SARAH SJÖSTRÖM – Träning och fine dining på resan

Snart bär det av till Tokyo. Den 23 juli invigs OS. Det är inte första gången som Sarah Sjöström besöker Japan. Som en av världens främsta simmare samlar hon inte bara på medaljer utan även på resminnen från hela världen.

TEXT: INGELA ENGBLOM

SARAH SJÖSTRÖM BÖRJADE träningssimma som tioåring och fyra år senare tog hon sitt första EM-guld i fjärilssim. När jag googlar på hennes resultat slås jag inte bara av alla vinster utan också av den långa listan av platser som hon har besökt. I snart 15 år han hon rest från det ena landet till det andra för att tävla. När jag ringer upp henne för att samtala om alla hennes resor berättar hon att simning är speciellt då många av tävlingarna är återkommande varje år. De går av stapeln vid samma tidpunkt och i samma stad.

DET BÖRJADE MED BELGRAD år 2007. Då var hon 14 år och tog guld, silver och brons i European Youth Olympic Festival. Och på den vägen är det. Redan samma år fick hon resa ända till Sydney och Singapore. Rom, Barcelona och Monaco är platser i Europa dit hon ofta återvänt. I Asien är Tokyo, Singapore och Peking vanliga värdstäder. – Jag uppskattar att jag får komma tillbaka om och om igen. Det är lite av charmen med det här livet. Jag gillar att känna igen mig och hitta mina egna favoritställen, säger hon.

Hur får du tid över till att upptäcka resmålen?
– Jag ger mig tid. Självklart går jag inte ut på sta’n mellan ett kval på förmiddagen och en final på eftermiddagen. Men ofta anländer jag några dagar före tävlingsstart och då passar jag på att ge mig ut mellan träningspassen.

Vilka upplevelser prioriterar du på destinationen?
– Mat! Innan jag kommer till en ny plats kollar jag upp restauranger och caféer. Jag vill hitta de bästa och mest genuina ställena. För mig fyller det också en funktion eftersom jag behöver fylla på med mycket energi. Maten på träningsanläggningarna är inte alltid den bästa. Istället för trista hotellbufféer försöker jag äta gott och bra ute på stan. Efter en final unnar jag mig ofta något extra och söker gärna reda på en fine dining-restaurang.

Av de platser du tävlat på, vilken är din favorit?
– Tokyo är en av dem. Inte minst med tanke på matkulturen. Jag älskar att smaka mig igenom det livliga gatumyllret. Udonnuldar, ramen, saba… Japansk mat är det bästa jag vet och Tokyo är trots sin storlek både ren och organiserad.

I ÅR BLIR RESAN TILL TOKYO inte som vanligt. På grund av pandemin tvingades OS flytta fram ett år. Nu kommer tävlingarna att gå av stapeln men med strikta restriktioner. Deltagarna kommer att tvingas leva i sina bubblor och inte vistas utanför OS-området. Sarah är glad över att hon har upplevt Tokyo tidigare så att hon kan ta med sig en känsla av att veta var hon befinner sig.

Rom är en favoritstad som lockar med härliga matupplevelser.

EN ANNAN AV SARAHS favoritstäder är Rom. Hon har lärt känna den italienska kulturen och dess mattraditioner genom olika simtävlingar. Det har fått upp hennes ögon för hela Italien som hon gärna reser till även privat. Härliga ostar, fruktig olivolja och solmogna tomater. Allt är gott i Italien. Budapest kommer också högt på hennes favoritlista. Donau, termalbaden, arkitekturen och de generösa måltiderna ger staden sin speciella tjusning.

Vart åker du helst när du inte tävlar?
–Jag försöker att komma iväg till Kapstaden i Sydafrika varje år. Då stannar jag borta i en hel månad runt december- januari. Jag kallar det för semester men jag kombinerar ledigheten med träning. De två första veckorna tar jag det lugnt. Då tränar jag bara på förmiddagarna. Efter några timmar i bassängen och på gymmet blir det en långlunch på en vingård och sedan lite skön avkoppling på eftermiddagen. Den andra hälften av vistelsen är det hårdträning som gäller. Men även då unnar jag mig att äta gott. Mitt absoluta favoritställe i Kapstaden är matmarknaden Bisquit Mill. Där kan jag rekommendera allt! Ett annat tips är sushin på Willoughby & co.

SARAH BERÄTTAR ATT FÖR HENNE är en semester utan träning inget alternativ. Även om hon inte vore elitsimmare skulle hon träna varje dag. Träningen kan dessutom bidra till unika upplevelser. Hon glömmer aldrig när hon var i Venedig och gick upp 5.30 på morgonen för att jogga. Helt folktom och i soluppgången visade sig staden från sin allra vackraste sida. – Framförallt smakar allt så mycket bättre efter träning. Om det är något jag vill tipsa andra om så är det att lägga in träning av något slag på semestern, säger Sarah.

DET SISTA ÅRET HAR DET INTE blivit så många resor som vanligt. Sommaren 2020 passade Sarah på att upptäcka trakten kring Falsterbo. Att bila runt i Skåne var något helt nytt för henne. Precis som så många andra upptäckte hon att Sverige är värt att semestra i och att det finns fantastiska krogar även här. Som om det inte räckte med pandemin har Sarah dessutom råkat ut för en olycka. I januari halkade hon på en isfläck och skadade armen. Hon har fortfarande problem och rehabiliteringen kommer att fortsätta även efter OS. Hon tror ändå att det kommer att bli många tävlingar under hösten.

Vilket är ditt framtida drömresmål?
– Högst upp på min önskelista ligger Los Angeles och där hoppas jag kunna semestra snart. Jag har tävlat på många platser i USA men aldrig i Kalifornien. Det lär vara ett kulinariskt paradis.

Sarah Sjöström

– VÄRLDENS BÄSTA SIMMARE 2017

Född:
17 augusti 1993
Klubb:
Södertörns SS
Simsätt:
fjärilssim och frisim
Slog igenom:
redan som
14-åring på seniornivå när hon
2008 vann EM-guld på 100
meter fjärilsim
Antal världsrekord:
4
Antal OS:
Beijing 2008,
London 2012, Rio 2016 – och
snart Tokyo 2021