Båtlycka planera ditt båtliv

Intresset för ett aktivt uteliv har vuxit starkt de senaste åren och båtlivet är inget undantag. Närheten till vatten får lyckohormonerna att sprudla och stresshormonerna att ta paus. Gör som två miljoner svenskar: kasta loss – och må bättre, lev längre och bli lyckligare.

TEXT: ANNA SANDGREN

KONTAKTEN MED NATUR OCH VATTEN påverkar vår fysiska och psykiska hälsa positivt, något som även våra beslutsfattare har fått upp ögonen för. I ett av regeringens tio mätbara mål för friluftslivspolitiken ingår målet ”Friluftsliv för en god folkhälsa”. Här har Folkhälsomyndigheten samordningsansvar. Myndigheten menar att vi genom att vara ute i naturen kan känna minskad stress, stärkt kognitiv förmåga och förbättrad psykisk hälsa. Forskare, som Folkhälsomyndigheten hänvisar till, hävdar att vi skulle bli lyckligare och känna större livskraft om vi fick en starkare koppling till naturen. Andra forskare menar att synen och ljudet av vatten får vår hjärna att slappna av; vi blir lugnare och mer kreativa när vi vistas på eller vid vatten. Lyckohormonet Serotonin ökar och stresshormonet kortisol minskar.MÖJLIGHETERNA ATT UTÖVA BÅTLIV är enorma och lockar idag två miljoner svenskar. Räknar vi in alla vikar, uddar och öar har vi i Sverige en strandremsa på hela 8 000 kilometer. Här finns dessutom 95 000 farbara sjöar och 1 000 kilometer kanaler. Lägg här till alla farvatten utomlands och den rika flora av charterbolag som står till tjänst för att få dig att mönstra på.

ETT BRA SÄTT ATT KOMMA I GÅNG med båtlivet är att börja med en mindre båt. När du sedan nått ökad kunskap, kan du satsa på en större eller mer avancerad båt. Ny teknik och nya hjälpmedel har gjort det enklare att navigera, planera olika rutter, hålla koll på båten och underlätta vid tilläggning och losskastning. Idag finns det dessutom flera olika båtpooler eller medlemsklubbar att välja mellan. Det är ett smart sätt att prova på båtlivet, utan att behöva köpa och ta hand om en egen båt. I en del av våra städer är det långa köer till båtplatserna. Ett sätt som blir alltmer populärt är att ha båten på en trailer. Då har du också en smidig möjlighet att resa runt till nya farvattenDET KRÄVS INGEN FORMELL UTBILDNING för att njuta av båtlivet. Däremot är en nautisk grundutbildning en klok investering för både din egen och medföljandes säkerhet. Ju mer kunskap du har, desto större glädje får du ut av ditt båtliv, oavsett farvatten och storlek på båt. Båtlivet är ett härligt sätt att umgås på, oavsett om det är för en köpa-glass-tur, dag ute på badklipporna med vännerna, morgonrunda med kajaken, eller semestervecka med familjen.

PLANERA DITT BÅTLIV SMART

  • Prata med experter, båtvänner och återförsäljare. Samla inspiration, fråga och be om tips. Läs på. Fundera över ditt behov, anpassa båtköpet efter din plånbok – inte dina drömmar.
  • Köp begagnat. Nya båtar tappar i värde snabbare än en begagnad båt. Köper du begagnat får du dessutom ofta mycket utrustning på köpet.
  • Gå med i en båtklubb. Kostnaden är lägre än att ha båten förvarad på professionell marina och du får del av klubbgemenskapen med möjlighet att lära av andra båtägare. Ställ dig i kö i tid, många båtklubbar har väntelistor.
  • Fixa och rusta själv. Här finns åtskilliga tusenlappar att spara.
  • Ha båten på trailer. Du slipper båtklubbsavgifter, beväxning och kan enkelt nå nya farvatten.
  • Hyr eller ingå i en båtpool.
  • Utbilda dig. Ju mer kunskap, desto roligare och säkrare båtliv.