LOPPISWEEKEND 6 STORSTÄDER I EUROPA

Satsa på paket fyllda med vintageprylar och loppisfynd under granen i år. Intresset för second hand är stort och de flesta av Europas weekend-destinationer har fantastiska marknader med ett brett och spännande utbud av prylar och kläder inför årets julklappshandel.

TEXT: INGELA ENGBLOM

LONDON

Portobello Market är kanske den mest kända av alla Europas loppisar, inte minst på grund av filmen Notting Hill. Det här en av Londons mest populära besöksmål så räkna med att du inte är ensam. Hitta udda smycken, begagnade märkeskläder och små antikviteter att slå in i julklappspapper. Öppet alla dagar utom söndag. Här finns gott om mysiga mat- och dryckesstopp. ◆

AMSTERDAM

Waterlooplein Market är en charmig loppmarknad med hippie-atmosfär. Här finns över 300 marknadsstånd med mängder av kuriosa som vinylskivor, vintagekläder och konstverk. Marknaden som lär vara Euro-pas största har öppet alla dagar. Missa inte heller alla second hand-butiker inne i Amsterdams charmiga centrum. ◆

BUDAPEST

I sydöstra Pest ligger Ecseri Piac som är en av Östeuropas största loppmarknader. Här finns allt från äkta antikviteter till krimskrams. Är du på jakt efter saker från den gamla sovjetiska eran kan du göra fynd här. Öppet alla dagar men lördag anses vara den bästa dagen.

MILANO

Norra Italien är en perfekt destination i adventstider. Samtidigt som vintern är i antågande skiner solen på torgens uteserveringar. Sista söndagen varje månad dukas två kilometer marknad upp utmed kanalen Naviglio Grande. Boka in sista helgen i november och bli klar med årets paketinköp. Marknaden är även värd ett besök för sitt livliga och färgstarka folkliv.

PARIS

Marché aux puces de Saint-Ouen, i norra Paris, är en enorm marknad som täcker flera hektar. Den räknas till en av världens bästa och här går det att göra verkliga fynd. Vintageväskor, gamla leksaker och böcker. Här finns presenter för alla åldrar och smaker. Marknaden har öppet lördag till måndag. Tänk på att planera in tid mycket för ett besök på Marché aux puces.

BARCELONA

Kombinera sol och tapas med julklappsshopping. Els Encants Vells har anor från 1300-talet vilket gör den till en av Europas äldsta marknader. Sedan 2013 ligger den i en modern byggnad med utsikt över Agbartornet. Här kan du fynda både gammalt och nytt. Öppet måndag, onsdag, fredag och lördag.