”Jag vill att mina bilder ska göra skillnad”

SARA LINDSTRÖM, NATUR- & ÄVENTYRSFOTOGRAF:

Hon trivs bäst i bergen. Ju vildare natur desto bättre. Sara Lindström är en prisbelönt fotograf som besökt mer än 60 länder på sex kontinenter och hennes bilder skildrar ofta äventyrslystna människor i storslagna landskap. Fotografierna är vacker konst samtidigt som de belyser klimathotet och vårt akuta behov att ställa om vår livsstil.

TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: SARA LINDSTRÖM

SARA LINDSTRÖM BOR I EN STUGA utanför Boden, mitt i de norrländska skogarna, men det är inte där hon har spenderat merparten av sitt vuxna liv. Adrenalin- fyllda äventyr och ett sug efter nya upp- evelser har fört henne till mängder av platser runt om i världen. Allt började

REDAN UNDER UPPVÄXTEN ”reste” Sara ofta runt jorden genom dagdrömmar och planerade för framtida besök på spännande platser. När det blev dags att söka till univer- sitetet valde hon, inte helt otippat, geografi och hållbar utveckling. – Det var en perfekt utbildning för mig. Framförallt för att jag var intresserad av världen men också för att jag var otroligt rastlös. Utbildningen gav mig möjlighet att resa ut på olika fältstudier och forskningsprojekt, berättar hon.

DET VAR SOM UTBYTESSTUDENT i Sydafrika som intresset för fotografi på allvar tog fart. Där fick hon möjlighet att gå en nybörjarkurs i fotografering och den skulle komma att bli en vändpunkt i Saras liv. – Så många aha-upplevelser! Som liten hade jag fantise- rat om att bli fotograf men nu förstod jag vidden av vad en kamera kan åstadkomma.

BÅDE UNDER OCH EFTER utbildningen fortsatte hon att resa, nu med kameran i ständig beredskap. Hon experimenterade sig fram och började successivt bygga upp en portfolio. Sara vågade inte tro på att hon skulle kunna leva på sina bilder så efter examen började hon arbeta på Trafikverket. Hon hoppades att nomaden i henne tids nog skulle tyna bort så att hon kunde börja se fram emot ett stadgat liv med arbete och familj. Så skulle det inte bli. När dåvarande pojkvännen lämnade henne tog hon tillfället i akt och bokade en enkelbiljett till Peru och det är nu Saras stora äventyr börjar.

UNDER ETT ÅRS TID RESTE HON
via land och hav genom Syd- och Centralamerika och vidare upp genom västra USA och Kanada. – Tanken var från början att det här skulle bli den sista stora resan innan jag återvände hem för att slå mig till ro. Halvvägs på resan stannade jag upp och betraktade mig själv och min situation. Jag tittade ner på mina trasiga skor och konstaterade att jag aldrig ägt så lite men samtidigt vibrerade av lycka. Jag insåg där och då att jag levde min dröm och lovade mig själv att aldrig sluta, så länge det gjorde mig lika euforisk, berättar hon. Valet att fortsätta resa och fotografera blev en självklarhet och det dröjde inte länge innan olika reseföretag gav henne förtroendet att börja fotografera deras destinationer runt om i världen. Inkomsterna var mer än tillräckliga för att Sara skulle kunna fortsätta sitt äventyrliga liv med egna resor mellan fotojobben.
– Storslagna berg lockar mig året runt. Jag klättrar på sommaren och åker skidor på vintern. Ju extremare desto bättre.

EN AV DE PLATSER PÅ JORDEN som haft allra starkast inverkan på Sara är västra Kanada där hon snabbt blev förälskad i den dramatiska och enorma vildmarken. Klippiga bergen skulle snart komma att bli hennes andra hem dit hon återvänt varje år (när det inte är pandemi). – Om jag måste välja en favoritdestination blir det absolut Alberta och British Columbia i Kanada. Jag älskar de stora vidderna men också människorna, det enkla livet och närheten till den otämjda naturen där.

