
Nu hägrar semestern och hängmattan. Inget är väl mer avkopplande än att låta sig uppslukas av en deckare. Som varje sommar har Mari Jungstedt släppt en ny spänningsroman. Låt dig inspireras av miljön i och kring Málaga samtidigt som den kusliga mordgåtan nystas upp.
TEXT: INGELA ENGBLOM | FOTO: RICKARD L. ERIKSSON (DÄR INGET ANNAT ANGES)
SOMMAREN ÄR RÄDDAD! För många deckarslukare blir det ingen sommar utan en ny deckare av Mari Jungstedt. Hon sviker oss inte i år heller. Den andra juni släppte hon den tredje fristående delen i Málagaserien. När stjärnorna faller är den 23:e romanen som hon skrivit på lika många år. När vi talas vid, kring Valborg, är hon på väg till sitt hus på Gotland för den sista korrekturläsningen.
– Det är samma overkliga känsla varje gång. Jag fattar inte att jag har lycktas få ihop det en gång till, berättar Mari Jungstedt.
I DE TVÅ TIDIGARE BÖCKERNA av Málagasviten har vi fått lära känna Lisa Hagel och Hector Correa. I När stjärnorna faller blir det ett kärt återseende. Lisa, som i den första delen, lämnade Sverige i chock efter en skilsmässa har nu både ett hus i en liten by och ett jobb som journalist på Svenska Magasinet. Mot den spanska polisen Hectors vilja hjälper hon till att lösa ett mord på en svensk kvinna bosatt i Marbella. Den stora frågeställningen är självklart vem förövaren är, en annan viktig fråga är om Lisa och Hector ska bli ett par i den här romanen. Samtidigt som intrigerna utspelar sig tar Mari Jungstedt med läsaren på en upptäcktsfärd i Málaga och dess omgivningar.
– Det är en dynamisk stad, lika ungdomlig som rik på historia. Málaga är den spanska kulturens vagga. Det märks i allt från mattradition och flamencodans till vackra byggnader och historiska sevärdheter, säger hon.
DET VORE LÄTT ATT ANTA att Mari Jungstedt tar varje bok för given, att skrivandet går som på ett löpande band. Så är det absolut inte bedyrar hon. Varje år är hon lika fascinerad över att hon lyckas knyta ihop berättelsen och ge boken ett slut. – Det är ett väldigt speciellt ögonblick när det händer. I samma stund öppnas ett nytt fönster för nya berättelser. De bara kommer till mig efter månader av tunnelseende. Hon pratar om fragment. Under den period på året då hon skriver är hon helt fokuserad på det hon bestämt sig för att berätta. Men så fort ett manus är inlämnat för tryck är hon mottaglig för nya romanidéer. – Det klickar till i huvudet och fragment som vilat där dyker upp till medvetandet. Ofta är det händelser som jag varit med om, platser som jag har besökt och människor som jag har träffat, berättar hon.
NÄR VI TALAS VID, och det är dags för det sista korrekturet, har fragmenten börjat väckas till liv igen. En synopsis håller redan på att ta form. Det kommer att bli en ny romansvit på en ny plats. Var får jag inte veta då det fortfarande är hemligt. Att det ligger månader av research framför henne råder det dock inget tvivel om. Miljöskildringarna är mer än biroller i Mari Jungstedts böcker.
– Som författare blir jag påverkad av den plats jag befinner mig på. Det är ingen slump att det blev 18 böcker om kommissarie Knutas på Gotland. Jag har en förankring till ön då den är som mitt andra hem. Den kontrastrika miljön passar dessutom bra för deckare.
I HUSET PÅ SYDVÄSTRA GOTLAND hittar hon arbetsro. Under många år var hon gift med en gotlänning och har lärt känna ön och dess invånare. Med sitt smittsamma skratt berättar Mari Jungstedt att deras två gemensamma barn har 27 kusiner på ön. – Det är inte konstigt att många av mina fragment uppstått ur den gotländska miljön. Vi som läst Knutas-serien har genom böckerna fått bekanta oss med olika delar av Gotland. I hennes femte spänningsroman, I denna ljuva sommartid, tar hon oss med till Gotska Sandön. Det är en plats hon gärna återkommer till.
– Det är den ensligaste ön i Östersjön vilket gör den helt unik. Det är ödsligt, kargt och svårtillgängligt. Milsvida stränder med böljande sanddyner, rogivande tallskogar och massor av sälar. Här råder den absoluta tystnaden. Bästa tid att resa hit är under sensommaren då vattnet fortfarande är varmt och antalet besökare har minskat. Det går att övernatta i tält eller stuga och jag brukar alltid gå upp tidigt på morgonen. Då får jag ha stranden för mig själv.
