Lottie Knutsons semesterpärlor och spaningar

Parkliv, lokal gastronomi och cykelupplevelser med hela familjen är några av resetrenderna 2023. Reseexperten Lottie Knutson delar med sig av sina spaningar inför sommarens semestrar. Men det gäller att skynda på. Våra grannar i Danmark och Norge har upptäckt den svaga kronan. Det blir mycket semester för pengarna och Sveriges boenden bokas upp lika snabbt som Medelhavets.

LOTTIE KNUTSON HAR BLIVIT ett återkommande inslag i Bon Voyages sommarspecial. Hon har stor kunskap om besöksnäringen och turism i största allmänhet, bland annat efter sina år i SAS och Fritidsresor. Idag är Lottie reseinfluencer och delar med sig av det hon ser och upplever. En stark trend just nu, menar hon, är att entreprenörsandan gryr i besöksnäringen. Över hela landet lockar odlingar, natur och äventyr. En rad personliga design- och boutiquehotell har öppnat de senaste åren och nöjesparkerna satsar mer än någonsin. – Sverige har så många landskap, udda muséer och entreprenörer. Merparten får sällan någon uppmärksamhet. Vi har en skatt att upptäcka, särskilt bortom allfarvägarna, säger hon.

EN PERSON SOM VERKLIGEN GJORT det är Kronprinsessan Victoria. Hon är en föregångare vad gäller utforskandet av Sveriges 25 landskap. I boken ”Upptäck Sverige” vandrar Kronprinsessan i Sveriges alla landskap. – Det är en riktigt cool och inspirerande hyllning till naturen. Tänk vilken härlig bucketlist! Jag skulle gärna följa i hennes fotspår men kanske med ännu mer fokus på arkitektur, boenden, mat och dryck, säger Lottie.

Wallby Säteri i Småland. Foto: Ludvig Evermyr
Wallby Säteri i Småland. Foto: Ludvig Evermyr
Riverton i Göteborg. Foto: Riverton

UTMÄRKANDE FÖR SOMMAREN 2023 är den svaga kronan. Det märks tydligt att våra grannar insett hur mycket semester de får för pengarna i Sverige. – Särskilt danskarna har en enastående näsa för toppklassade boenden med bra kök och spa. Vi svenskar får snabba på. Snart är allt söder om Stockholm fullbokat, säger Lottie halvt på skämt.

HON ANSER ATT DET FINNS mycket mer än Skåne, Gotland, Västkustens fiskelägen och Stockholms skärgård att upptäcka. Själv ångrar hon att hon som tonåring inte hade vett att uppskatta den småländska landsbygden utanför knuten där hon själv bodde. Numera, bland de yngre generationerna, finns en större medvetenhet. – Unga människor kör Gröna Vågen 2.0. De renoverar gårdar ute på landet, driver kaféer, maler mjöl i gamla kvarnar, odlar och hyr ut några rum. På semestern ägnar sig samma generation åt cykling eller inreder en skåpbil och kuskar runt i Sverige. Min generation ö-luffade i Grekland eller åkte till USA. Senare blev det Thailand och Spanien. Reseprofilen ser också att form och inredning har tagit rejäl fart. Det gäller vandrarhem, bed & breakfasts och mindre pensionat, liksom nytänkande hotellkrögare. – Fram till för några år sedan var design- och boutiqueboenden ganska ovanliga i kedjehotellens Sverige. För att inte tala om boutique-vandrarhem. Nu finns de överallt. Samma sak gäller unga kockar, odlingsentusiaster, mathantverkare och museicaféer.

 

3 Trollsjon, Riksgransen Foto Lottie Knutson
Levande kulturarv i Halsingland med Alva Skyttnerrldsarvet Gastgivars. Foto Maria G Nilsson

BLAND DESIGNHOTELLEN VÄRDA en omväg nämner Lottie Riverton i Göteborg med nya penthousesviterna, nya delen på Ett Hem i Stockholm, The Vault i Helsingborg och MJ’s i Malmö. Reseprofilen tycker själv att hon blir mer och mer nördig. Hon drömmer om att besöka alla Sveriges och Nordens världsarv. Hon vill åka ännu mer tåg efter ånglok, bo på fäbodvall och till och med flytta till Hälsingland. – Det är stort att delta i en spelmansstämma i Hälsingland. Unga musiker uppträder med sina egna band och fiolerna kompletteras med trummor och bas. Just spelmansstämmor är ett exempel på nördsemester som känns helt rätt, ända in i själen, säger Lottie.

SVERIGE ÄR FANTASTISKT MEN hon tycker absolut att vi ska fortsätta resa utomlands. Hon anser till exempel att vandringen till Trollsjön i fjällen utanför Riksgränsen kan kompletteras med en sparris-safari i Tyskland eller en champagnetur till Reims. Eller varför inte en konstrunda med cykel i tre länder runt schweiziska Basel. – Vi kommer att fortsätta semestra ute i världen, men jag hoppas att fler också söker sig till nya destinationer inom landet. Det är både vi själva och alla entreprenörer värda.

