Glädjefyllt & hälsosamt på träningsresan

Träning och hälsa kommer att ligga högt i topp när vi får börja resa som vanligt igen. Det spår Blossom Tainton-Lindquist som har lång erfarenhet av träningsresor. Det finns en starkt längtan efter miljöombyte, att komma i form och framförallt efter att träffa andra människor.

ÅR 2002 BLEV HON BLOSSOM med hela svenska folket när Afro-Dite vann Melodifestivalen med Never Let It Go. Sedan slog hon igenom som hälsoprofil i TV-programmet Toppform som sändes sex säsonger i SVT. Under 15 år har hon arrangerat och varit instruktör på tränings- och hälsoresor. – Det är underbart att ligga på en strand och sola, men inte bara. Att ligga platt ner och stoppa i sig onyttigheter hela dagen är ingen återhämtning. Tvärtom. Det inser allt fler och därför har intresset för träningsresor exploderat, säger Blossom Tainton-Lindquist.

DET FINNS NÄSTAN INGEN researrangör som inte erbjuder tränings- och hälsoresor idag. Utbudet har breddats och målgruppen har gått både uppåt och neråt i åldrarna. Idag kan alla åka på en träningsresa, inte bara elitmotionärer. – Vi som skapar program för träningsresor strävar efter att alla ska få uppleva att de duktiga och hänger med. Målet är att få deltagarna att känna glädje över att de fixar träningspassen, säger hon.

DET ÄR STOR SKILLNAD MELLAN en vistelse på en resort där finns träningsmöjligheter och en arrangerad resa med instruktörer som är med hela vägen. På den senare är gemenskap en av huvudingredienserna.
– Det börjar redan på flygplatsen. Deltagarna börjar småprata med varandra och förväntningarna byggs upp. För många är den social delen minst lika viktig som själva träningen. Det märks att vi mår bra i flock, säger hon.

BLOSSOM ÄR SÄKER PÅ ATT det kommer bli ännu tydligare efter pandemin. Många har känt sig ensamma och isolerade under en längre tid. Hon menar att en träningsresa är läkande. Deltagarna delar samma intressen och har en sund grundinställning. Det går snabbt att komma in i en gemenskap och stämningen är välvillig och vänlig. En träningsresa är som ett smörgåsbord. Du plockar godbitar från dagsprogrammet och väljer själv hur mycket du vill umgås med de andra. De som åker i par har möjlighet att dela på sig och göra egna aktiviteter. Den ena tar en powerwalk på morgonen medan den andra utövar yoga och så sammanstrålar de till frukost. Träningspassen varvas med föreläsningar och individuella tips från proffsen. Att vara ledare på en träningsresa är ansvarsfullt och ett dygnet-runt-arbete. Det händer ständigt olika saker. Det är svårt att helt undvika fysiska småskador men det uppstår också situationer på det psykosociala planet. – Människor har behov av att öppna sig och träningen kan vara en utlösande faktor, säger hon

BLOSSOM HAR ARBETAT MED träningsresor i 15 år. Hon kom in i ett tidigt skede då arrangörerna riktade sig mot elitmotionärer som tränade inför en viss tävling. När önskemålen blev bredare och mer varierade fick Blossom i uppgift att utveckla produkten. – Det började med att löparna ville ha hjälp med uppvärmning och stretch. Sedan ville respektive följa med och träna något annat. På den vägen är det. Vi formade en helt ny typ av träningsresor som riktade sig mot alla kategorier.

PÅ DEN TIDEN LEDDE HON TV-programmet Toppform. Hälsoprogrammet var folkligt och ett sätt att locka ”vanliga” människor att börja träna. Det konceptet överförde hon på träningsresorna. Från början var det mycket aerobics och löpträning, sedan kom yoga och dans . – Jag ville få in alla aspekter som kan få oss att må bättre. Vi hade till och med träningsresor i kombination med körsång, vilket var en succé, berättar Blossom.

EN UTMANING SOM HÄLSOCOACH är att hjälpa deltagarna att hitta den rätta balansen i träningen. Den som vanligtvis inte gör så mycket kanske inte ska vara med på fyra pass om dagen på resan. Överbelastningsskador är inte ovanligt så ett tips är att ta hjälp av instruktörerna för att hitta ett passande träningsschema. En träningsresa innehåller också njutning och festligheter. Kvällarna och den sociala samvaron är för många höjdpunkten på resan. – Det gäller bara att se upp så att man inte belönar sig för mycket. Men en trängsresa ska innehålla allt. Det är ett härligt, hälsosamt och glädjefyllt sätt att resa.

blossomtainton.com