FREDRIK STRÄNG

Han har klättrat nio berg på över 8 000 meter varav Mount Everest och Makalu är två. Fredrik Sträng är Skandinaviens mest meriterade bergsklättrare och hans livsstil är lika extrem som hans syn på hälsa och träning.

TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: PRIVAT

FREDRIK STRÄNG HAR genomfört 19 stycken 8 000-meters expeditioner och bestigit de högsta bergen på jordens sju kontinenter på 191 dagar, de så kallade ”7 Summits”. Hälsa och träning är en grundförutsättning för det liv han lever. I ryggsäcken bär han med sig såväl gedigen utbildning som unika erfarenheter. De kunskaperna delar han med sig av när han tränar både landslag och enskilda individer. Fredrik Sträng har ett oortodoxt synsätt på träning. Det spelar ingen roll om han coachar någon som vill gå ner i vikt eller en person som vill bestiga Mount Everest, han utgår alltid från samma filosofi. – Jag erbjuder ingen mellanmjölk. Jag lever efter doktrinen att det inte finns några genvägar eller snabbfixpiller. Därför är Mount Everest en bra metafor för det som du vill nå med din träning. Målet är det ”berg” som du vill klättra, säger han.

HAN MENAR ATT MÅNGA ÄR inkonsekventa med sin träning. Det räcker inte med ett pass om dagen på gymmet. Alla dygnets timmar räknas. Du kan inte vara duktig en timme på löpbandet och sedan inte ta ansvar för mat, sömn och stresshantering. Enligt Fredrik har ingenting någonsin blivit bra av lagom. När man tränar så tränar man, när man vilar så vilar man. Lika väl som träningen maximeras ska kost och sömn också det. – Ett skräckexempel är personen som kommer inspringande i sista minuten till meditationspasset och sedan stressar därifrån. Då har man missat vad det handlar om, att få fokuset med sig ut i vardagen.

NÄR EN PERSON VÄNDER SIG till Fredrik för att få hjälp med att bestiga ett berg ställer han alltid frågan: ”Vill du klättra berget eller ha det klättrat?” Svaret är ofta inte självklart utan kräver eftertanke. Till de som kommer fram till att de vill ha berget klättrat säger Fredrik att de får återkomma när de förstått poängen med expeditionen.
– Att bestiga ett berg är inte en kul grej som kommer i stundens ingivelse. Det kräver träning, avkall och prioriteringar. När du står på 7 000 meter över havet och det känns motigt gäller det att ha motivation att orka fortsätta de sista metrarna. Det finns inga halvmesyrer, säger han.

HAN MENAR ATT EN NEGATIV trend i samhället är att vi är vana vid att få allt levererat med en knapptryckning. För att nå resultat måste det vara hårt och tufft. Du kan ha alla muskler i världen men det gäller att även vara mentalt rustad. Oavsett vilket mål du har satt upp är kontinuitet avgörande. Sätt upp en tvåårsplan, var disciplinerad och visualisera målet. – Det är jobb alla dagar i veckan. Utveckling över tid kräver uppföljning. Testa, mät och jämför. Händer det något? Om inte, vad ska du göra istället? Ta hjälp av en personlig tränare eller coach som kan peka i rätt riktning. Eliminera dina förminskande tankar och var redo att jobba arslet av dig för att nå ditt eget ”Mount Everest”, säger Fredrik.

GEMENSAMT FÖR ALLA AKTIVITETER som görs över en längre period är att de kräver god grundfysik. Det är stor skillnad mellan att springa ett lopp på fyra timmar och att utsätta sig för fysisk aktivitet åtta timmar om dagen, dag efter dag. När man ger sig ut på en expedition måste man vara så tränad att man alltid har en reservbuffert. – Du kan inte alltid ligga på gränsen för att nå upp till toppen, då blir det farligt att försöka. Du måste ha krafter för att ta dig både upp OCH ned, säger han.

ETT ANNAT TIPS ÄR ATT SKAFFA sig kunskap. Samtidigt som du bygger upp styrka och kondition går du kurser i till exempel klippklättring, lavinkunskap och vildmarksmedicin. Vad gör man om man bryter benet långt ut i vildmarken? Hur beter man sig vid matförgiftning och höjdsjuka. Säkerheten måste alltid komma först. Hur ser dina framtidsplaner och mål ut? – Jag planerar både världsrekord och några stora expeditioner. Tyvärr är det för tidigt att berätta mer, delvis på grund av pandemin. Närmast ska jag göra flera nybestigningar, i både Sverige och Norge. Det innebär att jag klättrar väggar som ingen annan gjort. Allra mest ser jag fram emot att snart få isklättra. Frysta vattenfall är levande och inger respekt. Då är jag i mitt rätta element.

 

FREDRIKS STRÄNGS TIPS PÅ
UTMANANDE DESTINATIONER SOM KAN BLI MÅL
FÖR TRÄNING OCH HÄLSA:

KEBNEKAISE är mäktigt och fortfarande vilt. Utgå ifrån STF:s fjällstation och bestig den norra och idag högsta toppen. Det är brant och ni behöver både guide och klätterutrustning. Vid klart väder syns en nittondel av Sveriges yta från toppen.

LYNGEN är en halvö norr om Tromsö. Här har Fredrik upplevt några av sina lyckligaste dagar. Skidåkningen är som att falla rätt ner i havet. Boka guide. Ni åker över glaciär och vild terräng.

HAUTE ROUTE mellan Chamonix och Zermatt är en grandios naturupplevelse. Ett måste för hängivna skidåkare. Den högalpina turen är krävande då den ofta går över 3000 meters höjd och är 14 mil lång.

GR 20 på Korsika är en utmanande vandringsled som lämpar sig för löpning. Packa en lätt rygga, spring över bergstopparna och bo i de pittoreska byarna. Leden har stora höjdvariationer och kräver ibland enklare klättring.

MOUNT KENYA (5 199 m.ö.h.) är ett bra första bergsäventyr utanför Europa. Toppen är spetsigare än Kilimanjaros och bestigningen mer utmanande. Naturupplevelsen är också mer vild. Kombinera med safari.