid och stanna till för att utforska de lokala produkterna. Med dig i bagaget får du närodlade delikatesser samtidigt som du stöder regionens odlare och hantverkare. Här tipsar vi om sju gårdar som du inte vill missa.

TEXT: INGELA ENGBLOM

HALLONGÅRDEN

Halloncafé, gårdsbutik med hallonprodukter och självplock av hallon. På Hallongården, utanför Trelleborg, handlar allt om hallon. Från midsommar och fram till oktober går det att köpa gårdens färska bär och deras prisbelönta produkter som sylt, saft, te, ketchup och vinäger. Förutom hallon odlar de krusbär, jordgubbar, björnbär och vinbär.

KIVIKS MUSTERI

Precis invid havet, i Österlen, ligger Kiviks musteri som är känd för sin must och cider. Gå gärna en guidad tur i musteriet och besök odlingarna. Shoppa äppelprodukter i Musteributiken, köp äppelträd i Plantskolan och ät en måltid tillagad av lokala råvaror på restaurang Kärnhuset. Ett tips är att du beställer en picknickkasse och beger dig till Stenshuvud Nationalpark strax söder om musteriet.

TASSEMARKEN

I en liten stuga som en gång var ett boningshus huserar gårdsbutiken Tassemarken, i Skifteryd, Småland. Här säljs grödor från det egna grönskaksfältet. Kålhuvuden, vaxbönor, lök och squash. Du kan själv plocka morötter och sockerärtor. I växthuset finns gurka och tomat och i kryddträdgården örter av alla de slag. I butiken säljs pinfärska ägg och färskmalet mjöl av råg, vete, dinkel och korn.

LILLA BJERS

Denna gotländska oas ligger i Västerhejde, 7 kilometer söder om Visby. Många gör en utflykt hit för gårdskrogens skull. I den växthusliknande byggnaden serveras rätter tillagade av råvaror från trakten. Men här finns också en gårdsbutik som säljer nyskördade ekologiska grönsaker, rotfrukter, bär och frukt direkt från fälten och växthuset. Till försäljning finns även Bjers egen emmervete, deras inläggningar och egentillverkade gotländska hantverk.

SKÄRVÅNGENS BYMEJERI

12 mil nordöst om Åre ligger Föllinge i den jämtländska fjällvärlden. Här ystas hantverksost av mjölk från getter och kor som betar på vallarna runt mejeriet. I butiken säljs ett 25-tal ostar, bland annat medaljvinnande kittosten Rosa-Lina och getosten vit caprin. Här finns även hembakat tunnbröd och annat jämtländskt mathantverk att köpa.