”Upptäck glädjen med snö och skidåkning i vinter”

Vad kan väl vara mer magiskt än en tur ut på fjället en vacker vinterdag? Gnistrande snö och en matsäck i ryggan. Mer komplicerat än så behöver det inte vara. Svenska Skidförbundet har som mål att få så många som möjligt att upptäcka den glädje och nytta som skid- och snowboardåkning ger. Om du inte har prövat förr
– ta chansen i år!

TEXT: INGELA ENGBLOM FOTO: SKISTAR (DÄR INGET ANNAT ANGES)

SOMMAREN 2020 VAR det många som fick upp ögonen för vad Sverige har att erbjuda. Hemestern bidrog till att vi upptäckte nya platser och prövade aktiviteter vi aldrig tidigare utövat. Karin Mattsson, ordförande i Svenska Skidförbundet tror att trenden kommer att hålla i sig.

– Sannolikt kommer vi att fortsätta upptäcka Sverige i vinter – och då på skidor eller varför inte snowboard. Kanske blir vintern 20/21 en säsong då fler tar chansen och vågar testa något nytt, säger hon.
 Frisk luft och motion, naturupplevelser och äventyr, lek och gemenskap. En skidresa kan se ut på oändligt många sätt. Oavsett om du väljer att åka på längden eller tvären, i snabb takt eller i sakta mak, kommer en känsla av glädje att infinna sig.
– Den lustfyllda upplevelse som snö och skid ellersnowboardåkning ger borde alla få pröva på någon gång, säger Karin Mattsson.

Foto: Bildbyrån Foto: Bildbyrån

SKIDÅKNING BEHÖVER INTE vara komplicerat. Ofta tänker vi på branta pister och höga farter men det finns många alter-nativ att välja mellan. Du kan börja med att spänna på dig ett par turskidor och glida ut i naturen. Njut av fjällvärldens vida och vita vidder. Känn lugnet och upplev tystna-den. Kaffet och mackan smakar extra gott efter några kilometer i spåret. Vill du testa att åka utför finns det även massor av nybörjarvänliga pister.

FÖR KARIN MATTSSON är skidglädje en naturlig del av livet. Hon är uppväxt i Jämtland och har åkt skidor lika länge som hon har kunnat gå. Kärleken till snö är något hon önskar att fler skulle få chans att uppleva.
– Förr i tiden var det en självklarhet. Vintrarna var kallare och fler hade möjlighet att åka skidor, åtminstone på längden. Det har förändrats. Urbanisering och klimat-förändringar har gjort att allt färre har tillgång till snö på ett naturligt sätt. Dessutom kommer en stor del av vår befolkning idag från länder där skidåkning inte existerar. En av Svenska Skidförbundets viktigaste uppgifter är att ge fler möjlighet att upptäcka skid- och snowboardåkningen och alla dess fördelar, berättar hon.
”Alla på snö” och ”Alla barn har rätt” är två exempel på satsningar med syfte att skapa möjlighet för fler unga att testa olika sätt att åka på snö. Skolor och fritidsverksam-heter får hjälp med utrustning, material, utbildning och ledare.
– I ett första steg vill vi att så många som möjligt ska få pröva på. Sedan hoppas vi naturligtvis att de ska fastna för idrotten och därefter kanske till och med engagera sig i en förening eller börja tävla, säger Karin Mattsson.

SVENSKA SKIDFÖRBUNDET BESTÅR av tio olika grenar. För-utom alpin- och längdåkning finns snowboard, telemark, skicross, freeski, backhoppning, puckel, speedski och rullskidor. Bredden är stor så det finns något för de allra flesta. Utmaningen för förbundet är att göra idrotterna tillgängliga för fler.

EN FÖRUTSÄTTNING FÖR skid- och snowboardåkning är naturligtvis att det finns anläggningar med spår och liftar. Vårens nedstängning av liftsystemen var tuff, även om den var nödvändig, och drabbade fjällvärlden hårt. Karin Mattson är ofta i Lofsdalen och Åre har sett vad det har gjort med bygden. Nu tror och hoppas hon på en vintersäsong med många – och även nya – åkare på fjället.
– Tveka inte – våga testa! Alla i gruppen eller familjen behöver inte åka lika mycket eller lika snabbt. Även om ni är på olika nivåer kommer ni att uppleva en härlig gemenskap och glädje. Alla kan ha kul på skidor och snowboard!

TIPS FRÅN KARIN MATTSSON:

Om du är intresserad av att pröva att åka men inte vet var du ska börja kan du kontakta någon av Svenska Skidförbundets 1 300 föreningar. De är utspridda över hela landet och de flesta erbjuder nybörjarverksamheter. Besök skidor.com/hittaklubb och ta reda på vart du har din närmsta förening – där du bor eller dit du ska åka. De har duktiga ledare som endera kan erbjuda dig aktiviteter eller lotsa dig vidare.

SVENSKA SKIDFÖRBUNDET
Svenska Skidförbundet bildades den 11 december 1908 och är ett av de största idrottsförbunden i Sverige. SSF har till uppgift att främja och administrera skid- och snowboardidrotterna i Sverige på sådant sätt att de följer den svenska idrottsrörelsens verksamhetsidé samt företräda sina idrotter i utlandet.
Drygt 114 000 medlemmar är organiserade i cirka 1 300 föreningar som är indelade i 23 distrikt från norr till söder. Det finns tio olika grenar att välja mellan – som passar motionär och elit, barn och senior.