DET ÄR GOTT OM GRIZZLYBJÖRN, varg och pumor i området men det hindrar inte Sara från att ge sig ut själv längs outforskade vägar långt bortom civilisationen med sin kamera. Det var under en sådan improviserad roadtrip genom Banff National Park som hon helt plötslig fick se en enorm rökpelare resa sig mot himlen. Skogen brann. När andra bilar vände om kunde hon inte låta bli att närma sig elden. Vägen tog henne över en flod som blev en barriär mellan henne och de gigantiska eldflammorna. Där stannade hon, tog fram kameran och fotade en rad av bilder.
– Det var det bland det vackraste och samtidigt det mest skräckinjagande jag någonsin har sett. Klimathotet bokstavligen tornade upp sig framför mig, berättar hon

BILDERNA BLEV STARKA OCH TALANDE. När årets internationella ”miljöfotograf” skulle utses 2016 skickade hon in några av dem. Av 10 000 fotografer blev hon utsedd till ”The Environmental Photographer of the Year”. Sedan dess har hennes bilder publicerats i några av världens största tidningar som The Guardian, BBC News, The Globe and Mail och Geographical.
– Jag vill att mina bilder ska göra skillnad och få människor att tänka till. Det handlar om vår gemen- samma planet. Det finns så otroligt mycket viktigt och vackert att bevara.

SÅ KOM EN PANDEMI. Sara arbetade med en videoproduktion i Spanien när landet stängde ner och införde utegångsförbud. När hon lyckats återvända till Norrbotten var det på obestämd tid för första gången i hennes vuxna liv. Hon trodde att det skulle göra henne galen av längtan ut i världen igen, men istället infann sig ett lugn hon sällan skådat. Sara började se sig om på den plats hon övergav redan i tonåren och insåg att norra Sverige är bland de finaste platserna på jorden. Idag bor hon själv, långt ute i skogen, i en stuga på en gård som tillhört hennes familj i generationer.
– Här är det tyst och lugnt – en stor kontrast till mitt kringflackande liv och jag känner en total ro i själen. Det är som om jag äntligen har hittat hem och det har jag pandemin att tacka för.

FÖR HENNE, GLOBETROTTERN, var norra Sverige ett relativt outforskat område. Sedan hon återvänt har hon rest runt och fotograferat, hon har träffat passionerade och driftiga människor som jobbar med naturturism och hon har blivit starkt inspirerad. Genom egna workshops och retreats ger hon idag andra människor chansen att uppleva arktiska äventyr i hennes hemtrakter samtidigt som de får lära sig att fotografera och komma närmare naturen och sig själva.
– Jag delar med mig av de kunskaper jag samlat på mig genom åren, men framförallt upplever vi norrsken, vida vidder, badar isvak och njuter av gemensamma måltider och goda konversationer kring elden. Det är ett sätt för mig att väva samman min passion för fotografering med min livsfilosofi om en hållbar värld. Förhoppnings- vis kan jag snart ta konceptet med mig ut i världen. Tänk att få göra samma sak i mina favoritberg i Kanada eller på andra fantastiska platser som jag upptäckt under mina resor.

Förutom Kanada och norra Sverige, vilka är dina andra favoritdestinationer?
– Södra Alperna på Nya Zeeland ligger mig varmt om hjärtat. Runt Wanaka finns otillgänglig natur där jag upplevt både fantastiskt alpin klättring och extrem skidåkning. Alaska och norra Norge är också favoriter på grund av de mäktiga landskapen. Chamonix är en annan plats som jag ofta återvänder till – bergssportens mecka i Europa är helt makalöst vackert.

Vad tror du om din framtid?
– Än finns det många platser kvar som jag vill utforska och fotografier jag drömmer om att ta. Polartrakterna lockar kanske extra starkt just nu. Min önskan är att mina bilder ska inspirera fler till att vilja ge sig ut i vildmarken och upptäcka samma magi som jag har hittat där. Det vi lär oss att älska, det vill vi bevara.