Stilla din längtan efter Medelhavet

Socca, ockrafärgade fasader och Le Negresco. Var är vi någonstans? I Nice såklart. Staden som har allt. Strand, cityliv och underbar Medelhavsmat. Förläng sommaren med några dagar på Côte d’Azur.

TEXT : INGELA ENGBLOM

I JULI BÖRJADE FLYGEN gå till Nice igen, om än i begränsad omfattning. Det sydöstra hörnet av Frankrike har varit relativt förskonat under pandemin och förhoppningsvis kommer vi att kunna fortsätta resa hit i höst. Få städer kan möta Medelhavtörstande svenskars längtan som denna pärla på Franska Rivieran. Promenade des Anglais följer den långa stenstranden ända från flygplatsen in till gamla stan, Vieux Nice. Året runt, soliga dagar, ligger folk på stranden och i vattnet. I oktober är havet fortfarande behagligt tempererat samtidigt som det är glest mellan parasollen. Men i första hand är det inte för strandlivet som du ska välja att resa till Nice. Franska Rivieran erbjuder en aura av glamour men också en genuin sydfransk kultur och gastronomi.

GAMLA STAN ÄR ETT MÅSTE. Ett vanligt år hörs amerikanska röster överallt. Inte 2020. I år är det mest franska turister på ”hemester” som strosar runt i de trånga gränderna. Även om krogar och butiker blöder i avsaknad av kryssningsfartygens gäster är det livligt på blomstermarknaden Cours Saleya. Hela veckan, utom måndagar, bjuder torget på en kaskad av färger. Ståndens markiser är lika färgglada som blommorna. Botanisera även bland matförsäljarnas ostar, oliver och korvar. En och annan lavendelprodukt finns också att handla med sig hem.

GAMLA STAN

EN MER GENUIN MARKNAD, där Niceborna handlar sina grönsaker och fiskar, ligger i Libération-distriktet utmed Avenue Malaussena. Det är en ganska lång promenad dit men gillar ni matupplevelser är det värt varenda steg. Här hittar ni också Gare du Sud. Den gamla järnvägsstationen och dess stålkonstruktion har förvandlats till en gastronomisk hall fylld med små krogar och barer. Exotiska växter och stora takfläktar för tankarna till 1920-tal. Lite ostron är aldrig fel eller prova en pasta med tryffel från regionen.

VANDRA TILLBAKA NER MOT stadens tjusiga shoppingkvar-ter. Här finns allt från Dior till H&M. Caféerna ligger tätt vilket är skönt för trötta fötter. Njut av en stark espresso och spana in det varierade folklivet. Är du ute efter lite udda prylar, vin och olivoljor är det bättre att återvända in i gamla stans pittoreska gränder. Passa på och smaka stadens paradrätt socca, kikärtspannkaka. Den beställs med fördel på Chez Pipo som är en populär ”soccakiosk” från 1923.

NICE HAR FLERA KONSTMUSEER värda ett besök. Musée Matisse är min favorit. I en stor pampig villa, lite utanför centrum, hänger en av världens största Matissesamlingar. Det är rofyllt att gå mellan de underbara verken för att sedan slå sig ner under ett olivträd i parken utanför.

OM DU LÄNGTAR EFTER EN höstweekend i Europa finns det mycket som talar för Nice. Det är smidigt att resa hit. Tre timmar med direktflyg och i princip ingen transfer till  hotellet. Det är lätt att göra sig förstådd på engelska och i år  är ingen trött på turister.
Det är ändå för den sydfranska atmosfären du ska resa hit. Lyssna på det vackra språket, känn doften av lavendel och njut av Medelhavets alla smaker. Det är inte konstigt att längtan till Côte d’Azur är svår att stå emot.

TIPS PÅ FRANSKA RESTAURANGER I NICE:

LE TCHITCHOU 29 Avenue Georges Clemenceau
Liten genuin krog med mat ifrån regionen

LA LANGOUSTE 7 Avenue Georges Clemenceau
Exklusiv restaurang med bra priser på lunchmenyn på vardagar

COMPTOIR DU MARCHÉ 8 Rue du Marché
Prisvärt och mycket franskt i Vieux Nice

ATT TÄNKA PÅ:
Regler för munskydd varierar mellan städerna i Frankrike. Under augusti infördes masktvång i centrala Nice – även utomhus. Kontrollera vad som gäller och undvik böter på
135 euro. Allmänt i Frankrike gäller masktvång i alla offentliga inomhusmiljöer. På restauranger får du ta av den när du sitter vid bordet.