Familjeäventyret på främmande mark.

Upptäck nya svenska destinationer tillsammans med familjen i sommar. När ni letar efter spännande aktiviteter för barnen är chansen stor att de ligger på platser som ni aldrig har besökt. Det gör semestern innehållsrik på flera sätt.

TEXT: INGELA ENGBLOM

STARKA UPPLEVELSER RUNT KIRUNA

EN RESA TILL NORRA SVERIGE kan bli ett lika spännande som intressant äventyr för hela familjen. Med Kiruna som utgångspunkt finns det massor att göra. Besök samevistet Márkanbáiki i Jukkasjärvi och lär er mer om samisk kultur. Mata renar, kasta lasso och smaka samisk mat i den stora lávvun. Ni kan också följa med på en guidad tur i världens största underjordiska järnmalmsgruva. Där får ni lära er mer om gruvbrytning och de stora maskinerna. Svenska Turistföreningens Aurora Sky Station, på berget Nuolja (900 m ö.h.) erbjuder en fantastisk utsikt över Torneträsk, Abisko nationalpark och Lapporten. En linbana tar er upp till stationen och därifrån är det bara en kort promenad till toppen. I trakten kring Kiruna är valmöjligheterna stora. Vandring- och cykelleder, forsar, grottor och fiskesjöar. Eller varför inte prova på guldvaskning?

KAJAKÄVENTYR I SANKT ANNA SKÄRGÅRD

OM NI ÄR EN FAMILJ SOM ÄR SUGNA PÅ att lära er paddla i sommar kan Sankt Anna Skärgård vara rätt destination för er. Samtidigt som ni utvecklar ett nytt intresse kan ni passa på att upptäcka en fantastisk övärld dit inte alla andra åker. Sankt Anna skärgård, fyra mil från Söderköping, passar perfekt för nybörjarpaddling. Här är antalet motorbåtar färre och tempot lite lugnare än i en del andra skärgårdar. Det gör att paddlingen även passar för barnfamiljer och det finns möjlighet att boka lektioner anpassade efter ålder. Packa med er badkläder, fiskeutrustning och vandringsvänliga skor. I de natursköna omgivningarna finns mycket att upptäcka.

BO BLAND VARGAR I VILDRIKET

I JÄRVSÖ FINNS EN VILDMARKSPARK där djuren lever i sina naturliga livsmiljöer. Det som tidigare hette Järvzoo har bytt namn till Vildriket. Parken är hemvist för över 20 olika nordiska djur som besökaren kommer nära under en promenad genom området. Brunbjörn, varg, lo, räv och ren är bara några av alla djur som ni träffar på. 80 procent av arterna är hotade och Vildriket samarbetar med forskningen för deras artbevarande. För en oförglömlig upplevelse övernattar ni på Varghotellet inne i parken. Från rummens panoramafönster kan ni spana ut på djuren. Helt plötsligt sitter ni öga mot öga med en varg, med bara glaset mellan er. Om ni vågar lånar ni ficklampor och går ut i parken när mörkret lagt sig.