Klimatsnäll semesterutmed Sveriges cykelleder

Välj cykeln i sommar och upptäck nya platser på någon av Sveriges nationella cykelleder. På två hjul ser ni mer än om ni åker bil och hinner mer än om ni vandrar – motion och frisk luft får ni på köpet.

TEXT: INGELA ENGBLOM

ATT CYKELSEMESTRA I SVERIGE är ett fantastiskt alternativ om ni är ute efter en aktiv semester, kanske med hela familjen. Det är relativt billigt, miljövänligt och etapperna går att anpassa efter nivå, väder och dagsform. För en mer bekväm semester väljer ni ett färdigt cykelpaket med hotellövernattningar och för ett större äventyr gör ni upp en egen rutt och tältar. Oavsett vilket – packa lätt för alla väder och njut av landskapet som ni passerar. Här tipsar vi om tre nationella cykelleder med massor av spännande stopp och sevärdheter utmed vägen:

VÄNERLEDEN - RUNT SVERIGES STÖRSTA SJÖ

Foto: Mikael Svensson

Vänerleden är en rundled som är 64 mil lång och uppdelad i fyra etapper som i sin tur är indelade i dagsetapper. Utmed Vänerleden väntar natur- och kulturupplevelser, härliga bad och äventyr. Ni kan stanna till för att vandra, hyra kajak eller åka med på en båttur ut till någon av skärgårdarna. I Karlstad besöker ni Lars Lerins Sandgrund och tittar på hans fantastiska akvareller. I Gamla Staden i Åmål upptäcker ni en av Sveriges bäst bevarade 1700-talsmiljöer. Njut av utsikten över Vänern från Kinnekulle och missa inte Pablo Picassos stora verk Jacquline i Kristinehamn.

SYDOSTLEDEN – MELLAN VÄXJÖ & SIMRISHAM

Foto: Apelöga

Från det småländska höglandet, via Blekinges kust och till kullarna i Österlen. Sydostleden är en 27 mil lång cykelled i sju etapper runt södra Sverige. Vägen kantas av såväl skogsmiljö som kustlandskap. ni passerar Tingsryd, Karlshamn, Sölvesborg, Kristianstad och Brösarp. Välj att börja turen i de småländska skogarna i norr eller längs med kusten i söder. Cykla utmed Mörrumsån och gör till avstickare till några av Österlens mysiga byar. Några sevärdheter utmed vägen är Åsnens sjölandskap, Ålakusten i Åhus och äppelodlingarna i Kivik.

SYDKUSTLEDEN – UTMED SKÅNES VACKRA KUST

Foto: Apelöga

Sydkustleden är 26 mil lång och uppdelad i sex etapper. Cykla från Helsingborg till Simrishamn eller tvärtom. Leden går längs några av Sveriges vackraste stränder. Stanna till och ta ett dopp i havet och solbada bland höga sanddyner. Det skånska landskapet är perfekt för en cykelsemester. Avstånden är korta och det finns mycket att upptäcka utmed leden. Besök den pittoreska fiskehamnen i Simrishamn, vandra i Kurt Wallanders fotspår i Ystad och upplev Malmös storstadspuls. Passa på och njut av skånsk gastronomi på genuina gästgiverier.

Vad är en nationell cykelled?

En nationell cykelled ska vara längre än 200 kilometer och uppfylla olika kriterier enligt Trafikverket. Leden ska vara trafiksäker, erbjuda attraktiva naturmiljöer och besöksmål samt ha bra skyltning och tydlig kommunikation med karta och ledbeskrivning.
Källor: vanerleden.se och sydostleden-sydkustleden.se