”Allt jag gör kretsar kring mat”

Tre år och tusen dagar – det är så länge som Erik Videgård brukar ägna sig åt en och samma sak. Det är inte konstigt att han har hunnit med mycket i sitt liv.
Krögare, kokboksförfattare, TV-kock och restaurangkonsult. Idag kan han även lägga influencer till sin meritlista.
Själv kallar han sig för ”matperson”.

TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: JOEL WÅHREUS OCH PRESSBILDER

TV4:S MORGONSTUDIO ÄR som allra trevligast när Erik Videgård står vid spisen. Det är en fröjd att äta frukost en söndagsmorgon och se på när han lagar mat. Lugnt, pedagogiskt och utan krusiduller tar han med oss till olika kök runt om i världen – främst till de asiatiska. Jag bad honom berätta lite kort om sin karriär. Det visade sig vara en omöjlig uppgift.Han har gjort så många och spännande saker att det är svår tatt hoppa över några av dem.

ERIK BÖRJADE SIN YRKESBANA som musiker och ljudtekniker.Det var ett jobb med långa turnéer och sena nätter. Det livet var svårt att kombinera med familj och barn så när han fick sin första dotter 1984 började han istället arbeta som servitör på Gyldene Freden i Stockholm.– Jag blev genast förälskad i restaurangbranschen. Jag utbildade mig till sommelier, började tävla i vin och gick så småningom vidare in i köket, berättar han.1991 var Erik restaurangchef på Coq Blanc och tog då,tillsammans med två kompanjoner, över restaurangen. I affären ingick ytterligare tre krogar varav East var en. Erik tog sig an den nydanande asiatiska restaurangen och flyttade den till Brända Tomtens gamla lokaler vid Stureplan. Därligger den än idag och är fortfarande en av Stockholms mest populära krogar, om än inte i Erik Videgårds regi.– Med East startade min asiatiska resa. Jag blev intresserad av Asiens kök och smaker och det har bara fortsatt,säger han.

INTRESSET BLOMMADE UT FÖR FULLT när han några år senare öppnade en kinesisk krog i en ”Halv trappa plus gård” vid Stureplan. I och med den satsningen tog han Sichuan till Stockholm – utan att ha varit i Kina. Fuchsia Dunlop, engelsk kokboksförfattare och expert på Sichuan köket var hans guide till den äkta kinesiska matlagningen.– Tack vare hennes vägledning och stora kunnande hittade jag de genuina smakerna. När jag, 15 år senare, besökte Kina och lagade mat där trodde de att jag hade kinesiska kockar med mig. Det var ett kvitto på att jag hade lyckats.

ATT SAMTALA MED ERIK känns helt naturligt, som om vi brukar göra det. Hans sätt att formulera sig är precis som på TV.Det finns inget skryt i hans berättelse, bara konstateranden.Nästa jobb tog honom till Gotland och Fabriken Furillen.Där, på hotellet, fick en svensk jurist, upp ögonen för Eriks kokkonst. Advokaten hade i uppdrag av en rysk affärsman att hitta någon som kunde skapa en restaurang i Michelinklass utanför Sankt Petersburg. Så Erik började pendla till Ryssland.– Det var en minst sagt spännande period i mitt liv men2008 gjorde finanskrisen att vi tvingades ge upp – efter tre år och tusen dagar. Det har blivit en grej i mitt liv. Nästan alltsom jag har gjort har varat i tre år och tusen dagar, säger han med ett skratt.

I STOCKHOLM BÖRJADE ERIK istället med ett projekt på nya Hotel Lydmar. Men då, 2010, fick han det tragiska beskedet att han drabbats av cancer och med det följde ett år av behandlingar. Det skulle visa sig att strålningarna gett biverkningar som bidrog till att käken gick av. Det hände under en resa till New York och väl hemma blev det operation där en del av hans vadben fick användas för att återskapa käken. Mirakulöst nog räddade läkarna hans smaksinne och idag är Erik friskförklarad från cancern.Mitt i den här mörka perioden fick han ett lite udda och roligt uppdrag. Han blev Daniel Craigs personliga assistens och kock under inspelningen av Stig Larssons ”The Girl With Dragon Tatoo” och fick även bestämma vilken mat som skulle visas i filmen.– Samtidigt som inspelningen pågick skulle Daniel Craig bygga upp sin kropp inför nästa roll som James Bond i Skyfall. Jag blev inte bara hans kock utan även hans coach, berättar Erik.

