Somrig stadscharm på båda kusterna

Panoramic view of the Stockholm City Skyline from Ivar Los Park on Mariaberget, Södermalm, with people taking in the view in the sunset.

Den som önskar en sommarresa med både fart och avslappning tittar med fördel mot våra två största städer. I både Göteborg och Stockholm kan besökare få en skön mix mellan urban puls och skärgårdslugn - en perfekt citymix för sommarsemestern.

SOMMAREN ÄR BÄST I VÄST Ett av de mest populära besöksmålen i Göteborg är så klart Liseberg, en av Nordens största nöjesparker. Med över hundra år på nacken behöver denna klassiker ingen större introduktion. Här finns spel, konserter och evenemang för alla åldrar. Lägg till åkattraktioner, vissa av dem med passande ordvitsiga namn, och det blir lätt att förstå varför Liseberg ligger högt upp på många familjers önskelista över sommarmåsten.

I stan finns som alltid mycket att se, områden som Linné och Haga är minst lika charmiga som resten av året och bjuder på många chanser till att släcka törsten och mota hungern i grind. För de som lyser starkast när solen gått ned finns långgatorna runt Järntorget och erbjuder ett pulserande barliv. Göteborgs skärgård är också ett måste under sommaren. Med färjor från Saltholmen kan du enkelt besöka öar som Vrångö, Styrsö och Brännö. Här bjuds det på fina badplatser, vandringsleder och helt underbara miljöer som är svåra att få någon annanstans. Vattnet är lite härligare, saltare och skönare, samtidigt som stämningen på öarna är något som lockar sommargäster tillbaka år efter år.

Leta rätt på ett lokalt bageri eller en sommaröppen skärgårdskrog och skapa minnena som tar dig genom de mörka månaderna. – Trots att jag bor i Stockholm måste jag säga att det är något alldeles speciellt med Göteborgs skärgård. Det finns ett lugn som sätter sig efter några dagar ute på öarna som är svårt att hitta någon annanstans. I år hoppas jag upptäcka någon ny pärla som jag inte besökt tidigare och njuta av salta bad sent på kvällen – det är sommarlyx, säger Maria Hofberg, kommersiell chef, MTRX. Västkusten har mer än Göteborg och att ta sig vidare både norr- och söderöver blir lätt med Sveriges andra stad som bas. Frågar du Västkustborna själva finns det endast en kust när kalendern når sommarmånaderna.
MELLAN PULS OCH LUGN I HUVUDSTADEN Södermalm är en favorit för många året runt, men visst gör sommaren denna del av Stockholm ännu lite livligare på sommaren. Du har vackra utsiktsplatser med historiska byggnader på Mariaberget och runt Ersta och bland landets krogtätaste gator med mat från stora delar av världen på nära promenadavstånd. Addera lite kultur på Fotografiska museet och din Söder-bingobricka är nästan full.

Varje söndag under sommaren hålls Hornstulls Marknad i just Hornstull, där du kan hitta allt från mattrucks till secondhand-kläder och handgjorda smycken. Ta en sväng förbi Tantolunden med en filt och njut av det resten av parken gör – sol, bad och picknick. Vill du hitta din egna plats kan du fortsätta längs med Årstaviken och stanna till bland kolonilotter, bryggor och gräsplättar. Om du tycker dig höra musik i närheten är det inte så konstigt, under Skanstullsbron ligger Trädgården, en av Stockholms kändaste uteställen som erbjuder spelningar och klubbar hela sommaren lång.

Även Stockholm har ju som bekant en del öar att åka till. Från Fjäderholmarna som bara är en kort båtresa och till de yttre skärgårdsöarna, som tar lite längre tid att resa till, finns det gott om plats att sprida ut sig på. Precis som på den andra kusten har många öar sommaröppna restauranger såväl som enklare vandrarhem för den som vill göra mer än en dagsutflykt. Skärgårdsidyllen är faktiskt inte alls långt bort. –Att ha den buffé av fantastiska öar som Stockholms skärgård erbjuder uppdukad för sig varje sommar är en ynnest. Båtresan dit är ofta en upplevelse i sig när du glider förbi kobbar och skär i maklig takt. Att komma fram och känna hur axlarna sänker sig ytterligare ett snäpp på en enslig badklippa, det är en upplevelse alla borde ta del av, säger Maria Hofberg.

FAMILJERESAN BLIR LÄTTARE MED BARNRABATT
Att åka tåg på semestern med hela familjen ska vara kul, enkelt och prisvärt. Därför erbjuder MTRX barn upp till 15 år som reser med en vuxen eller pensionär 50 procent rabatt på alla resor i sommar och barn upp till två år åker givetvis gratis i vuxens knä. Rabatten gäller fram till och med 18 augusti och fås automatiskt när du bokar max två barn per vuxen/pensionär på MTRX:s hemsida och app.

MTRX BLIR VR Rött ska bli grönt – med nya nordiska ägare i form av finländska VR fortsätter MTRX resan tillsammans med dig. För dig som resenär ändras först ganska lite. Med VR fortsätter snabbtågstrafiken mellan Stockholm och Göteborg på samma bekväma, smidiga och serviceorienterade sätt. Har du köpt en biljett är den fortfarande giltig, detsamma gäller biljetter bokade framöver, både på hemsida, app och via resebyrå. Tåg och uniformer kommer att bli grönare och reser du efter sommaren finns det en stor chans att du får bekanta dig med tågens nya design.