En sommar fylld av JUBILEER

2023 blir ett år av jubileumsfiranden! Det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung och 50 år sedan H. M. Konungen tillträdde tronen. Göteborg har varit stad i 400 år och det är 60 år sedan den första boken med Emil i Lönneberga publicerades. Det ska vi fira!

Jubileumsutställning på Kungliga Slottet i Stockholm

HELA ÅRET GÅR DET ATT SE ”Vasa till Bernadotte – Kultur i rikets tjänst 1523 – 1973 – 2023” på Kungliga Slottet (entré via Västra valvet, Yttre Borggården). Jubileumsutställningen visar unika föremål som berättar historien om Sveriges utveckling från 1500-tal fram till idag.

Extra festligt Nationaldagsfirande

DEN 6 JUNI 2023 ÄR DET PÅ DAGEN 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Firandet börjar med att Kungen och Drottningen besöker Strängnäs där Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet. Sedan fortsätter nationaldagsfirandet tillsammans med kungaparet på Skansen i Stockholm. Det utlovas ett mer omfattande och extra festligt jubileumsprogram på Solliden.

”Carl XVI Gustaf – 50 år för Sverige”

MISSA INTE FOTOUTSTÄLLNINGEN på Slottsbacken som visas mellan juni och september i sommar. Den uppmärksammar H.M. Konungens 50 års jubileum och visar bilder ur hans tid som Sveriges statschef.

Göteborg fyller 400 år

MELLAN DEN 2 JUNI OCH 3 SEPTEMBER firar Göteborg 400 år med en rad evenemang. Utställningar, musik, happenings… En av höjdpunkterna blir Jubileumsfestivalen 2-5 juni. 70 000 kvadratmeter i Frihamnen fylls med festligheter. Från tre olika scener bjuds det på allt från pop och rock till dansband och symfoniorkestrar. Det kommer även att finnas spännande mat från hela världen, prova-på-aktiviteter och mycket annat.

Emil blir 60 år i år

DET ÄR 60 ÅR SEDAN ASTRID LINDGREN gav ut den första boken om Emil i Lönneberga. Det kommer att uppmärksammas med en rad olika aktiviteter runt om i Sverige och även i Köpenhamn. I Stockholm firas Emil den 13-14 maj på Skansen. Det blir både teater och konsert. På Junibacken öppnar en ny lekutställning den 1 juni med Emil i Lönneberga som tema.

©Bildmakarna Berg AB/Björn Berg