Välgörande vinterbad

Ökad energi, bättre immunförsvar och beroendeframkallande endorfinkickar. Anledningarna till att allt fler ägnar sig åt vinterbad är många. Kallbad kan också bli ett fantastiskt sätt att upptäcka nya och vackra platser på.

TEXT: INGELA ENGBLOM

ÄR 2023 ÅRET DÅ DU SKA börja vinterbada? Vågar du trotsa minusgraderna genom att sätta på dig mössa och doppa dig i iskallt vatten? Sedan pandemin har sociala medier översvämmats av bilder på kallbadande människor. Många vittnar om alla fördelar med vinterbad. Sömnen blir bättre, stresstoleransen större och den mentala styrkan ökar.

ÄVEN FORSKNINGEN visar på att kallbad ger positiva effekter på vårt immunförsvar, hjärna och ämnesomsättning. Det som händer rent fysiskt är att blodtrycket stiger och blodkärlen drar ihop sig. Instinkten säger dig att du ska rusa upp ur vattnet så fort du kan. Det är den reaktionen som det gäller att ta sig förbi. Kallbad handlar om att ta kontroll över andningen, stanna kvar i kylan tills chocken avtar och komma åt de delar av hjärnan som styr dina instinkter. Det är då de positiva hälsofördelarna uppstår. Endorfiner frigörs och de kan lindra både nedstämdhet och smärta. Det är inte konstigt att vinterbad anses vara beroendeframkallande.

NÄR DU VÄL LÄRT DIG ATT NJUTA av iskalla dopp kommer förhoppningsvis insikten om att Sverige är fyllt av vackra platser som uppmuntrar till kallbad. Kanske väljer du Skånes kust på vintern och Lapplandsfjällen på sommaren. Många hotell och spa erbjuder kallbad i kombination med en avkopplande vistelse. Låt vinterbadet bli en hälsosam och spännande resa mot nya upptäckter.

8 TIPS FÖR NYBÖRJARE

SOM MED SÅ MYCKET ANNAT I LIVET KRÄVS DET BÅDE TRÄNING OCH KONTINUITET FÖR ATT NÅ RESULTAT. DET FINNS EN HEL DEL ATT TÄNKA PÅ INNAN DU TAR DITT FÖRSTA VINTERDOPP.

• Om du aldrig provat kallbad tidigare är ett ”hett” tips att börja duscha kallt hemma för att träna upp blodkärlen. 

• Välj sedan en badplats med stege så att du enkelt kan kliva upp och ner ur vattnet, helst i lä. 

• Ha mössa på dig och gärna badskor och vantar. Lägg ut torra kläder på land så de är lätta att komma i efteråt. • Bestäm dig för att badet ska bli av, känn inte efter för mycket. Fokusera på att andas lugnt, sänk ned kroppen långsamt i vattnet, slappna av och njut.

• Doppa hela kroppen upp till nacken för att få igång kroppens egen värmealstring. Doppa däremot inte huvudet om du inte är van att bada kallt. Det räcker med ett snabbt dopp i början. 

• Bada tillsammans med någon
– peppa varandra och ha koll.

 • Ha en mobiltelefon tillgänglig med 112-appen installerad. Har du högt blodtryck eller hjärtproblem i familjen bör du ha kontaktat läkare före det första kallbadet.

 • Ta med dig något varmt att dricka efter badet och byt snabbt om till torra kläder.