Citybreak i svenska storstäder

Hösten är en perfekt tid för en kortare storstadssemester. Valet brukar kanske stå mellan Berlin, Barcelona och Paris. I år upptäcker vi Stockholm, Göteborg och Malmö. Tre helt olika men lika häftiga städer.

STOCKHOLM

-urbant & grönt

I SVERIGES HUVUDSTAD finns alltid något nytt att upp-täcka. Det gäller för såväl turister som Stockholmare. När Gamla Stan med Slottet är avklarat väntar oändligt med upplevelser – för alla smaker. Varva shopping i city med en skön promenad runt Djurgården eller varför inte upptäcka Stockholm från vattnet. Ta en båttur under alla broar eller hyr en kanot och paddla i kanalerna vid Djurgården eller Långholmen. Cykel och segway kan också ge ett nytt perspektiv till stan. Även om Stockholm är en stressig storstad går det alltid att hitta en lugn och grön oas att slå sig ner i. Kontrasterna är många. Trendiga barer och exklusiva restauranger mö-ter mysiga kaféer och enkla kvarterskrogar.

Stadsdelarna och dess invånare skiljer sig också åt. Att vandra från Södermalm till Östermalm är en resa mellan olika kulturer. De flesta muséerna har öppnat upp igen. På Nationalmuseum visas Sara Danius nobelklänningar och på Armémuseet kan man lära sig mer om kvinnorna i svensk underrättelsetjänst under andra världskriget. Missa inte heller Fotografiska vid Slussen eller The Viking Museum på Djurgården.

Besök visitstockholm.com för flera tips.

GÖTEBORG

-Nordens vänligaste stad

GÖTEBORG ÄR DEN PERFEKTA weekendstaden av många anledningar. Det mesta finns inom gångavstånd och man kan alltid hoppa på spårvagnen. Gågatorna myllrar av shoppingmöjligheter och mysiga caféer. På kvällen är Avenyn ett måste med sitt härliga folkliv, sina trendiga krogar och barer. Att staden är känd för att vara Nordens vänligaste gör ju inte saken sämre.
 Besök Göteborgs Stadsmuseum. Öppettiderna är något begränsade men utställningen ”Frispel om scenkonst i förvandling 1960-2000” visas som planerat. Ett annat mås-te är Göteborgs konstmuseum med en av norra Europas främsta samlingar. Den trädgårdsintresserade kan vandra mellan Slottsskogen, Botaniska trädgården och Trädgårds-föreningen.

 Göteborgs utbud av krogar är ständigt under utveckling och förändring. Trots tuffa tider har flera nya krogar öppnat i Göteborg det senaste halvåret. Diket, Huggorm! och Rollin’ Bistros är bara några exempel. Det går inte att lämna staden utan att ha njutit av en stor räkmacka. Göteborgs läge på västkusten, med närheten till havet och Nordsjöns kalla vatten, gör staden till ett paradis för dig som tycker om fisk och skaldjur.

Mer info på goteborg.com

MALMÖ

- som en resa utomlands

VAR DET BERLIN DU DRÖMDE om inför höstens weekend-resa men fick tänka om? Ja, då kanske Malmö är rätt stad för dig. Sveriges tredje största stad har en av landets yngsta befolkningar och en av de mest multikulturella. Atmosfären är kontinental, nästan som att resa utomlands. På Möllevångstorgets marknad trängs färgglada grönsaks-stånd och det doftar exotiskt av starka kryddor. Många går hit för att köpa sig en falafel men runt torget ligger en rad krogar med kulinariska influenser från hela världen. Malmö lär ha fler restauranger per invånare än någon annan stad i Sverige. Några av dem ligger runt medeltids-platsen Lilla Torg, som är ett måste för en turist i Malmö. Här lyser uteserveringarnas värmelampor långt in på hösten.

 För dig som inte varit i Malmö på många år kommer vistelsen att bjuda på många överraskningar. Nya stads-delar och spännande arkitektur. Det moderna lever sida vid sida med det gamla. Ta en promenad till Malmö Museer som bland annat består av Nordens äldsta bevarade renäs-sansslott. Passa på och fika i Slottsträdgårdens mysiga kafé. Konstintresserade har all anledning att besöka Malmö i höst. Moderna Muséet visar Hilma af Klint men glöm inte att förboka biljett

För mer information: visitskane.com och malmo.se