COSTA BLANCA Drömmar om ett eget boende i Spanien

Trött på snöslask, mörker och kyla? Tänk att kunna fly till sol, ljus och en behaglig temperatur när du själv vill. Just nu ligger många drömboenden ute till försäljning i Spanien. Det gäller bara att vara öppen för ett annat slags sätt att göra affär.

TEXT: INGELA ENGBLOM

EN BADORT PÅ COSTA BLANCA i Spanien går en kvinna runt med mobilens kamera riktad ifrån sig. På svenska hörs hon berätta om butiker och restauranger hon passerar. På stranden pekar hon ut platserna för sommarens yogaoch vattenaktiviteter. Hon går vidare till ett bostadsområde och in genom en grind till en trädgård. Här pratar hon om väderstreck och kvällssol innan hon kliver in i huset. Här fortsätter samtalet med personen på andra sidan ”tråden”. – Facetime funkar jättebra. Vi går igenom varenda liten vrå i boendet. Det är så försäljningen går till idag, berättar Annelie Hedlund, fastighetsmäklare i Torre de la Hordada.

PANDEMIN HAR SLAGIT HÅRT mot bostadsmarknaden i Spanien. Under andra kvartalet 2020 minskade svenskars bostadsköp i Spanien med 46,7 procent enligt spanska inskrivningsmyndigheten. Corona satte också stopp för visningsresor och bomässor. Idag sker all försäljningen på distans med digitala visningar. – Det är inte så knepigt som det låter. Jag blir kundens ”personal shopper” och guidar dem runt i både omgivningar och rum, berättar hon.

TRAGISKT NOG FINNS DET många objekt till salu idag. Människor har förlorat sina arbeten och Brexit tvingar engelsmän att lämna sina sommarparadis. Bostadspriserna i Spanien sjunker samtidigt som utbudet ökar. – För de som funderar på att köpa kan det vara ett bra läge att göra det nu. Idag finns goda chanser att göra en bra affär och förverkliga sina drömmar, säger Annelie.

SJÄLV UPPFYLLDE HON SINA husdrömmar för fem år sedan. Köpet av semesterboendet ledde till ett karriärsbyte och nu är hon mäklare på en svensk fastighetsbyrå på Costa Blanca. – Jag har aldrig ångrat mitt beslut. Jag har ett roligt jobb i ett underbart klimat. Dessutom är det billigt att leva här och stämningen är avslappnat skön.

NAMNET COSTA BLANCA syftar på kustens 20 mil vita sandstränder. Ovanför är landskapet kuperat och rikt på aktiviteter som vandring, klättring och golf. Det geografiska läget gör att efterfrågan på att hyra semesterlägenheter och hus är stort. Många svenskar som köper ett eget boende här kan därför finansiera det genom att hyra ut till turister, oftast under sommarperioden då de själva vill vistas i Sverige. Proceduren kring uthyrningen är enkel och smidig. Då arbetskraften är billigare i Spanien än i Sverige är det många som väljer att anlita städhjälp och en ”key holder”. Hantverkare är också prisvärt vilket kan vara bra att ha i åtanke vid ett husköp på distans. – En eventuell renovering behöver inte bli så kostsam. Det i sin tur gör investeringen mindre riskfylld, säger Annelie.

Har du något tips att ge till de som funderar på att förverkliga sina drömmar i Spanien?
– Att behöva sälja innebär alltid en kostnad. Mitt tips är därför att se långsiktigt på investeringen. Passa på att satsa lite högre nu när priserna är lägre. Läget är a och o. Ett badrum kan du alltid göra om men läget kan du inte flytta på. Tänk havsnära! Det ökar värdet på fastigheten, gör det lättare att hyra ut och framförallt kommer ert semesterboende leva upp till era drömmar.