TRENDSPANING 5

5 i topp Sommarsverige

1. SPA – TRENDEN BUBBLAR ALLT STARKARE

Steam Hotel 2 Foto: Essgroup

UNDERSÖKNINGAR FRÅN BLAND ANDRA Visit Sweden visar att spa med tillhörande hotell hör till topp tre på svenskarnas önskelista. Till hösten öppnar übertrendiga Villa Brunnby i skånska Kullabygden ett extravagant spa. Den nye ägaren och entreprenören Mats Lavré har inte sparat på varken fantasi eller inredningslusta. Bland de närmaste grannarna märks havet och Kullabergs Vingård. I Skånska Rydebäck slog Hotel 1622 upp portarna för något år sedan. I Halland några mil norrut är Ästad Vingård och dess spa ständigt fullbokat. En bit in i Småland har Hestravikens gårdshotell precis invigt sitt designspa med infinitypool mot floden Nissan. Ess-gruppen öppnar löpande nya, extravaganta hotell med spa över landet. Steam i Västerås samt Ystad Saltsjöbad ligger i toppskiktet. Och norra Sverige har begåvats både med spahotellet Kust i Piteå samt Arctic Bath i Harads.

2. LIVETS GODA NÄR VOVVEN CHECKAR IN

Foto Stockholm Meeting Selection

NU KAN MATTES ÄLSKLING tömma minibaren efter incheckningen. ”Självklart ska också våra fyrbenta vänner få njuta av en kall hundöl på rummet”, säger Näsby Slotts hotellchef Cornelia Brandin Lindblad. Med vovven i fokus lanserar boutiquehotellet därför en hund-minibar. I vissa rum finns hundgodis, klubbor, hundens eget schampo och balsam – samt såklart hundöl. Alla hundar är också välkomna till salongerna och restaurangen. Om de inte softar i sin hundbädd, förstås. En lång rad herrgårdar och slott erbjuder idag diverse paket för de fyrfota vännerna. Plus förstås enastående vandringsleder att avnjuta tillsammans.

3. LOKALPRODUCERADE RÅVAROR - OCH GÄSTER

Foto: Lottie Knutson

DE YNGRE GENERATIONERNA anammar mormors traditioner och firar bemärkelsedagar och fester på lokal. Dagens krögare jobbar lokalt i dubbel bemärkelse. Det är inte bara råvarorna som är lokalproducerade, utan också gästerna. Landets hotellkrogar, gästgiverier, herrgårdar och slott fylls inte längre med handelsresande, utan med stammisar från närområdet. Samma sak märks på cocktailbarer, bruncher och afternoon teas. Den som vill ta ett glas bubbel eller vin till maten sover till och med över, även om resan hem inte är så lång. I Västsverige är charmerande Alberts i Trollhättan ett bra exempel på den nya trenden. Här bjuder krögarna inte bara på popup-måltider på bohusbryggor, utan whiskyfestivaler och ”mitt i veckan-lyx”. Till och med landets äldsta och tidvis mest turistanpassade krog, Den Gyldene Freden i Gamla Stan, har skippat den engelska menyn och lockar stockholmare på krypavstånd, som vore det på Bellmans tid. 

4. SEMESTERTRAMP FÖR ALLA

Foto Vasaloppet.se

CYKELTURISMEN HAR BREDDATS, inte minst tack vare elcykelns intåg. För att inte nämna varianterna med downhill- och mountainbike, som hottat upp cykelsporten rejält. Vasaloppet på hjul finns numera i en lång rad versioner. Det började med klassiska Cykelvasan på mountainbike i augusti 2009. Den har nu förgrenat sig till Ungdomscykelvasan med 32 kilometers Vasaloppsterräng, Cykelvasan för hela familjen, Mountainbike-Vasan på 45 kuperade kilometer. Och så Barnens Cykelvasa, tre till tio år med medalj till alla. Efter Cykelvasan avnjutes god mat och utsikt över Siljan, förslagsvis från dalalyxiga Tällbergsgården eller Fryksås Gestgifveri på den unika fäbodvallen Fryksås. Förutom de berömda cykellederna utmed Sveriges kuster har en lång rad skidanläggningar cykelparker på sommaren. Lofsdalen Fjällpark MTB har till exempel varsamt byggts mellan topparna Digervålen och Hovärken. Cykelstigarna slingrar sig genom fjällandskapet och är lika kul för vuxna som små barn på balanscyklar.

5. PARKLIV, SPA OCH GOURMETMAT

Foto Gothia Towers

DET HAR FUNNITS PARKER i många hundra år; nöjesparker, djurparker, nationalparker och numera även cykelparker. Nyheten är att de allt oftare säljs i färdiga paket med riktigt högklassiga boenden. Göteborgs pärla Liseberg har flera hotell runtom. Resenärer som vill ha femstjärnig inramning till karusellerna checkar in på Upper House, med glaspool dinglandes ut från fasaden. För den med svindel finns fullskaligt spa och flera pooler innanför, liksom egen bar och restaurang. Runt Gröna Lund, Astrid Lindgrens Värld och Skara Sommarland finns också fina boenden. I toppen bland djurparker finns Kolmården och Borås djurpark. Alla erbjuder de paket med boende och inträde. Den som vill dra sig tillbaka till en lantlig herrgårdsvistelse från Borås djurpark kör med fördel till Två Skyttlar med det egna stjärnskottett Emma Fyman Andreasson i köket.