MED TINNAR & TORN i sydöstra Skåne

Gör en utflykt till fyra skånska slott, två kloster och en medeltidsborg.Rundan är en samling av sju kulturskatter i sydöstra Skåne.Vandra, cykla eller åk bil mellan sevärdheterna. Upplev natur, historia, kultur och
gastronomi under en magisk tur.

TEXT: INGELA ENGBLOM

SVANEHOLMS SLOTT

UTE PÅ EN UDDE I SVANEHOLMSSJÖN ligger Svanholms slott. Byggnaden uppfördes 1530 och är en imponerande renässansborg byggd i en fyrkant kring en borggård. Svaneholms mest kända ägare är Rutger Macklean. Han var en radikal tänkare som reformerade jordbruket genom att introducera enskiftet på 1780-talet. Flera av rummen har stått orörda i flera hundra år. Området kring Svaneholms slott bjuder på fina naturupplevelser och här finns Slottsrestaurang och butik.

ÖVEDSKLOSTER

VACKERT BELÄGET I ETT BÖLJANDE landskapet vid Vombsjön ligger Övedskloster. Hans Ramel, kallad ”Bygge-Hans”, lät uppföra slottet 1776. Tillsammans med borggårdar, flyglar, alléer och park räknas slottet idag som en av de förnämsta rokoko-anläggningarna i Sverige. Slottsparken står alltid öppen för besökare och själva slottet och gården visas på förfrågan. Missa inte den unika naturen och vandringslederna kring klostret.

BJÄRSJÖLAGÅRDS SLOTT

PLATSEN DÄR BJÄRSJÖLAGÅRDS SLOTT ligger har en lång och spännande historia. Tidigt huserade den danske kungen Valdemar Atterdag här. Borgen Beritzholm stormades sedan på 1500-talet av missnöjda bönder och en del av stenen användes för att bygga dagens slotts som stod klart 1766. Bjärsjölagård utvecklades till ett framgångsrikt gods med jordbruk och utvinning av kalk. Idag är slottet ett hotell med restaurang vilket gör platsen till ett utmärkt övernattningsstopp under Slottsrundan.

CHRISTINEHOFS SLOTT

CHRISTINEHOF ÄR INGET HERRESÄTE utan ett kvinnosäte! Det gyllene barockslottet uppfördes 1741 av Christina Piper som var en framgångsrik företagare. I slottets närhet ligger Alunverket som gjorde henne till en av Sveriges rikaste kvinnor. Christinehof är idag ett kulturpalats som drivs av kulturföreningen Christinas Wänner. Ett rikt utbud av vandringar, utställningar och föreläsningar berättar historien om slottets byggkvinna och hennes samtid. I entrén till slottet ligger ett charmigt café och i den omgivande ekoparken finns både korta och längre vandringsleder. Öppet helger till och med 2 oktober.

KRONOVALLS VINSLOTT

KRONOVALL ÄR ETT VINSLOTT med mat och logi i fransk barockstil, omgivet av vallgravar och en trädgård med formklippt buxbom. Den tjusiga interiören är densamma som på 1800-talet. Om ni väljer att övernatta får ni kanske möta slottsspöket, en olycklig adelsflicka som drunknade i vallgraven när hon i smyg skulle träffa skogvaktarens son. Kombinera Slottsrundan med en härlig weekend och njut av en flerrättersmiddag baserad på säsongens skafferi och skånsk tradition.

GLIMMINGEHUS

GLIMMINGEHUS ÄR NORDENS BÄST bevarade medeltidsborg och ett av Sveriges 15 världsarv. Bygget av borgen påbörjades 1499 då Skåne tillhörde Danmark. På Glimmingehus kan du uppleva levande medeltid, träffa guider i tidsenliga kläder och följa med på visningar av borgen. På borgholmen ligger också ett museum där utställningen Borgfolk visas. Den handlar om de människor som levt på Glimmingehus från medeltiden och framåt.

KLOSTRET I YSTAD

OMGIVET AV PRUNKANDE TRÄDGÅRDAR med örter, fruktträd och rosor är klostret en rogivande oas mitt i Ystad. Men klostrets mer än 750-åriga historia innehåller mycket dramatik. Gråbröderna som grundade klostret i mitten av 1200-talet drevs bort under våldsamma former under reformationen. Bakom de tjocka, röda murarna huserar idag Ystads stadshistoriska museum med utställningar, butik och kafé.