LÅNGT BORTA VÄNTAR SPÄNNANDE RESMÅL

Drömmarna kan ingen ta ifrån oss. Oavsett vilka restriktioner som gäller är det alltid tillåtet att längta. Kritvita sandstränder eller puderlätt snö? Vad väljer du när det blir dags för nästa resa?

”JAPOW” OCH KÖRSBÄRSBLOM PÅ HOKKAIDO

DEN LÄTTA OCH TORRA snön på japanska Hokkaido, gör ön till ett alldeles speciellt skidresmål. Pudersnön – eller ”japow” som inbitna skidentusiaster kallar den – skapar magiska skidförhållanden. Hemligheten bakom den torra, tyngdlösa snön är de extrema kallfronterna som varje vinter rör sig från Sibirien, in över Japanska Havet och vidare till Hokkaido. Dessa väderförhållanden gör att området har omkring 80-100 snödagar varje vinter. Januari och februari är de bästa månaderna för skidåkning men säsongen pågår ända in i april.
BESÖKER DU HOKKAIDO VINTERTID är ett bad i de varma källorna ett måste. Sjunk ned i ett välgörande ”onsen-bad” uppe i bergen. Njut av utsikten över snöklädda fjälltoppar och mjuka upp de trötta musklerna efter en dag i backen. Det finns mycket mer än skidåkning att upptäcka på Hokkaido. Resetidningen National Geographic har utsett Hokkaido till en plats som man inte får missa under 2022. Det de särskilt lyfter fram är Upopoy. Det är en nyöppnad kombination av museum och park med mål att ge nytt liv till ainufolkets kultur innan den dör ut. Ainufolket är en ursprungsbefolkning på Hokkaido med ett starkt band till naturen. De tror på andar som lever i alla delar av vår verklighet. Deras traditionella danser blev redan 2009 utsedda till ett av mänsklighetens kulturarv av Unesco. KÖRSBÄRSBLOM ÄR STARKT FÖRKNIPPAT med den japanskafolksjälen och många försöker lägga sin resa till Japan underblomningssäsongen. Landet är avlångt så den börjar redan ijanuari i de södra delarna och når Hokkaido i slutet av april.Under maj månad går det att njuta av blomningen över helaön men den mest spektakulära platsen är kanske Matsumaeparkenmed 10 000 körsbärsträd.

GENUINA OCH STARKA UPPLEVELSER PÅ MALDIVERNA

MALDIVERNA TOPPAR MÅNGA resenärers drömlistor. Här råder sommarvärme året runt även om högsäsongen infaller mellan november och april. Länge har öriket varit ett exklusivt resmål för jetsetters men för några år sedan blev det tillåtet för lokalbefolkningen att bedriva mindre hotellverksamheter. Det har gjort det möjligt för budgetresenärer att besöka Maldivernas exotiska öar.

NILANDHOO ÄR EN AV DE STÖRSTA och mest befolkade öarna i Faafu-atollen på Maldiverna. Det är en av de platser där turisterna lever sida vid sida med lokalbefolkningen. Samtidigt som upplevelsen blir autentisk är ön en av de billigare. Det bästa av allt, du går inte miste om de vita sandstränderna, det kristallklara vattnet, de exotiska frukterna och de vackra solnedgångarna. Övernattningsställena består av småmakliga guest houses med lokal mat och nypressade juicer (ingen alkohol). Här kan besökarna fiska med lokalinvånarna, grilla på en öde ö och slappna av i den mjuka sanden. Massturismen lyser med sin frånvaro och atmosfären är vänlig och gästfri. KANSKE DRÖMMER DU OM att få simma med en valhaj. Då är Maldiverna rätt resmål. Här finns möjlighet att få syn på de majestätiska djuren och kanske även få chans att snorkla och dyka intill dem. Med en längd på upp till 20 meter är valhajen den största nuvarande levande fisken. Trots storleken finns ingen anledning att bli rädd om du stöter på en valhaj under vattenytan. De lever på plankton och småfisk. Valhajarna går att hitta vid South Ari-atollen, där de uppehåller sig året runt, eller kring öarna Dhigurah, Dhangethi och Maamigili.