I HENNES SJUNDE ROMAN Den dubbla tystnaden besöker vi ytterligare två gotländska öar, Fårö och Stora Karlsö. Mari Jungstedts miljöskildringar är rika på detaljer vilket lockar läsarna till att göra egna besök.
– Mitt favoritställe på Fårö är Norsta Auren. Den breda sandstranden är nästan overkligt vacker, den skulle lika gärna kunna ligga på Bali. Stora Karlsö är ett annat spännande utflyktsmål. Från Klintehamn är det bara en dryg halvtimmes båtresa men det är som att förflytta sig till en annan värld. I månadsskiftet mellan juni och juli kastar sig tusentals sillgrissleungar från klipporna. Ett tips är att övernatta i de gamla fyrvaktarbostäderna och uppleva den dramatiska naturen och det rika fågellivet när dagsturisterna lämnat ön.
DET MÄRKS ATT MARI JUNGSTEDT är journalist i grunden. Hon är noga med sin research. Málagasvitens tre böcker tar oss med till färgstarka och autentiska miljöer. Restaurangbesök, strandpromenader, flamencokurser… Vi får smaka maten, känna dofterna och insupa atmosfären. Om du läst hennes böcker har du förmodligen också insett att mycket av det som berättas är hämtat ur hennes eget liv. Hon skildrar en barndom med mobbning och en alkoholiserad förälder.
– För oss författare är skrivandet en vän att hålla i handen. Titeln på min debutroman Den du inte ser, syftar inte bara på gärningsmannen utan framförallt på barnet som inte blir sett. Den största anledningen till att jag började skriva var att jag ville berätta om barns utsatthet och att ge dem en röst.
FÖR TROGNA LÄSARE har det blivit en kär tradition att ta med sig Mari Jungstedts senaste på semestern. Varje försommar sedan 2003 har hon levererat en ny deckare att packa i resväskan. Men när hon själv åker på semester blir det inte många böcker i packningen.
– Jag älskar att resa till solen och vill inte störa solningen med en bok. Läser gör jag på flyget till och från destinationen men sedan vill jag bara njuta av solstrålarna och värmen. Jag har inga problem med att ligga fyra veckor på en liten sandstrand och göra ingenting, berättar hon.
MARI JUNGSTEDT ÄR DESTO mer aktiv under sommar ledigheterna i Sverige. När hon är på Gotland rider hon på islandshästar och leder turer flera gånger i veckan. – Det är något som jag verkligen kan rekommendera. Att galoppera och tölta utmed havet är en magisk naturupplevelse som ger ro i själen.
Förutom Gotland, har du några andra smultronställen att tipsa om?
– Stockholms skärgård är alltid rätt. Jag älskar att ströva utmed havet. Har man inte varit i ytterskärgården är Rödlöga och Svartlöga fina utflyktsmål. Jag skulle också vilja slå ett slag för Storlien i Jämtland. Bara sex mil norr om Åre ligger denna glömda pärla med forsande vattenfall, vindpinad fjällbjörk och flockar av renar. Här får besökarna uppleva den riktiga vildmarken.
Du som reser så mycket, har du några packningstips?
– Jag är världens sämsta på att packa. Jag utgår ifrån ”utifall-att-principen” vilket är det värsta man kan göra. Jag har för mycket av allt med mig och får alltid betala för övervikt. De där små plastpåsarna för flytande produkter är ingenting för mig. Jag packar en kasse med fullstora flaskor, precis som om det inte skulle finnas badrumsprodukter på resmålet. Efter alla år har jag fortfarande inte lärt mig.
Vad ser du mest fram emot i sommar?
– Färskpotatis och jordgubbar men framförallt att få tid till att umgås med familj och vänner. Det jag uppskattar mest med Sommarsverige är de tidiga morgnarna. Fågelsången, de friska dofterna och dagens första solstrålar. Det är ”golden moments”, härliga stunder att leva på länge.

KORT OM MARI JUNGSTEDT
FÖDD: 1962 i Stockholm
BOR: På Södermalm, men har hus på
Skarpö, Gotland och i Storlien.
FAMILJ: Barnen Rebecka och
Sebastian, sambon Ingemar Nord.
AKTUELL MED: När Stjärnorna faller
– den tredje fristående delen i deckarserien
Málagasviten om Lisa Hagel
och Hector Correa
BAKGRUND: Journalist och programledare.
Sedan 2003 författare.
Gotlandsseriens 18 delar med
kommissarie Anders Knutas har sålt i
nästan 8 miljoner exemplar i Sverige
och översatts till 17 språk.
