Skapa semesterminnen till fots

Att vandra är den enklaste av alla friluftsaktiviteter och kan innebära många olika saker. Äventyr, stillhet, samvaro... En vandring kan vara en flerdagarstur i fjällen men lika gärna en kort runda i närmsta skog. I boken ”Till fots” delar författaren Emma V Larsson med sig av såväl personliga erfarenheter som smarta råd och konkreta tips på vandringsleder.

TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: STEFAN TELL (DÄR INGET ANNAT ANGES)

EMMA V LARSSON ÄR journalist, författare och en erfaren vandrare. I mars gav hon ut vandringsboken ”Till fots” i vilken hon samlat fakta, tips och personliga betraktelser. Boken, som vänder sig till både nybörjare och erfarna, inspirerar till all slags vandring. – Jag vill förmedla att det kan vara enkelt och okomplicerat att vandra. Det krävs inte en massa dyr utrustning för att ta det första steget ut i naturen, säger hon.

SJÄLV HAR EMMA ÄLSKAT att röra på sig i skogen så länge hon kan minnas. När hon ser tillbaka på sin barndom förstår hon att vandring var en del av henne redan då, även om hon inte kände till begreppet. Det var efter studenten, när hon rest till Irland, som det stod klart för henne att vandringen skulle bli en viktig del av hennes liv. Där umgicks Emma med vänner som hade en passion för friluftsliv. När hon fick frågan om ville följa med upp på öns högsta berg tackade hon ja. – Terrängen var mycket tuffare än vad jag hade föreställt mig. Det var brant och vilt, dessutom ösregnade det. Ändå blev jag helt tagen av upplevelsen av att vara mitt i naturens nycker, berättar hon.

REGNJACKAN VAR INTE VATTENTÄT och skorna var för små. Emma var dyngsur och fötterna ömma. Hon bestämde sig för att inför nästa gång skulle hon lära sig hur man vandrar på ett skönt och säkert sätt. Den kunskapen delar hon nu med sig av i ”Till fots”. Det är inte första gången som Emma skriver om friluftsliv. Hennes tidningsartiklar handlar ofta om vandring och hon har även skrivit barnböcker som uppmuntrar till vistelser i skogen och i fjällen. – Vi mår bra av att vara ute och därför vill jag inspirera andra till att röra på sig i naturen. Det hjälper oss att skaka av oss vardagen. Vandring minskar stress samtidigt
som vi får fysisk träning.
I BOKEN FÅR VI TIPS PÅ VANDRINGSLEDER,
långa som korta. Här finns checklistor och praktiska råd. Hur håller man sig ren? Hur tar man hand om sina fötter? Vad kan man tänka på när man vandrar med barn eller hundar? – En sak som jag vill lyfta i boken, och som ofta glöms bort, är våra personliga relationer under vandringen. Allt fokus ligger på prylarna. När vi planerar en vandring är det lika viktigt att gå igenom våra förväntningar. Hur långt ska vi gå per dag? Ska vi tälta eller bo bekvämt? Vandringen blir så mycket behagligare om vi är överens från början.

EN RÖD TRÅD GENOM BOKEN är att det finns många olika sätt att vandra på. Det gäller att inte fastna och lyssna för mycket på ”proffsens” åsikter. Visst kan det vara komplicerat att ge sig ut på en strapatsrik vandring men man kan också göra det enkelt för sig. – Låt vandringen avancera i takt med att du införskaffar dig mer kunskap och välj din väg utifrån erfarenhet och nödvändig utrustning. Den korta turen är lika mycket värd som den långa, avslutar Emma.

6 VANDRINGSFAVORITER I SOMMAR
EMMA V LARSSONS

BERGSLAGSLEDEN

EN 28 MIL LÅNG VANDRINGSLED som slingrar sig genom hela Örebro län. Här finns fin trollskog
och trolsk natur. Leden är uppdelad i 17 etapper som är 7-23 kilometer långa – mycket att välja på således.

HÖGA KUSTENLEDEN

JÄTTEFIN LED MED OTROLIGA VYER. Den sträcker sig 128 km genom världsarvet Höga kusten och är indelad i 13 etapper. Du kan vandra hela på runt en vecka, eller välja bara ett par etapper. På Skuleberget kan man också testa att klättra Via Ferrata. Något för familjen med lite större barn kanske!

GRÖVELSJÖN

EN FAVORIT SOM JAG TYCKER MYCKET OM. Grövelsjön brukar kallas för Sveriges sydligaste fjäll och det är otroligt fint. Det finns stugor och en fjällstation att utgå från – både långturer och dagsutflykter är möjligt. En bra introduktion om man kanske är redo att testa fjällvandring för första gången.

SÖRMLANDSLEDEN

EN LÅGLANDSLED SOM HAR mycket att erbjuda med sina 100 mil. Den börjar nästan mitt i Stockholm och passerar många natursköna platser och städer. Flera etapper är lätta att nå med buss och tåg, medan andra inte är lika lättillgängliga. Perfekt för en helg med boende i tält eller vindskydd.

SÖDERÅSENS NATIONALPARK

DETTA ÄR EN PLATS JAG DRÖMMER OM men ännu inte har besökt! Böljande skånska landskap, mäktiga bokskogar och branta raviner. Här kan man äventyra flera dagar och hitta många fina vandringsstigar.

STORULVÅNS FJÄLLSTATION

En fjällstation som ligger på gränsen till kalfjället och är utgångspunkten för de många vandrare som tar sig an Jämtlandstriangeln. Men det finns mycket mer att se i området! Detta är en jättefin plats att utgå från och göra dagsturer med små barn till exempel.