Lissabon Tre stadsdelar – Tre upplevelser

Gripande Fadomusik, trendiga hamnkvarter och muséer av alla de slag. Lissabon är en färgstark och mångfacetterad huvudstad. Trots att storleken är överskådlig är de olika stadsdelarna unika med sina egna kännetecken.
Här är tre områden som du inte bör missa under ett besök i
Portugals huvudstad.

LX Factory – hipp industrimiljö

I ETT TIDIGARE FABRIKSOMRÅDE från 1846, kryllar det i dag av trendiga caféer, udda butiker och moderna restau- ranger. LX Factory ligger en kort spårvagnsresa från city och här hittar du allt från hemlagad choklad och glass till restauranger med traditionell portugisisk ”kantin-mat” på menyn. Stämningen är skönt avslappnad och området vimlar av liv.

LX Factory ligger på vägen mellan Lissabon och Belém. Ta en promenad längs floden och gör ett lunchstopp i LX Factory. Tillbaka går spårvagn nummer 15.

Belém – sjöfararnas hemstad

EN KNAPP MIL FRÅN LISSABONS CITY ligger Belém. Det var härifrån som de portugisiska sjöfararna satte kurs mot Indien och kom hem med skatter och nya upptäckter. I dag rymmer området en rad museer. Välj mellan det mari- tima, arkeologiska eller elektriska. Mest känt är kanske det moderna MAAT (Museum of Art, Architecture and Technology). Bara arkitekturen är värd ett besök. En bra utsiktsplats är det historiska Belém-tornet som är en av de få byggnader från 1500-talet som överlevde jordskalvet 1755. Missa inte heller att provsmaka de krämiga bakel- serna från Pastel de Belém.

Alfama – kakelklädda fasader & fadomusik

ALFAMA ÄR LISSABONS ÄLDSTA OCH kanske mest bildsköna stadsdel. Ta spårvagnen från centrum och gå av vid torget Miradouro das Portas do Sol. Utsikten över stadens takåsar är magnifik. Upptäck stadsdelen genom att ta de smala trap- porna nedför de snirklande kullerstensgatorna. Överallt är fasaderna smyckade med dekorativt kakel. Missa inte heller att kika in i de små ”kioskerna” med färggrann portugisisk keramik på vägen ner. Alfama är ett trevligt område att besöka på dagen. Då njuter ni av en traditionell lunch eller ett glas eftermiddagsvin. Ännu bättre är det på kvällen när musiken strömmar från de många fado-barerna.