VAMOS A LA PLAYA i Sverige

Ingen sommar utan bad. Sand mellan tårna, svalkande dopp och doften av solkräm. I år upptäcker vi Sveriges Rivieror. Utmed hela vår långa kust finns underbara sandstränder.

PACKA BADGREJERNA och gör en tur till havet. Är det för långt för en dagsutflykt finns det nästan alltid en camping eller ett hotell i närheten. Svensk camping spås få ett uppsving i sommar då ”hemester”
är det som gäller. Att vara utomhus har alltid varit en del av campinglivet och därför har det varit lätt för dem att ställa om och locka turister i virustider. Om du botaniserar på nätet bland campingplatser och hotell kommer du att upptäcka att de allra flesta har anpassat sina verksamheter efter omständigheterna.
Myndigheternas regler och riktlinjer följs, avbokningsreglerna är generösa och det är inte svårt att hitta fina sommarpriser. Du kan bo tryggt (och kanske lite extra lyxigt) med möjlighet att hålla distans i restauranger och allmänna utrymmen

TYLÖSAND ÄR EN AV Sveriges mest populära sandstränder. Elisabeth Haglund är VD på Hotel Tylösand och hon berättar att de fått starka indikationer på att svenskar, som normalt sett skulle rest till Mallorca, nu kommer att välja att åka till dem istället. Havet och den breda sandstranden lockar.
– Vi är glada att kunna vara ett riktigt bra alternativ i tider då många väljer att semestra i Sverige. Vi kommer att göra allt för att våra gäster ska få en riktigt fin sommarsemester, lovar Elisabeth Haglund.

DET ÄR LÖFTE SOM HELA Sveriges besöksnäring säkert skriver under på. Här bredvid tipsar vi om några av Sveriges alla underbara sandstränder – från norr till söder och öst till väst.

PITE HAVSBAD – en Riviera i norr
En kilometerlång finkornig sandstrand har gett Pite
Havsbad dess välförtjänta rykte som Nordens Riviera. Stranden ligger bara 18 mil från Polcirkeln och sommartid är dagarna långa. Pite Havsbad lär ha fler soltimmar per dygn än Mallorca. De stora sanddynerna fångar upp det varma ytvattnet och gör att badtemperaturen ofta är landets högsta.

BERGAFJÄRDEN – ”Medelpads pärla”
Trakten kring Sundsvall är rik på sandstränder. I Njurunda ligger en de största och mest populära –
Bergafjärden. En 800 meter lång sandstrand bjuder på barnvänligt och långgrunt bad.

GÅLÖ HAVSBAD – en båttur ifrån sta’n

Stockholms skärgård är inte bara klippor, här finns också en och annan sandstrand. Gålö Havsbad är
den längsta av dem. Perfekt för en dagsutflykt från Stockholm.
Den långgrunda stranden ligger mitt i ett vackert naturreservat med lena klippor runtomkring.

TOFTA – surf och härligt häng
För dig som har ett olidligt sug efter en utlandsresa kanske Gotland och Tofta kan vara räddningen. Här
är det lätt att dras med i feststämningen och känna en internationell puls. Den södra delen av ”playan”
lockar ungdomar från när och fjärran med beachvolleyboll och vindsurfing.

BÖDA SAND – som utlandet fast hemma
På nordöstra Öland ligger Böda Sand, en riktig semesterklassiker. Den två mil långa långgrunda
sandstranden lockar med vita sandkorn och klarblått hav. Här finns ett stort utbud aktiviteter för hela mfamiljen men eftersom stranden är lång går det att hitta avskilda platser för en lugn stund i solen

SANDVIKEN – Blekinges egen Riviera
Blekinges kust har gott om badplatser och dessutom en lättillgänglig skärgård. En av de finaste sandstränderna, Sandviken, ligger utanför Sölvesborg. Det är en kilometerlång finkornig sandstrand – perfekt för barnfamiljer. Välj mellan ett dopp från bryggan eller från den långgrunda stranden.

FALSTERBO STRANDBAD – nästan som i Thailand
Kritvit sand, turkosblått hav och en sol som ligger på från tidig morgonen till sen eftermiddag. Sanden är mjuk och varm. Karaktäristiskt för stränderna här är de små badhytterna i regnbågens alla färger.

TYLÖSAND – bäst i test
En knapp mil väster om Halmstad ligger Tylösand och dess populära strand. Den har flera gånger
utsetts till Sveriges bästa. Salta dopp, häftig after beach och höga sanddyner lockar besökare i alla
åldrar. Soliga dagar kan det vara trångt mitt på beachen men vill du vara ifred är det bara att ta
en promenad utmed strandkanten och hitta dig en egen sanddyn.

SKREA STRAND – som en film från 30-talet

Även Skrea Strand kan skryta med höga sanddyner
och kritvit sand. Utmärkande för stranden är Västkustens längsta badbrygga, 248 meter och pittoreska badhytter från 30-talet. Stranden är en favorit bland både barnfamiljer och vattensportare
– ändå blir det sällan trångt.

CAPRI HAVSBAD – ett dopp i Kosterhavet
Bohuslän är de lena badklippornas landskap men det finns även fina sandstränder. En dryg halvmil från Strömstad ligger Capri Havsbad. Här kan badgästerna välja mellan strand, klippor, gräs eller brygga.
Här, på stranden som för tankarna till Italien, finns något för alla.