INNAN PANDEMIN SLOG TILL hann han öppna restaurang Videgård tillsammans med Stureplansgruppen. Efter ytterligare tre år och 1 000 dagar valde han istället att bli egen företagare och idag är uppdragen många och varierade, allt från restaurang- och produktutveckling till matlagningskurser för privatpersoner

Om du skulle trycka upp ett visitkort, vad skulle det stå på det?
– ”Matperson” – allt jag gör kretsar kring mat och dryck. Idag kan jag även kalla mig för infuencer men det är ingenting som jag har valt själv. Dock är det en roll som jag känner mig trygg i då jag gärna delar med mig av min matlagning.

VI SOM FÖLJER ERIK PÅ SOCIALA MEDIER vet att han ständigt är ute på olika uppdrag. Under hösten har det blivit en hel del Göteborg. När Hotel Draken öppnade första oktober var han där. Före invigningen hade han utbildat personalen i klassiska tekniker som att tranchera, flambera och pressa anka. Han har även gästspelat på Clarion Hotel The Pier i deras kinesisk restaurang Fei.

Vad betyder resor för din matlagning?
– Oerhört mycket. Jag hämtar inspiration från olika håll i världen. Det har självklart blivit många resor till Asien men också till europeiska länder. Men det är i USA som jag hämtar mest inspiration. Jag kommer nyligen hem från en resa till San Fransisco och Los Angeles. Där finns hela världens mat – på riktigt. Rätterna är ofta mer genuina där än de är i ursprungsländerna då mattraditionerna har sin rötter från tiden innan de utvandrade till Amerika. Min nästa resa går till Filipinerna. Det ska bli spännande att se vilka influenser jag tar med mig därifrån.

ERIK VIDEGÅRD HAR ÄVEN BESÖKT Frankrike i höst.Samtidigt som fransmännen ligger tio år efter sin tid bidrar de till en av dagens hetaste trender – bistrokulturen.– Vi har fått flera riktigt bra och moderna franska bistron till Sverige. Det är ett fantastiskt koncept med bra mat i en inkluderande och lättsam miljö. För den som vill besöka riktigt bra bistron i Paris kan jag tipsa om 3:e,9:e och 11:e arrondissementet.En annan sak som vi borde lära oss av fransmännen,menar han, är att ta vara på hela djuret.– När du besöker en krog på franska landsbygden lagar de fortfarande mat som de gjorde på 50-talet.Komage och kalvhuvud står ofta på menyn och blodkorv är en delikatess över hela landet.

Vad har du för relation till svensk husmanskost?
– Den är splittrad. Inte för att jag inte tycker att det är gott utan för att jag inte gillar nationalism runt mat.Det vi kallar svensk husmanskost kommer inte ens från Sverige. Kåldolmar har sitt ursprung i Grekland och Turkiet, köttbullar rullas över hela världen fast med olika smaksättningar och gravlax är bara ett uråldrigt sätt att konservera fisk.

Julen då, vad äter du då?
– Den bästa stunden under julen inträffar i mitt kök sent på kvällen den 23:e december. När skinkan från ett Linderödssvin (Sveriges enda oförädlade lantras av tamsvin) är klar griljerar jag den och äter ljummen på en knäckebrödsmacka. Det är en ren njutning! Annars är vi i restaurangbranschen rätt trötta på julbord efter en dryg månad av sillar och revbensspjäll. Men ostron vill jag inte vara utan och så brukar jag göra rödbrässerat fläsk som i Sichuan, som jag bjuder på receptet på här bredvid

Vad har du framtidsplaner?
– Min mission är att bidra till att göra hemmaköken bättre. Det säljs så mycket konstiga saker med en massadumma elektroniska finesser som ingen använder. Ettk ök ska vara enkelt och ytorna väl använda. Jag vill vara med och skapa kök för nästa generations matlagare