Skridskoskär PÅ SPEGELBLANKT FRUSET VATTEN

Att åka långfärdsskridskor är en magisk upplevelse och vi bor i ett land med unika möjligheter till fin is. Få länder har så många sjöar och långa havskuster som Sverige. Från Skåne i söder till Lappland i norr går det att åka långfärdsskridskor – om bara förutsättningarna är de rätta.

TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: JÖRGEN SCHWARTZ/FRILUFTSFRÄMJANDET

ATT ÅKA LÅNGFÄRDSSKRIDSKOR är en naturupplevelse utöver det vanliga. Att tyst glida fram över isen ger ett helt nytt perspektiv till landskapet. Många småsjöar fryser innan snön kommer och under snöfattiga vintrar kan till och med havet lägga sig. Men det gäller att ha respekt för isen. Att åka långfärdsskridskor på naturis kräver både kunskap och sällskap. Utmaningarna som du ställs inför är många. För din säkerhet är det därför viktigt att du åker i grupp, gärna med en förening. Allra bäst är det att börja med en kurs och lära sig teknik och isbedömning. Friluftsfrämjandet och landets långfärdsskridskoklubbar har utbildningar runt om i Sverige, för både stora och små. När du har gått en kurs kan du följa med på deras turer. Det är alltid is- och väderförhållanden som bestämmer vart utflykten går. Ledarna har förberett sig genom att spana in var dagens bästa isar finns. De har även tillgång till Skridskonätet som är en källa för is- och färdrapporter i realtid.

STOCKHOLMS KLIMAT ÄR BRA
för naturis. Vintern växlar mellan kyla och blask, vilket gör att snön ofta smälter och vattnet fryser. En gynnsam vinter går det att åka skridskor i hela Stockholms skärgård. Blidö är en klassisk utgångspunkt liksom Ingaröfjärden. Mälaren kräver riktig kyla men när isen väl lagt sig går det att åka runt Mälaröarna och bort mot Sigtuna och Bålsta.


DALARNA ÄR ETT ANNAT MECKA för långfärdsskridskoåkare. Sjön Runn mellan Falun och Borlänge är ett populärt utflyktsmål. Här finns en 70 kilometer lång plogad bana. Orsasjön och Siljan är två andra exempel på fina skridskosjöar i Dalarna.

DET ÄR ÄVEN MÖJLIGT ATT GE sig ut på isen utmed Västkusten och kring Göteborg. Här blir naturupplevelsen helt annorlunda och saltvattnet gör isen grövre och mer porös. De lokala långfärdsskridskoklubbarna kan bidra med dagsfärsk information.

LÄNGRE NORRUT ÄR ISARNA SOM finast på hösten innan snön har lagt sig. På många platser plogas banor på de tjocka isarna. Ett exempel är långfärdsskridskoleden ”Medvind” på Storsjön. Den utgår från Östersunds hamn och bjuder på en härlig tur med fjällen i horisonten. 

UTRUSTNING PÅ PLOGADE BANOR:

• isdubbar och hjälm
 • stavar, knäskydd och rejäla handskar.

UTRUSTNING PÅ FRIA ISAR:

Vid åkning på fria isar behövs en mer omfattande säkerhetsutrustning.
Förutom ovanstående krävs:
• ispik, räddningslina och flythjälp
• ryggsäck med höftbälte och grenrem
• klädombyte i vattentät förvaring
(fungerar även som flythjälp)
• mobiltelefon i vattentät förvaring
• barn bör alltid ha flytväst
Sist men inte minst – åk alltid i
sällskap, för din säkerhet och
trevnads skull.