NYHETER I SKIDVÄRLDEN

Snart är den efterlängtade skidsäsongen i full gång. Skidorterna gör sig redo för att ta emot vinterns alla gäster. Vilka nyheter kan vi se fram emot i vinter?

TEXT: INGELA ENGBLOM FOTO: FREDRIK FRANSSON

Nytt skidområde i Järvsö

Järvsöbacken expanderar med ett nytt skidområde inför kommande vinter. Det blir skidanläggningens största investering någonsin med en ny topp att åka ifrån, tre nya nedfarter och en ny 6-stols expresslift. De nya nedfarterna kommer att ligga i direkt anslutning till de nuvarande och den nya liften går från bergets fot och sträcker sig till toppen på den norra delen av området. 

Världens högsta linbana

I juli invigdes Matterhorn Glacier Ride II, den andra etappen av världens högsta sammanhängande överfart med linbana, Matterhorn Alpine Crossing. Den nya liften sträcker sig från Testa Grigia upp till glaciärparadiset Klein Matterhorn och är den sista länken i förbindelsen mellan italienska Cervinia och schweiziska Zermatt.

Toppmodern lift i Lindvallen, Sälen

Söderåsen Express, som byggdes 1988, ersätts till vintern 23/24 med en ny modern expresslift. Nya Söderåsen Express kommer att vara en 6-stolslift med huvar och värme. Sträckningen förändras något så att den blir mer tillgänglig vid dalstationen och mer vindskyddad på berget. Dessutom adderas en släplift i samma område med målsättning att kunna gå i alla väder.

Sella Ronda à la Branäs

Byggnationen av Nötåsen, i Branäs, blir den sista pusselbiten för att binda ihop området så att det går att åka skidor runt hela berget. Succesivt kommer nya boenden att byggas samtidigt som ett nytt skidsystem ska länkas samman med det befintliga åt två håll. Den första etappen blir klar denna säsong. Redan till vintern kommer en ny lång backe och en lift stå klar, samt en transport inklusive skidtunnel under vägen till området.

Det blir ännu bättre i Hemsedal

Till vintern står en ny lift Lodge Express startklar. Det är en 6-stolslift med vindskydd som startar från SkiStar Lodge Hemsedal. Väl på toppen har du hela skidområdet nedanför dig. Den nya liften kan ta upp 3000 skidåkare på fjället i timmen och är över 1733 meter lång. 

Snösäker österrikisk pärla

St Anton, Zell am see, Saalbach… Varför inte testa något nytt i år? Obergurgl är Österrikes högst belägna skidort och en av Alpernas snörikaste. Skidåkningen går ända upp till 3 080 m ö.h. vilket ger en lång säsong. En fördel med Obergurgls skidområde är att det är lite folk i backarna. Byn ligger längst in i Ötztal och hit kommer inte weekendturisterna. Ett måste är att åka till utsiktsplatsen Hohe Mut på 2 670 meter över havet. Härifrån syns inte mindre än 21 snöbeklädda alptoppar. Obergurgl är dessutom en liten charmig alpby som är nästintill bilfri.